Пам'ятник Адаму Міцкевичу у Львові

Історія

Композиційна група "Натхнення" пам'ятника Адаму Міцкевичу у Львові Група "Натхнення" львівського пам'ятника Адаму Міцкевичу

У його житті були Україна, Росія, Литва, Білорусь, Франція, Швейцарія, Німеччина, Туреччина… але загальне визнання прийшло до нього в Польській державі, що піднесла його на п’єдестал літературного Олімпу.

Рішення ж віддати данину поваги співакові революції на ім’я Адам Міцкевич (1798 – 1855) у Львові, як в одному з центрів зосередження прогресивної польської думки (хоча автор знаменитої поеми “Пан Тадеуш “ жодного разу не відвідував столицю Галичини), було прийнято ще невдовзі після його смерті.

Але реальних риси проект почав набувати лише напередодні 100-річного ювілею з дня народження Міцкевича, коли серед майстрів був оголошений конкурс на кращий ескіз майбутнього пам’ятника, а поки була створено комітет на чолі з Броніславом Радзишевським (1838 – 1914). Відбір остаточного варіанту, що вписувався б в затверджену концепцію з домінуючою над місцевістю колоною, з понад двох десятків гідних претендентів з усієї Європи був нелегким завданням. Кращими були визнані три з них, а переможцем став взятий за основу проект польського скульптора Антона Сулима-Попеля (1865 – 1910).

Втілення ж у життя пам’ятника “королю духу” розтягнулося на роки у зв’язку з високим рівнем витрат на його реалізацію (кошти на добровільній основі збиралися по всьому королівству Польському для чого додатково було створено жіночий комітет) і проблемами вибору місця розташування (на вибір пропонувалися ділянки: сквер біля собору святого Юра, біля будівлі сейму, на проспекті Свободи) .

Так що у 1901 року Попелем був створений лише макет пам’ятника Адаму Міцкевичу у розмірі 1/3 величини і представлений для обговорення широкої громадськості. На реалізацію проекту, який за час свого існування до того ж подорожчав в три рази, у натуральну величину із задуманих матеріалів все ще банально не вистачало коштів. І тоді до високого справи долучилася міська влада Львова, виділивши велику частину відсутньої суми.

Львівський пам'ятник Адаму Міцкевичу Пам'ятник Адаму Міцкевичу у Львові

Нарешті 30 жовтня 1904 року на урочистому заході на честь відкриття пам’ятника було оголошено про успішне завершення багатостраждального проекту співакові непокірного польського духу на площі, що отримала його ім’я.

З тих самих пір площа Міцкевича зі своєю головною визначною пам’яткою є однією з візитних карток Львова, яка вистояла у важкі роки світових воєн ХХ сторіччя при всіх змінах державної влади, підтримуючи віру в краще майбутнє в серцях городян.

Архітектура

Пам’ятник Адаму Міцкевичу, що створює противагу театру Опери та балету головної вулиці серця Галичини, є в той же час домінантою і центром симетрії однойменній площі.

Колона з італійського граніту висотою двадцять один метр, увінчана позолотою негасимого полум’я вільного духу над капітеллю іонічного ордера, височить на ступінчастому п’єдесталі серед кам’яних будівель різних епох.

Вертикальним ж центром пам’ятника служить композиційна група “Натхнення” висотою близько шести метрів – спокій силуету Адама Міцкевича з простягнутою в характерному жесті правою рукою і динаміка ангела Генія, який протягує лютню творцеві. При цьому чітко розрахована відстань між фігурами ніколи не дає тіні генія затьмарити фігуру творця.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Львівська обл., м. Львів, пл. Міцкевича.

Як дістатися

Автотранспортом по трасах М06 (Е471) (Київ – Житомир – Новоград-Волинський – Львів – Стрий) / М09 (Е372) (Рава-Руська – Жовква – Львів) / М12 (Тернопіль – Львів) / М11 (Пшемишль – Городок – Львів) / М10 (Радимно – Яворів – Новояворівське – Львів). З Кільцевої дороги прямувати головною в центр Старого міста (з’їзд на вулиці: Богдана Хмельницького, Галицька, Зелена, Стрийська, Городоцька, Шевченка) до площі Адама Міцкевича, де розташований пам’ятник.

Громадським транспортом до Львова, а потім до пл. Міцкевича, де височіє пам’ятна колона (орієнтир пр. Свободи).

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник Адаму Міцкевичу на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram