Гідропарк "Топільче"

Історія

Місток над дзюркотливим потоком в тернопільському парку "Топільче" Місток над потоком в парку "Топільче"

Колись давним-давно тут між високих пагорбів стелився пишний зелений килим, облямовуючи звивисті берега річки Серет. Місцевість була настільки вдало розташована – заплава річки з топкими болотистими берегами, ліс і високі пагорби, що гостре око майстра фортифікаційних справ не змогло оминути настільки вдало сплановану природою цитадель. Але, звичайно ж, вирішальні природні чинники були доповнені і високим палісадом, і насипними валами, і відважними захисниками — так на початку другого тисячоліття на світ з’явилося давньоруське поселення Топільче (за іншою версією Сопільче).

От тільки всі хитрощі не врятували слов’янську твердиню від трагічної долі під час руйнівного Західного походу Бату 1240 – 1241 років, коли селище-фортеця розділила долю багатьох своїх побратимів по нещастю – було спалено дотла. Про ті давні часи залишилося лише відлуння спогадів, в збереженій за місцевістю назві урочища Топільче.

Пройдуть століття, зовсім поруч виростуть і впадуть потужні фортечні стіни Тернопільський твердині, а там де раніше була заплава річки з’явиться і зникне рукотворний став, але місцевість за дамбою так і буде пустувати лише зрідка заселена окремими поселянами.

Гідропарк "Топільче" в Тернополі Гідропарк "Топільче"

Лише через сім століть, після вогняного смерчу двох світових воєн ХХ століття, коли їх відлуння замовкло в дали і наслідки були усунені, а Тернопіль почав жити новим життям на місці пустиря в самому серці міста потроху почало зароджуватися життя: спочатку тут проклали дорогу до нового мікрорайону “Дружба” з його акуратними багатоповерхівками, що вигравали свіжою фарбою стін.

Розросталося південно-східна околиця, а пустир, де все ще велися торфорозробки, все ще виглядав непривабливо. Вирішенням цієї проблеми міська влада занепокоїлися вже в 1970-х, але величезна площа майбутнього парку (98га) та її заболоченість значно ускладнили освоєння місцевості біля підніжжя става. Так що перша черга гідропарку була здана лише в 1983 році під назвою “Піонерський”.

Але остаточно своє оздоблення з його прямими як стріла алеями і звивистими стежками, затишними острівцями і блакитними стрічками каналів, тихими куточками пишної зелені і обладнаними майданчиками для активного відпочинку нова тернопільська перлина отримала лише в 1987 році.

З тих самих пір (змінивши назву на історичну “Топільче” на початку 1990-х), невпинними турботами міської влади та місцевих добровольців, гідропарк залишається улюбленим місцем проведення дозвілля. Адже на ряду з парком ім. Тараса Шевченка він став не лише територіально, а й духовно серцем Тернополя.

Архітектура

Зелене убрання тернопільського гідропарку "Топільче" Зелене убрання "Топільче"

Розташований в південній частині міста парк “Топільче”, що нині займає площу в 66га, являє собою витягнутий уздовж русла Серету півмісяць з безлічу штучних каналів, ставів і островів. Його територія мережею прямих алей розкреслена на шість секторів, кожен з яких має свою лінію оформлення і призначений для певного виду відпочинку будь-то дитячий майданчик з Поляною казок або затишний куточок Острова кохання, Козацька фортеця або Звіринець, спортивні стадіони чи ресторани.

Нині серед блакитних стрічок і дзеркальних ставів густим зеленим покровом встелила Флора своє царство. Тут по крупинках за три десятиліття зібралося понад шістдесят видів її підопічних, серед яких чимало екзотичних для даної місцевості представників.

Але особливу принадність колоритному вигляду парку надають химерні рукотворні творіння, гармонійно вписані в навколишній ландшафт – водні млини, що живляться водами Тернопільського озера та оригінальні місточки, перекинуті через дзюркотливі потоки.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Тернопільська обл., м Тернопіль, розвилка вул. Російська / вул. Живова.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е85 (М19) (Чернівці – Тернопіль – Дубно – Луцьк – Ковель – Корбін), Е50 (Р05) (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпропетровськ – Донецьк), які проходять через Тернопіль вздовж вулиці (лише змінює назву) Бережанську / Гетьмана Мазепи / Руську / Степана Бендери до Тернопільського озера, вздовж якого розташований гідропарк.

Громадським транспортом до тернопільського з-д вокзалу, а потім на маршрутних таксі до парку “Топільче” (у напрямку мікрорайону Дружба).

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Гідропарк "Топільче" на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram