Пам'ятник воїнам-афганцям Кам'янця

Історія

Битва в якій не було і не буде переможців, лише тисячі життів, покладених на вівтар безжального бога на ім’я Марнославство правителів. Десятиліття (з 1979 по 1989) рік за роком на чужу війну в далеку країну Афганістан назавжди уходили хлопчаки Радянського Союзу, котрі лише вчора стали зі шкільної парти. Тисячі їх повернулися додому в цинкових трунах під нальотом пилу середньоазійських пісків.

Пам'ятник воїнам-афганцям у Кам'янець-Подільському Пам'ятник воїнам-афганцям Кам'янця

Не був винятком в ряду міст, що відправили своїх синів для виконання інтернаціонального обов’язку, і Кам’янець-Подільський. Тринадцять з них так і не повернулося під мирне небо своєї країни. Але місто не забуло своїх героїв – сльози болі матерів і гіркоту передчасної непоправної втрати батьків через десятиліття після виведення радянських військ з території Афганістану (1999 рік) знайшли своє відображення в пам’ятнику “Зруйнований храм людських душ”.

Пройдуть роки, але не збідніє стежка, що веде до пам’ятника воїнам-афганцям на стрімких берегах Смотрича біля підніжжя подільської перлини. Тут і зараз в пам’ятні дати, немов нізвідки, з’являються живі квіти покладені рукою тих, хто пам’ятає гірке слово Афганістан і несе на своїх плечах крізь час тягар втрати.

Архітектура

Печаль, як вічний відбиток війни, відчувається в кожному вигині силуетів батьків і матерів над поваленим тілом сина в білому покривалі арочного барельєфа, а срібний передзвін крапель довколишнього фонтану вторить невиплаканим сльозам душ, які втратили на чужій війні своїх рідних і близьких.

Заколисаний серед зелені скверу на високому березі каньйону над Смортічем примарними скорботними ликами проступає силует кам’янецького пам’ятника воїнам- афганцем, створеного міськими скульпторами та архітекторами В. Ляшко, Б. Негодою та О. Янішевським.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Хмельницька обл., м. Кам’янець-Подільський, вул. Князів Коріатовичів.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) (у Кам’янці – пр. Грушевського з півдня чи Хмельницьке шосе з півночі). Далі звернути на вул. Князів Коріатовичів, де перед Новопланівським мостом розташований пам’ятник афганцям.

Міським громадським транспортом до Кам’янець-Подільського. Від вокзалів на маршрутних таксі в бік Старого міста до Нвоплановского мосту, перед яким знаходиться пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник воїнам-афганцям Кам'янця на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram