Глинська (Краківська) брама

Історія

Фронтон східного фасаду жолкевської Глинської брами Фронтон східного фасаду Глинської брами в Жовкви

Селищу Винники, що під Львовом, неймовірно пощастило, коли у 1556 році воно стало власністю роду Жолкевських – його отримав у нагороду за ратні подвиги представник російського воїнства Станіслав – адже це було початком звивистого шляху одного з найпрекрасніших східноєвропейських міст пізнього середньовіччя.

І хоча минуло сорок довгих років перш ніж село почало набувати цивілізованих рис, але вже на самому початку XVII століття фамільна резиденція Жолкевських за розпорядженням нового власника (сина колишнього господаря), теж Станіслава (1547 – 1620), обзавелася і Магдебурзьким правом (1603), яке дало йому широкі повноваження по самоврядуванню, і замком під захистом високих фортечних стін (1605), і популярністю в торговому світі, що поставило його в один ряд з великими середньовічними містами.

Але слава і багатство завжди мали зворотний бік медалі, яка для Жовкви звернулася постійною загрозою військового нападу будь-то кочівників, османської загрозою або атаками менш щасливих сусідів. Для захисту свого особистого міста видатний польський воєначальник, яким був Станіслав, прийняв рішення про спорудження укріпленої лінії оборони навколо центру поселення – так народився план про спорудження п’ятикутного периметра фортечної стіни з чотирма воротами під захистом веж і замку.

Східний фасад жолкевської Глинської брами Глинська брама Жовкви

Втілення в життя амбітного плану розтяглося на десятиліття і тривало з 1611 по 1621 рік. Центром нового комплексу стали Краківська брама, яка отримала свою другу назву “Глинська” завдяки розташованому першим на шляху прямування до столиці Польського королівства по цій дорозі селу Глинськ.

Головні ворота міста відразу ж після завершення будівницьтва отримали хрещення, що передрікло їх блискуче майбутнє, коли стали тріумфальною аркою, через яку в 1611 році проїхав кортеж переможця Московії гетьмана Жолкевського.

Потім не один раз протягом трьох з половиною століть Глинська брама стане свідком урочистого в’їзду переможців Жовкви і жалюгідного відступу переможених під час численних європейських воєн, які змінювали підданство Галичини на австрійське, польське, російське…

Але впасти головній міській брамі, яка колись відкривала шлях на Краків, судилося в мирний час ХХ століття, коли луна недавньої Другої світової вже затихла в дали – їх знесли в 1964-ому , не зваживши на історичною цінністю, за розпорядженням військових як заважаючим пересуванню бронетехніки.

Однак пам’ять про своєрідний символі Жовкви на ім’я Глинська брама жила в серцях жителів, тому на зорі 1990-х їх відбудували в колишньому вигляді за збереженими історичними документами, відновивши історичну справедливість по відношенню до пам’яті творців галицької перлини.

Архітектура

Західний фасад Краківської брами Жовкви Західний фасад жолкевської Краківської брами

Арка Краківської брами, що розташована в західній частині п’ятикутника оборонного периметра Жовкви, є логічним ланцюгом між будівлею міської ратуші і костелом святого Лаврентія.

Їх масивний об’єм дев’ятиметрової висоти увінчаний трикутними фронтонами з бюстами лицарських шоломів під закритими забралами, які з напільного боку прикрашає герб Станіслава Жолкевського, а з боку площі – символ аристократичної влади Яна III Собеського (1629 -1696), що подарував місту пік розквіту в званні королівського .

Масивні опорні стіни арки воріт підкреслені з боків пілястрами, прикрашеними лопатками, які закінчуються профільованим карнизом з доричним ордером біля основи.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Львівська обл., м. Жовква, пл. Вічева.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М09 (E372) (Львів – Жовква – Рава-Руська), потім не звертаючи по дорозі Т1425 (Івано-Франкове – Жовква – Кам’янка-Бузька), яка проходить через Глинську браму.

Громадським транспортом до автовокзалу міста, а потім – пішки 5 хвилин, дотримуючись північної сторони Вічевої площі повз костел святого Лаврентія до Краківської брами.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Глинська (Краківська) брама на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram