Липа Богдана Хмельницького

Історія

Липа Богдана Хмельницького на трасі Сасів - Колтів Золочівського району Львівщини Липа Богдана Хмельницького Золочівського району Львівщини

Покручена часом кора, вигнуті довгі гілки, величезний потужний стовбур весь у моху на тлі струнких вічнозелених соснових рядів… як привид часу на узбіччі дороги неподалік від Сасова височить мовчазний свідок української історії, що вже нарахував вісім століть свого життя – стара липа.

Дерево, яке було свідком народження Львова у 1256 році і розквіту Галицько-Волинського князівства (XIII ст.), посилення на європейській арені Польського королівства в XIV столітті і зникнення Давньоруської держави з лиця землі (1392р.), створення потужного союзу двох держав під назвою Річ Посполита в 1569 році і навал турецько-татарських армій (XV cт.), щоб стати свідком народження незламного українського духу.

Липа біля дороги на Львів через Сасів, що вже налічувала чимало сотень років і набрала всю силу своєї природної краси та мощі, стала (згідно з переказами) острівцем благодатній тіні, що дав жаданий відпочинок змученим довгим переходом під жарким сонцем воїнам армії Богдана Хмельницького на початку осені 1648 після перемоги над Збаражем.

Чи справді мав місце цей історичний факт, чи це були лише дозвільні домисли і умоглядні припущення – досі залишається нез’ясованим, але два факти (похід війська Запорізького на Львів і існування на той час дерева) надійно закріпили за липою ім’я гетьмана Богдана Хмельницького.

Пройдуть століття і на давнє творіння Флори в ХХ столітті звернуть увагу вже спеціалісти Українського товариства охорони природи, оцінивши безсумнівну його природну цінність з урахуванням історичної складової і перетворивши його в об’єкт дослідження та поклоніння в якості “меморіального дерева”.

Пам'ятник природи 800-річна липа Богдана Хмельницького Липа Богдана Хмельницького

А зоря нового тисячоліття (2010 рік) принесе липі Хмельницького загальнонародну славу і почесне перше місце в списку “Національне дерево України” як підтвердження його важливості для природо-охоронного фонду та культури країни.

У той час тут і з’являться охоронна табличка, інформаційний щит, пам’ятна стела, а головне – дві ікони Богородиці, що зберігають ароматний липовий цвіт від примх часу.

Архітектура

Десь на пів-шляху від села Сасів до Колтова що на Львівщині на узбіччі дороги височіє порослий мохом стовбур вісімсотрічної найстарішої в Україні липи з двома іконами Пресвятої Діви Марії. Її величезний обхват (більше семи метрів біля основи) з вигнутими під різними кутами гілками, частиною погубленими каверзами часу, спрямовується увись на цілих п’ятнадцять метрів.

Нині дерево Богдана Хмельницького Золочівського району не тільки має природоохоронний знак і невисоку огорожу, але і пам’ятник-нагадування про його історичну роль у зародженні української волі з лаконічною фразою “Під кроною липи і заступництвом Богородиці”.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Львівська обл., Золочівський р-н, траса Сасів – Колтів.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е40 (М06) (Львів – Дубно – Рівне – Житомир – Київ – Лубни – Полтава – Харків – Ізюм – Слов’янськ – Луганськ) до розвилки біля с. Ясенів / Н02 (Львів – Тернопіль) до Золочева, а далі – по Т1413 до Сасіву. Потім поворот у східному напрямку (на Колтів) і прямувати 10-15 хвилин прямо.

Громадським транспортом на маршрутних таксі зі Львова до Золочева, а потім на місцевому транспорті до Сасова. Потім на попутному транспорті до дерева, яке розташоване на узбіччі дороги.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Липа Богдана Хмельницького на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram