Ратуша в Теребовлі

Історія

Теребовлянська ратуша Ратуша в Теребовлі

Загублена в століттях таємниця народження головного адміністративного будинку Теребовлі не одне десятиліття розбурхує уми дослідників та істориків. Ось тільки документально підтверджених відомостей про час його спорудження досі в архівах не вдалось знайти. Навіть століття, коли вона вперше вступила як закінчена архітектурна складова міської забудови на сторінки історії, досі точно не визначено: за одними відомостями будівля відноситься до XVIII століття, інші джерела наголошують, що будівництво було завершено сторіччям пізніше.

Однак по уривчастих відомостях можна сміливо встановити, що спочатку (кінець XVIII – початок XIX) будівля використовувалася під час перебування в австрійському підданстві, як і було заплановано згідно з проектом, в якості резиденції губернатора повітового міста.

Пізніше в XIX столітті ці стіни, крім виконання своїх прямих адміністративних функцій (повітовий суд, староство) стали притулком для світоча освіти, коли тут була відкрита перша в місті польська загальноосвітня школа, що діяла до 1890 року.

Вежа ратуші в Теребовлі Вежа Теребовлянської ратуші

Однак разом з поступовою втратою Теребовлею на рубежі XIX – ХХ століть ключового значення (про що побічно свідчить чисельне скорочення розквартированого тут драгунського полку) приміщення ратуші після нетривалого перерви були пристосовані в 1907 році під потреби новоствореної польської гімназії, і багатоголосий гомін дитячих голосів вдихнув новий ковток життя в притихлі колишні чиновницькі кабінети (внутрішнє планування було змінене).

Справі приховування істинного минулого будівля з високою вежею у підніжжя стародавнього замку чимало посприяла Перша світова війна 1914 – 1918 років, коли місто потрапило під російську окупацію, а саме серце Теребовлянської землі під час бойових дій було зруйновано дощенту разом з архівом.

У міжвоєнний період (1918 – 1939) польський уряд, під чиєю владою закріплювалися землі Галичини згідно Версальського мирного договору, відбудував головну адміністративну будівлю міста, але архітектурна його цінність була втрачена назавжди, так як проект був створений заново.

З тієї самої пори, якщо не вважати нюансів по втраті під час Другої світової та відновленню в 1970 році міського годинника, ратуша більше не змінювала свій зовнішній вигляд, продовжуючи виконувати функції з управління міським життям — тут і нині розташований магістрат Теребовлянського міської ради, а так само інші державні установи.

Архітектура

Центральний фасад Теребовлянської ратуші Центральний фасад ратуші в Теребовлі

Побудована в стилі еклектики головна будівля являє собою симетричний прямокутний двоповерховий периметр (33м х 17м) під чотирисхилим дахом з триярусною вежею-надбудовою в центральній частині на березі річки Гнізни у підніжжя Замкової гори.

Аскетичність оформлення зовнішніх фасадів ратуші кілька прикрашає ризаліт центрального входу, підкреслений трикутним фронтоном і трьохцентровими арками віконних і дверного прорізів на фоні домінування прямокутних форм. Крім того бічні пілястри як самого обсягу будови, так і ризаліта, відтінені лобовим профільованим карнизом, вносять різноманітність у строгість їх ліній.

Вежа над головною міською адміністративною будівлею згідно стародавніми канонами є символом незалежності міста. Її квадратний поярусно зменшуваний об’єм, увінчаний декоративним шаром з флагштоком, нині є не тільки головним хронометром, що відлічує хвилини міського життя (міські годинник відновлені в 1970-м), а й улюбленим місцем проведення дозвілля, з вищої точки якого відкривається захоплюючий вид стародавнього міста (оглядовий майданчик верхнього ярусу).

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Тернопільська обл., м. Теребовля, вул. Шевченка, 8.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е85 (М19) (Чернівці – Тернопіль – Дубно – Луцьк – Ковель – Корбін), яка через Теребовлю проходить по вул. Князя Василька. На перетині її з вул. Шевченко повернути в західному напрямку. Ратуша розташована в одному кварталі від розвилки.

Громадським транспортом до вокзалів Теребовлі, а потім – 10-15 хвилин вздовж вулиць Князя Василька, а потім Шевченка до головного адміністративного будинку міста.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Ратуша в Теребовлі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram