Подільські Товтри

Історія

Подільські Товтри у Кам'янці Подільські Товтри

Унікальна гряда, немов слід в минуле, перед якою шістдесят п’ять мільонів років тому розступилися води світового океану-Тетіса, щоб відкрити нові благодатні простори творінню природи на ім’я “людина”. Так поступово з води виступала майбутня Євразія, звільняючись від тисячоліть гніту води.

І там, де двадцять п’ять мільйонів років тому бурхливі води Сарматського моря, розбиваючись о бар’єрний Товтровий риф, сповільнювали свій біг, нині річки лише марять про далеке кінці свого шляху у водах Чорного моря.

Людина ж розумна, яка завжди схилялася перед могутністю природи, спорудила на зорі нових часів (перше тисячоліття н.е.) їй пам’ятник у вигляді великого язичницького центру з численними капищами і численними могильниками, що здебільшого так і не досліджені до нині. А родючий грунт і обривисті схили, що дісталася в спадок від океанського дна, забезпечила Товтрам постійний приплив нових племен і народів, готових зробити їх своєю новою батьківщиною.

Змінювалися часи, і на місце поклоніння і похоронних вогнищ у другому тисячолітті прийшли потужні фортечні стіни, покликані захищати рубежі своєї такої улюбленої та такою родючої землі від нападок непроханих гостей – вздовж кордону Товтр простяглася лінія оборонних замків, які стали неприступними завдяки вдалому поєднанню ландшафтного рельєфу і вмілості людських рук.

На зорі третього тисячоліття численні поселення з багатовіковою історією зберігають пам’ять про минулі століття з їх війнами і роками благоденства, як і раніше використовуючи невичерпні багатства даровані вапняковим кряжем, що знаходиться під захистом держави з 27 червня 1996 згідно Указу президента України про створення національного природного парку “Подільські Товтри”, по волі матінки-природи.

Архітектура

Вапняковий кряж гряди Подільських Товтр Вапняковий кряж Подільських Товтр

Вапняковий кряж, що перетинає Подільську височину з північного заходу на південний схід, нині являє собою гряду, яка простягнулася безперервним ланцюгом на двісті кілометрів у напрямку до Дністра. При ширині від двох до двадцяти п’яти кілометрів дугоподібний вигин горбистої гряди підноситься над рівнем моря до чотирьохсот тридцяти метрів, утворюючи високі (до ста метрів) стрімкі стіни каньйонів.

Територія парку “Подільські Товтри”, що складає 261316 га, крім неповторних природних комплексів рукою природи скомпонованих з незліченної безлічі дітей Флори, зберігає невичерпні запаси мінеральних вод типу “Нафтуся”, “Миргородська”, “Мінська” та інші (добовий вихід – 60м³).

Рукою ж людини в загальну картину природного заповідника по всій його довжині від Золочева через Скалат – ЗбаражГусятинКам’янець до Старої Ушиці вміло вписані архітектурні штрихи з двох десятків археологічних пам’яток і більше трьохсот історико-архітектурних перлин різних етапів формування соціального суспільства.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Хмельницька, Тернопільська, Львівська області.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) або Н02 (Львів – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград), або будь-якою прилеглою трасою у напрямку до кряжу.

Громадським транспортом до Золочева / Скалата / Збаража / Гусятина / Кам’янець-Подільського, які знаходяться безпосередньо на території Товтр.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram