Будинок з драконом (Російська магістрат)

Історія

Центральний фасад колишнього будинку Руського магістрату в Кам'янець-Подільському Центральний фасад будинку Руського магістрату Кам'янця

Кам’янець-Подільський, що спочатку виник, як одна з найбільш захищених твердинь Волинського князівства, тривалий час залишався слов’янською вотчиною, яка з притаманною їй щедрістю душі приймала до свого складу вихідців з інших народів, які побажали зробити місто своєю другою батьківщиною. Домінуюче положення слов’ян визначило етнічний вибір правлячого органу при отриманні містом Магдебурзького права у 1374 році – ним став Русский магістрат.

У ті далекі часи, по імовірним даними, центральний орган міського самоврядування перебував на Руській площі поряд Кушнірською вежею, що з збереглася до наших днів.

Проте перехід Кам’янця під владу польської корони в 1434 році прирік на поступове завмирання голосу корінного населення в справах міського управління, бо за активної підтримки державної влади магістрат поступово повністю змінив свій склад на польський, а будівлю – на спеціально споруджену в центрі плато над Смотричем.

Довгі пів-століття православне населення вело боротьбу за відновлення свого права голосу в міських справах, і тільки у 1491-ому наказом польського короля Казимира IV (1427 – 1492) російська громада отримує право створення свого магістрату, як і вірменська діаспора, що отримала цей привілей кілька пізніше.

Російський магістрат (будинок з драконом) у Кам'янці Російський магістрат (будинок з драконом) у Кам'янець-Подільському

Питання про те, яку саме будівлю займав у той період головний російський орган самоврядування Кам’янець-Подільського залишається відкритим досі, але достеменно відомо, що в 1658 році спеціальним королівським наказом, підписаним Яном II Казимиром (1609 – 1672), за ним закріплювалася будівля поруч з центральною площею – так званий “Будинок з драконом”.

Проіснувати вершителеві доль православної громади в цих стінах довелося лише дванадцять років (до 1670-го), після закінчення яких російська магістрат був скасований шляхом приєднання до польського. А ще через два роки твердиню Поділля захопила Османська імперія, під час панування якої і мови не могло йти про будь-яке самоврядування. Будівля ж драконом на фасаді перейшла у відання Іоанно-Предтеченської церкви.

Так почалася епоха служіння Богу колоритної будови поруч з центральною площею Кам’янця. До того ж на початку XIX століття цим стінам судилося стати притулком учнів Подільській духовній семінарії з тим щоб через п’ятдесят років перейти у підпорядкування Духовного училища.

Революція 1917 року обірвала налагоджене життя, поклавши початок атеїстичним гонінням. Тому будівлю на, вже Радянській, площі було пристосоване під потреби легкої промисловості з розміщенням адміністративного корпусу.

І лише в післявоєнні роки про будинок з драконом згадали як про культурну цінності – в 1963 році йому присвоїли статус пам’ятника архітектури, а в 1977 році тут розмістилася адміністрація Кам’янець-Подільського державного заповідника, в якості резиденції якого йому в 1978-1980-х роках був повернений вигляд XVII століття.

Зараз тут знаходиться дирекція Національний історико-архітектурного заповідника “Кам’янець”.

Будинок з драконом Кам'янець-Подільського Будинок з драконом Кам'янця

Архітектура

Зараз будівля колишнього російського магістрату, як і на зорі свого існування, являє собою двоповерховий квадрат в п’ять прямокутних вікон по фасаду під дахом з щипцями.

Тричастинне внутрішнє планування припускає поділ будинку на дві нерівні відділення за рахунок коридору-сіней зі сходами на другий поверх у північній частини: західну (двокаменна, парадного призначення) і східну (трикамерну, службову).

Зовнішній декор будівлі, крім вище згаданих високих щипців з профільованим карнизом і невеликими прямокутними слуховими вікнами, становить легка кутова рустовка і, звичайно ж, водостік, окрасою якого служить майстерно виконаний дракон.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Хмельницька обл., м. Кам’янець -Подільський, вул. П’ятницька, 9.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) до Кам’янця. У місті прослідувати в Старе місто по пр. Грушевського – вул. Князів Коріатовичів – Новопланівському міст, де вздовж вул. Троїцької, а потім – вул. Старобульварної дістатися до площі Вірменський ринок, поруч з якою на П’ятницькій знаходиться так званий “Будинок з драконом”.

Міським транспортом Кам’янець-Подільського від вокзалів доїхати до кінцевої зупинки “Вірменський ринок” в Старому місті, через площу від якої розташована колишня будівля Російського магістрату.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Будинок з драконом на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram