Гуральня "Nemiroff"

Історія

Нові виробничі потужності заводу "Nemiroff" Нове виробництво заводу "Nemiroff"

Переломне XIX сторіччя, коли дух інновацій та підприємництва, здавалося, витав у повітрі, окриляючи і надихаючи на сміливі, а деколи і божевільні, проекти; коли проживати накопичене предками майно вийшло з моди; коли зароблене ім’я цінувалося вище успадкованих титулів, на світ з’явилося чимало великих і малих підприємств, які породили цілі міста.

Нове покоління власників Немирівської садиби в особі Марії (1837 – 1882) та Григорія (1829 – 1911) Строганових, що отримало земельні угіддя на Усті як весільний подарунок батьків нареченої, взялися втілювати ідеї часу в життя – так тут в 1872 році народилася на світ невеличка гуральня, чому сприяли наявність родючих чорноземів та кришталево чистої води річки.

Винокуренний завод в Немирові Немирівський винокуренний завод

Слава ж перетворення невеликого заводу в гравця міжнародного масштабу в кінці XIX – початку ХХ століть належить дочці засновників – Марії (1857 – 1920) в заміжжі княгині Щербатовій, стараннями якої (своєчасне впровадження інноваційних технологій, підтримка високих стандартів готової продукції і залучення кращих фахівців) вивели немирівський завод далеко за межі держави.

Фамільний девіз “Країні – багатство, собі – ім’я” у всій своїй повноті Щербатові почали втілювати завдяки доходом від виробництва спирту (в 1906 році були укладені довгострокові контракти з Москвою і Петербург) зі своєю рідною дідівщини: були побудовані лікарня для бідних і Брацлавська електростанція, яка крім винокурні живила присадибні споруди з палацом, гімназію і вуличне освітлення центральної частини міста, фінансувалися навчальні заклади та навчання обдарованих дітей в столичних університетах, виділялися кошти для підтримання сакральних споруд.

Центральний вхід немирівського заводу "Nemiroff" Центральний вхід заводу "Nemiroff"

Вся добре налагоджена машина, що забезпечувала життя і розвиток Немирова занепала відразу з початком громадянської війни після кривавої революції 1917-го. Марія з дітьми, не дивлячись на заступництво місцевих жителів і гарантії з боку нової влади, були вбиті, а їх підприємство в 1920 році – націоналізовано.

В радянські часи, переживши практично без наслідків важкі роки Другої світової, спиртзавод продовжував випуск продукції з використанням обладнання, принципів і технологій, напрацьованих ще при Щербатових (благо проблем зі збутом продукції ніколи не було).

Здобуття Україною незалежності в 1991 році породило новий сплеск підприємницьких ініціатив та інтересу до розвитку виробництва, що стало для гуральні новим етапом життя: в 1992 році сюди приходять іноземні інвестори, два роки потому з конвеєра сходить перша партія продукції під логотипом “Nemiroff”, а через десятиліття після заснування торгова марка вже входить у Світовий клуб мільйонерів (Великобританія), так що вже в 2004 році у зв’язку з завантаженостю замовленнями було відкрито другий завод компанії.

Головні прохідні немирівської гуральні Головні прохідні гуральні

І зараз гуральня в Немирові продовжує впевнено утримувати свою частку вітчизняного ринку і завойовувати нові міжнародні сегменти, поставляючи свою продукцію, яка в усі часи проводилася лише з високоякісного зернового спирту, в сорок країн світу.

Архітектура

Спочатку гуральня “Nemiroff” являв собою асиметричну двоповерхову будівлю на високому цоколі (що було пов’язано з близькістю річки) з мансардним ярусом, яка складалося з двох крил прибудованих до центральної частини з двох прямокутних периметрів в два вікна. У комплекс входили так само водокачка (розташована в південно-західній частині) і невеликі прямокутні прибудови позбавлені декорового оформлення.

 Вінокурений завод Вінокурений завод "Nemiroff"

Обумовлена функціональністю призначення простота обробки будівель виражалася лише підкреслено витягнутими віконними прорізами з лучковим, арочним і прямокутним оформленням різного об’єму і невелика башта-надбудова західного крила в стилі “фахверк” увінчаної шоломоподібним куполом зі шпилем над двосхилим дахом.

Нині ж комплекс немірвского спиртзаводу розкинувся по обидві сторони центральної вулиці Горького нижче палацового маєтку на березі річки Устя (стара частина – захід, нова – схід). Його територія займає площу в 3,75 гектар забудовану великою кількістю промислових будівель різної висоти, об’єму та призначення.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Вінницька обл., м. Немирів, вул. Горького, 31.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Р11 (Вінниця – Немирів – Ямпіль) або трасою Е50 (Львів – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград), яка в Немирові проходить уздовж заводу.

Громадським транспортом з Вінниці до автовокзалу, а потім в північному напрямку 5 хвилин до виробничих потужностей гуральні “Nemiroff”.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Гуральня "Nemiroff" на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram