Пожежна частина Львова

Історія

Львівська пожежна частина на вулиці Підвальній № 6 Пожежна частина Львова на вул. Підвальній

Передісторія імпозантної будівлі на вулиці Підвальній почалася ще в 1850 році, коли у Львові був організований і провів свої перші навчання загін пожежників з місцевих сторожів. Причиною ж його створення послужили руйнівні пожежі бойових дій революції двома роками раніше, що бушували тиждень, в ході яких була знищена або пошкоджена значна частина будівель Середмістя.

А вже через рік міська пожежна служба вже діяла на постійній основі. Причому постійна команда складала сімдесят людей і ще шістсот міських службовців з розряду сторожів, майстрових і ремісників у випадку надзвичайної ситуації надходили в її розпорядження. Ці напрацювання в 1852 році були офіційно підтверджені “Законом про пожежну безпеку Львова”.

Внутрішній двір пожежної частини у Львові Внутрішній двір львівської пожежної частини

Доленосним стає для подальшого розвитку корпусу призначення на пост командира Павла Прауна (1836 – 1910), цілеспрямованість і знання справи якого заклали основоположні принципи дії вогнеборної служби міста і провінції (правила прийому на роботу, атестації, стандартні схеми роботи), реалізували програму постійних пунктів дислокації команд у кожному районі, допомогли досягти заборони використання її службовців для сторонніх робіт, втілили в життя ідею створення добровільних помічників в екстрених випадках, створили злагоджену систему матеріальної та фізичної допомоги інших муніципальних служб у разі пожеж.

Вся ця злагоджена система вимагала централізованого управління, для розміщення якого і була задумана будівля на вулиці Підвальній у кількох кварталах від адміністративного серця Львова. Її будівництво було розпочато в 1899 році на місці, де у середньовіччі розташовувався фортечний вал з бастіоном, а за десять років до цього був за проектом М. Шмітта споруджений літній театр.

Львівська пожежна частина Пожежна частина

Роботи тривали аж до 1901 року, коли станція пожежної частини з гуртожитком на 54 місця, квартирами для сімей службовців, стайнею, телефонним комутатором, станцією швидкої допомоги і хімічним бюро розпочала свою роботу (офіційне відкриття відбулося 22 червня).

Так і понині ця незвичайна будівля продовжує нести свою високу місію під захистом святого Флоріана вже в якості Головного управління МНС Львівської області не дивлячись на всі бурхливі події ХХ століття, що прокотилися Галицькою землею, де були руйнівні війни, зміни підданства, пожежі, революції…, завжди стоячи на сторожі інтересів своїх городян.

Архітектура

Фігура святого Флоріана на фасаді пожежної частини Львова Фігура святого Флоріана львівської пожежної частини

Цегляний шедевр в неороманському стилі за Підвальній №6 являє собою складний периметр з білої і червоної цегли, який замикає перспективу площі Данила Галицького з північного сходу. Його триповерховий обсяг було спроектовано та втілено в життя видатним львівським архітектором кінця XIX – початку ХХ століття Юліушем Хохбергером (1840 – 1905) у співавторстві з Ігнатієм Брунеком

Колись білі зовнішні фасади пожежної частини, підкреслені фігурною кладкою червоної цегли, гармонійно поєднують трехцентрові арочні отвори і підняті арочні, композитні капітелі білих колон портика центрального входу і прямокутні форми зубців балюстради над нею, геометричну кладку лиштв і лжефронтонів та витіюватий малюнок фризів.

Перлиною ж зовнішнього оздоблення будівлі служить фігура покровителя і захисника всіх пожежних – святого Флоріана – над центральним входом у самого гостроверхого даху різця Петра Войтовича (1862 – 1936). Звернена обличчям до Львову з глечиком невичерпної вологи в правій руці скульптура у формі римського легіонера вносить мир і спокій в душі горян, уособлюючи собою впевненість у надійному плечі у важку хвилину.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Львівська обл., м. Львів , вул. Підвальна, 6.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасах М06 (Е471) (Київ – Житомир – Новоград-Волинський – Львів – Стрий) або М09 (Е372) (Рава-Руська – Жовква – Львів) або М11 (Пшемишль – Городок – Львів) або М10 (Радимно – Яворів – Новояворівське – Львів) або М12 (Тернопіль – Львів) до львівської Кільцевої дороги. Потім прямувати по головній в центр міста по вулицях: Богдана Хмельницького / Галицькій / Зеленій / Стрийській / Городоцькій / Шевченко до Соборної площі, від якої пролягає вул. Підвальна. Будівля пожежної частини знаходиться на її протилежному кінці.

Громадським транспортом до вокзалів Львова, а потім – в центр старого міста до Театру опери та балету, де бере свій початок вул. Івана Готи, що виходить до Головного управління МВС Львівської області в районі площі Данила Галицького.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пожежна частина Львова на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram