Гора Черча Кременця

Історія

Північно-західний схил кременецької гори Черча Північно-західний схил гори Черча в Кременці

Високі відроги Карпатських гір (або Татр як ще їх називають), що волею матінки-природи створили невелику затишну долину на Волинській землі, визначили її велике майбутнє в людському світі честолюбства і заздрості, кращими захисниками від яких були неприступні природні укріплення.

Так вже на рубежі першого і другого тисячоліть на північній вершині Авратинської гряди був заснований укріплений чоловічий монастир (за припущеннями істориків православний), що став нарівні з грізної твердинею на сусідній вершині, прабатьком одного з найбільших захисних форпостів східних кордонів Європи перед обличчям азіатської загрози. Від нього гора і отримала назву Черча від українського слова «чернець».

Півтисячоліття дерев’яний оплот віри з головним храмом на честь Воздвиження Чесного Хреста Господнього не раз звертався в попіл рукою нещадних татаро-монгольських орд, що сіяли на своєму шляху лише розорення, горе і сльози, щоб як птах-Фенікс щоразу відроджуватися в новому обличчі і знову ставати на захист рідної землі.

Але всьому є межа, і щасливій долі теж – після чергового руйнівного походу кочівників першої половини XVII століть довге праведно-войовниче життя християнського оберега на вершині гори Черча Кременця канула в небуття разом з усіма своїми вбитими тоді монахами-захисниками, що б вже не відродиться на колишньому місці.

Вершини Черча і Воловиця Авратінской гряди Кременецьких гір Вершини Черча і Воловиця Кременецьких гір

З тих самих пір вершина північного захисника міста на дні каньйону вже ніколи не була притулком людським, став одним із символів міста, щоб спостерігати як біля її підніжжя мимо проносяться війни і революції, приходять в цей світ і зникають в пучині часу цілі покоління, країни, пам’ятники архітектури…

Архітектура

Мальовничі, овіяні вітрами легенд, оповиті хмарами минулого Карпатські гори, що стали одним із символів України, дали життя і Авратинской гряді, північно-східною вершиною якої в районі Кременця є висота Черча.

Її мушльовану структуру (мушльований вапняк), утворену осадовими породами нептунічеського походження з великою кількістю морських органічних скам’янілостей, за тисячоліття надійно вкрив наносний родючий шар товщиною від півтора до трьох з половиною метрів, якому гора зобов’язана зараз своєю пишною хвойною зеленої короною.

А похилі схили заввишки 377 метрів над рівнем море і витягнутий на 750 метрів з північного заходу на південний схід контур з домінуванням над північною частиною міста нагородили колишню монастирську обитель високим статусом однієї з візитівок Кременця.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Тернопільська обл., м Кременець.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е85 (М19) (Чернівці – Тернопіль – Дубно – Луцьк – Ковель – Корбін) або Е40 (М06) (Київ – Житомир – Новоград-Волинський – Львів – Стрий). По місту вздовж головної (Дубенська / Т. Шевченко / Вишневецька). Гора Черча розташована в її північно-східній частині поруч із Замковою вершиною.

Громадським транспортом з Тернополя / Дубно до центральної зупинки, а потім пішки до чернечої вершини.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Гора Черча на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram