Ратуша у Жовкві

Історія

Жолкевська Ратуша Ратуша у Жовкві

Побудована в часи, коли Жовква тільки-но отримала статус королівського міста Речі Посполитої, що припускає належну систему міського управління як зразок для інших великих поселень в державі, ратуша надала закінчених рис місту з Магдебурзьким правом.

Її кам’яне вбрання, що побачило світ в 1687 році на Ринковій площі, по всій видимості, стало спадкоємицею раніше існуючого дерев’яного головного будинку міста, де приймалися доленосні для його громадян рішення і вершилося правосуддя з моменту отримання містом Магдебурзького права (1603 рік).

Півтора століття будівля на головній площі Жовкви виконувала високу місію по захисту прав і свобод грородян, поки його стан не було визнано аварійним і представляючим загрозу для життя, у зв’язку з чим його закрили в 1832 році. Так разом із заходом блискучої кар’єри королівського міста однієї з наймогутніших держав східної Європи пішло в небуття і вмістилище керування на місцевому рівні.

Зображення покровителя Жовкви Іоанна Богослова на фасаді ратуші Покровитель міста Іоанн Богослов на фасаді Жолкевській ратуші

Лише через століття в містечку, що вже стало позаштатним та пережило першу з двох найжахливіших світових воєн, вирішили відновити символ влади, і нова будівля ратуші з Іоанном Богословом на фасаді (символ Жовкви) на рубежі 1920 – 30-х років прийняла у свої обійми нову еліту міського самоврядування.

Потім будуть спустошення і розруха Другої світової, які залишили колишній королівський місто, а після закінчення військових дій – одне з міст районного значення Української республіки у складі СРСР, в напів-зруйнованому стані.

Однак, однією з перших повністю відновлених будівель Жовкви стала Ратуша, звідки велося управління з налагодження мирного життя Жовкви у нелегкі повоєнні роки.

Зараз будівля на центральній Вічевій площі під символічним №1 все так само є оплотом прав і свобод своїх громадян – тут розміщується міська рада, який покликана з честю нести покладені на неї обов’язки для підтримки вікових традицій багатої історії міста.

Архітектура

Центральна вежа з годинником ратуші у Жовкві Башта з годинником Жолкевській ратуші

Спочатку зведене як триярусна оборонна вежа з сонячним годинником на вершині будівля Жолкевській ратуші становила один з самостійних вузлів міської оборонної системи на випадок проникнення ворога за лінію зовнішньіх укріплень. Напис ж на фасаді “Міра – мірою, а продаж та купівля – згідно часу” і зображення картини Страшного суду служили нагадуванням про її мирне призначення – виступати якорем справедливості і порядку міського життя.

Прямокутник ж побудованої на головній площі між королівським Жолкевським замком і Глинськими воротами на початку ХХ століття споруди для виконання тих же функцій за конкурсним проектом Броніслава Віктора (1886 – 1961) являє собою кам’яну двоповерхову будівлю з обробкою у вигляді міжвіконних пілястрів другого ярусу і арочним оформленням вікон першого.

Домінантою і одночасно центром симетрії ратуші є триярусна вежа під луковичним дахом над арочним портиком на спарених колонах, яскравими штрихами якої служать керамічне зображення святого Іоанна Богослова – покровителя міста, циферблат годинника другого ярусу і ажур оперізувальних балкончиків верхніх двох рівнів.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Львівська обл., м. Жовква, пл. Вічева, 1.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М09 (E372) (Львів – Жовква – Рава-Руська), а потім по місту Т1425 (Івано-Франкове – Жовква – Кам’янка-Бузька), яка перетинає Жовкву уздовж центральної Вічевої площі.

Громадським транспортом по залізниці до Львова, а потім маршрутним таксі до автовокзалу Жовкви, який знаходиться на паралельній з пл. Вічевій вулиці, де розташована будівля ратуші.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Ратуша у Жовкві на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram