Друкарня "Гай Леві"

Історія

Колишня друкарня "Гай Леві" на жолкевській Вічевії площі Друкарня "Гай Леві" на Вічевій площі Жовкви

Друга половина XVII століття і магнатський рід Собеських звели невеликий, хоча і володіюче з 1603 Магдебурзьким правом, містечко під Львовом на вершину слави і багатства – завдяки заступництву Яну III (1629 – 1696), що зійшов в 1674 році на польський престол і зробив Жовкву одним з королівських міст, сюди хлинув потік інвестицій (у тому числі іноземних).

У лічені роки в рамках честолюбних королівських планів з реконструкції у відповідності з планами “ідеального європейського міста” Жовква набуває нового вигляду, центром короткого стає Ринкова площа. Саме тут намагаються роздобути у своє володіння хоча б невелику ділянку землі для будівництва представники найбагатших торгових компаній держави та її закордонні партнери.

Так одне з місць у ряді однотипних, відповідаючих плану міської забудови будівель в її східній частині займає друкарня вихідця з Амстердама Урі Фабуса Левика під назвою “ Гай Леві”. Будучи послідовним у своєму заступництво наукам і освіти, Ян III виділяє для будівництва голландцеві, що приїхав в 1691-му нести світло знання, одне з кращих місць в торгових рядах – навпроти міської ратуші.

Пройдуть роки. У Жовкву на замість зльоту прийде забуття і запустіння. Але в будинку №7 на головній площі життя не вщухне ні на хвилину, не дивлячись на руйнування пожеж 1691, 1699, 1717, 1833… – все так само на першому поверсі буде йти жвава торгівля (правда вже іншими товарами), а верхні – займатимуть представники нових поколінь її жителів.

Центральний фасад з аркадним підсіннями колишньої друкарні "Гай Леві" в Жовквы Центральний фасад друкарні "Гай Леві" Жовкви

І хоча над містом протягом трьох століть прокотилося чимало воєн з їх нищівною силою, а його підданство змінювалося з завидною регулярністю, будівля колишньої друкарні “Гай Леві” єдина зі східної лінії п’ятикутного периметра центральній площі міста зберегла свій первозданний зовнішній стиль (первісна внутрішня структура і декор, крім частково уцілілих напівциркульних склепінь, зникли під нашаруванням неодноразових перепланувань).

Архітектура

Цегляний оштукатурений побудований на рубежі XVIIXVIII століть г-подібний в периметрі будинок під №7 на Вічевій площі Жовкви, як і три століття тому, являє собою двоповерхову споруду, виступаючу за червону лінії щільно прилеглих сусідніх будинків.

Перший поверх колишньої друкарні Урі Фабуса Левика, призначений для ведення торговельної діяльності, у бік площі виходить відкритим аркадним підсіннями (дві арки) у глибині якого розташовані вхідні двері магазинів.

Другий житловий ярус зовні оформлений по кутах і осі симетрії рустом з бароковим завершенням у міжповерховому просторі і профільованими лиштвами з паличками-сандриками над шістьма (чотири по центральному фасаду і два бокових) віконними прорізами.

Верхнє простір “Гай Леві” займає горищне приміщення з витягнутими горизонтально слуховими вікнами під вінчаючим карнизом з модульонами, перекрите чотирьохсхилим дахом.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Львівська обл., м. Жовква, пл. Вічева, 7.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М09 (E372) (Львів – Жовква – Рава-Руська), а потім Т1425 (Івано-Франкове – Жовква – Кам’янка-Бузька), що проходить через Жовкву вздовж Вічевої площі.

Громадським транспортом до жовківського автовокзалу, а далі – 5 хвилин ходу до Вічевої площі, яка є центром міста. У східній її частині розташована будівля колишньої друкарні “Гай Леві”.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Друкарня "Гай Леві" на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram