Скала Середня на дніпровських порогах

Історія

Скала Середня дніпровських порогів Запоріжжя Скала Середня на Дніпрі

Руйнівний катаклізм, від якого здригнулася земна твердь, подарував майбутнім поколінням одне з природних чудес, що вірою і правдою буде захищати жителів українських степів від вторгнення по воді неспокійних східних сусідів, коли глибокий розлам Українського кристалічного щита проклав річкове русло заповнене два мільйони років назад швидкими дніпровськими водами з безліччю непрохідних великих і малих порогів.

Ці кам’яні перешкоди стали порятунком і надійним захистом для тих, хто не мислив свого життя без свободи і прийшов до порогів за порятунком – наприкінці XV століття на берегах і островах Дніпра почали з’являтися перші козацькі поселення, які використовували їх в якості природного захисту.

А через століття, коли козацька вольниця канула в Лету за помахом руки легкодухою російської імператриці (1775), кам’янисті перепони річкового русла новими володарями української землі розглядалися вже в якості серйозної перешкоди на шляху сполучення між регіонами, пов’язаної з економічними і часовими втратами.

Ось тільки в площину вирішення проблема порогів перейшла лише на початку ХХ століття в результаті розробки Генріхом Графтио (1869 – 1949) проекту спорудження гідроелектростанцій на Дніпрі, що передбачав спорудження системи гребель і шлюзів, в результаті чого більша частина кам’яних перешкод опинялася під водою.

Острів Середній дніпровських порогів біля Хортиці Острів Середній в районі Запоріжжя

Реалізація ж грандіозного проекту будівництва ДніпроГЕС в 1932 році в повній вірі реалізувала обидві поставлені перед ним завдання: було отримано потужне джерело дешевої електроенергії, а пороги здебільшого опинилися під водою. Нижче за течією в районі острова Хортиця залишилася лише невелика група розрізнених скель останнього з них – Вільного, в число кам’яної гряди якого завдяки зниженню рівня води увійшла і скеля Середня, яка раніше виступала над поверхнею двома пологими вершинами і носила назву “Два стоги”.

Зараз вона, крім статусу однією з невід’ємних частин природного заповідника “Хортиця”, є носієм символу української національної ідеї, адже на цьому невеликому кам’яному бар’єрі, що тисячоліттями протистоїть могутнім водам Дніпра, встановлений невисокий флагшток з державним прапором.

Архітектура

Розташована між Хортицею та дамбою ДніпроГЕС поряд з островом Дубовим скеля Середня являє собою гранітне утворення віком близько двох з половиною мільярда років всього в метр заввишки з двома стогоподібними пологими піками на краях і ледь проступаючим над річковий гладдю перешийком.

Її невеликі обїеми (довжина в п’ятдесят метрів і максимальній ширині в 22м) при орієнтації північний захід – південний схід (паралельно дамбі) візуально практично нівелюється завдяки скелястій мощі Хортиці і розташованої поруч Дубовій гряді.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Запорізька обл., м. Запоріжжя, р. Дніпро.

Як дістатися

По трасах Е105 (Харків – Запоріжжя – Мелітополь – Чонгар – Сімферополь) / Н08 (Дніпропетровськ – Запоріжжя) / Н23 (Кривий Ріг – Нікополь – Запоріжжя) / Р37 (Бердянськ – Запоріжжя) / Т08 03 (Маріуполь – Запоріжжя). У місті по головній до дамби ДніпроГЕС, з якої відкривається приголомшливий вид на острів.

Міським транспортом до зупинок “ДніпроГЕС” / центральна площа міста до греблі, яка відкриває панорамний вид на скелю Середню дніпровських порогів.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Скала Середня на дніпровських порогах на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram