Стара ратуша Чорткова

Історія

Стара ратуша Чорткова Стара чортківська ратуша

На рубежі XIX – ХХ Чортків назавжди змінив вигляд свого центру з провінційно-середньовічного на прогресивний європейського зразка, чому чимало посприяв прихід до влади на посаду бургомістра місцевого вихідця з престижною західною освітою Людвіга Носса. Так саме з його ініціативи за сімнадцять років (1896 – 1914) світ побачили оновлений домініканський костел і облагороджена залізнична станція, розцвів польський культурний центр «Сокіл» і, звичайно ж, з новою силою забилось серце міста – ратуша.

Саме адміністративний центр міста з його не систематизованою ринковою торгівлею (в рознос і прямо з землі) притьмом вимагав втручання з благоустрою з боку влади. Своєї частки уваги бургомістра-реформатора він дочекався в 1908 році, коли за західно-європейської традиції на Ринковій площі було зведено будівлю ратуші в оточенні торгових рядів.

Вежа старої чортківської ратуші Вежа ратуші у Чорткові

Однак, ідея об’єднання міської влади і торгівлі швидко зростаючого Чорткова під одним дахом виявилася не з кращих – вже через два десятиліття питання про розміщення адміністративних установ стало руба. Тому в найкоротші терміни (до 1930-ого року) двома кварталами південніше на місці зруйнованої десятиліттям раніше гміни було побудовано за блоковим проектом нову будівлю ратуші.

Торговельні ж ряди (перший ярус), переживши в ХХ сторіччі дві світові війни, не одноразову зміну підданства (австрійське, польське, російське, українське), заборону на приватну торгівлю від країни рад та чиновницьке свавілля перехідного періоду 1990-х, через сторіччя після свого будівництва продовжують справно служити Гермесу, привносячи живий струмінь в сонну млість стародавнього міста. Другий поверх споруди нині займають житлові приміщення.

Про минуле ж недовге адміністративне минуле будівлі на Ринковій вулиці нині нагадують лише вежа, яка є давнім символом незалежності міста, і швейцарський годинник виробництва Френкаля Готтеншафтена як нагадування про колишнє багатство і достаток чортківської землі.

Архітектура

Торгові ряди старої Чортківської ратуші Торгові ряди ратуші Чорткова

Двоповерхова цегляна оштукатурене будівля старої ратуші Чорткова, розташоване на правому березі річки Серет, являє собою г-подібний периметр (44м х 22м) зі скошеним зверненим на північний схід (в сторону древнього замку) кутом.

З особливості його побудови слід зазначити оперізуючий периметр торгових рядів суцільний дерев’яний балкон, який спирається на тонкі т-образні стовпи, утворюючи відкриту галерею по першому ярусу.

Родзинкою ж споруди служить виконана з використанням характерного для північної Європи стилю «фахверк» квадратна в плані одноярусна вежа-надбудова під ромбовидним дахом з гострим шпилем в центрі, увінчаним характерним флюгером-півнем. Чільне її місце над торговими рядами в серці міста підкреслено розташованими на її гранях циферблатами швейцарського годинника.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Тернопільська обл., м. Чортків, пл. Ринок, 18.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е85 (М19) (Чернівці – Тернопіль – Дубно – Луцьк) до Чорткова. У місті прямувати по вулицях: Копичинецька – Шевченко – Млинарська – Гончара – Ринок, де розташована будівля старої ратуші.

Громадським транспортом до вокзалів Чорткова. Далі по вул. Залізничній, а потім – Середньій через міст до Ринкової площі.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram