Церква святого Онуфрія в Гусятині

Історія

Конхи гусятинської Онуфріївської церкви Конхи Онуфріївської церкви у Гусятині

Вона з’явилася на зорі століття потрясінь перманентних воєн та кривавих повстань, коли Гусятин, постійно перебуваючи на арені бойових дій, як ніколи гостро потребуватиме підтримки сили духу і віри в майбутнє, що завжди було в компетенції церкви. Досі експертні думки з приводу часу спорудження Онуфріївського храму кілька відрізняються: одні вважають, що його варто датувати кінцем XVI століття, коли місто оформилося в якості приватного володіння польського магнатського роду Калиновських, інші ж вважають його породженням першої половини XVII століття.

Як би там не було, християнська твердиня на ряду з замком і синагогою стала одним з наріжних (південним) вузлів гусятніской оборони, замкнувши трикутний периметр з ратушній площею в центрі.

Незабаром фортифікаційну систему міста з Магдебурзьким правом випробує на міцність татарське незліченне військо (1630-е), а потім вогненним мечем його переріже українська визвольна війна 1648 – 1657 років, в ході якої стратегічно важливий населений пункт буде переходити з рук в руки між ворогуючими сторонами. Вцілілий у вихорі бойових дій храм на честь святого Онуфрія весь цей час буде служити надійним оплотом для місцевих жителів.

Купол Онуфріївської церкви у Гусятині Купол гусятинської Онуфріївської церкви

Не встигне осісти попіл від жарких боїв першої половини XVII століття, як на Галичину в 1672 році обрушаться незліченні полчища турецьких військ. Гусятин впаде й на десятиліття опиниться під владою намісника султана Османської імперії, а його християнське серце буде пристосовано під мечеть, мінаретом якої послужить дозорна вежа над бабинцем.

Майже два з половиною десятиліття Онуфріївську церкву обходили стороною всі негаразди пов’язані з Північною війною 1700 – 1721 і розпадом Речі Посполитої з переходом під владу угорської корони в 1772 році, революційним рухом 1848-ого і бойовими діями Першої світової 1914 – 1918, хоча Гусятин ставав одним із центрів розвитку цих доленосних подій. Десь на цьому шляху храмова будівля придбала дві бічних прибудови.

Однак, з плином часу і вдосконаленням військових технологій оборонне значення окремих будівель втратило всякий сенс, у долі ж християнського оплоту віри над Збручем це позначилося масштабною перебудовою 1928 року, коли у зв’язку з виходом на передній план його духовної складової, була знищена дозорна вежа-надбудова над бабинцем, а средохресття увінчала лазня з сигнатуркою.

Пресвітерій Гусятинської Покровської церкви Пресвітерій Онуфріївської церкви Гусятина

На зламі епох, коли над Україною, нарешті, зайнялося сонце волі на початку 1990-х, вже в якості серця Гусятинського приходу Покрова Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви, храм був кардинально відреставрований: стіни покриті новою тинькою, на якій були зображені пам’ятні дати тисячоліття Хрещення Русі, завершення храму заграло чистим золотом, а в арочних нішах з’явилися майстерно зображені лики святих.

Таким храм постає і нині на початку третього тисячоліття, хоча варто лише придивитися і можна побачити лик грізного старця, який століттями охороняв душу міста над Збручем.

Архітектура

Нині гусятинська церква святого Онуфрія являє собою триконховий (апсида і промені трансепта) однонавовий храм периметром 25м х 10м з квадратними одноярусними прибудовами в північно-східній частині апсиди і меншою за площею біля південного краю трансепта зі слідами оборонної стіни по периметру, виконаний у традиційній техніці подільського храмового зодчества на прикладі якого відстежується вплив молдавської архітектури.

Дзвіниця Гусятинської церкви Покрови Пресвятої Богородиці Дзвіниця гусятинської церкви Покрова

Орієнтований на захід притвор під хрестовим склепінням носить сліди першого ярусу оборонної вежі з глухими нині прикрашеними ликами святих арками як свідчення оборонного минулого цьієї сакральної споруди. Вхід до неї раніше здійснювався по внутрістінних сходах, що брали свій початок з нефа.

Сам внутрішній простір храму, всі частини якого (неф під напівциркульним склепінням на потужних розпалубках, що сходяться в шелиге зводу, і конхи з чотирисферичнім завершенням на трьох розпалубках) з’єднують арочні отвори, надійно охороняють стіни завтовшки 1,9м – 2,2м.

З зовнішнього оздоблення варто відзначити підняті високо над землею арочні вікна основного периметру і круглу “троянду” апсиди, карбовані прикраси глухого барабана цибулини, мініатюрні сигнатурки осей хреста і лики святих центрального входу. У західній частині комплексу розміщена триарочна дзвіниця під чьотирисхилим дахом.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Тернопільська обл., смт Гусятин, вул. Наливайка, 14.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е85 (М19) (Сірет – Чернівці – Тернопіль – Дубно – Луцьк – Ковель – Корбін) до Копичинців, далі повернути на Гусятин (траса Т2011) / Е50 (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпропетровськ – Донецьк) від Хмельницького поворот на трасу М20 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) до Ярмолинців, далі через Городок до Гусятина. По місту: головна вулиця (Наливайка / Незалежності / Богдана Лепкого) до греко-католицького храму.

Громадським транспортом на маршрутних таксі з Тернополя до автостанції Гусятина, а потім – вздовж вул. Богдана Лепкого, потім вул. Наливайко до колишньої церкви св. Онуфрія.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Церква святого Онуфрія в Гусятині на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram