Стадіон "Славутич" у Запоріжжі

Історія

Колишній стадіон Запорізька "Славутич-Арена" (стадіон "Металург")

Хилиться до заходу сонце, закінчена чергова зміна, але любителів поганяти м’яча не зупиняє невлаштованість, де замість поля – витоптаний п’ятачок землі, а воротами служать дві увіткненні в землю деревинки, і втома… І хто б міг подумати тоді, в перші роки 1930-х, що на місці цього імпровізованого поля, де випліскували залишки нерозтраченої за трудовий день енергії любителі футболу з будівництва ДніпроГЕСу, всього через кілька років з’явиться справжній стадіон з трибунами, роздягальнями, біговими доріжками і справжнім полем.

Однак, спочатку дворовому полю судилося пройти шлях від спортмайданчика імені Антипова, на облаштування якого були виділені кошти з бюджету міста в 1931-му, до спортивного стадіону в підпорядкуванні “Запоріжсталі”, готового приймати після невеликої реконструкції 1933 року республіканські фінальні першості з футболу і масові спартакіади.

Лише 2 травня 1938 року запорізька арена під назвою “Сталь”, після грандіозної реконструкції перетворена в стадіон на вісім тисяч глядацьких місць, відсвяткувала своє офіційне відкриття матчем між “Локомотив” (Запоріжжя) і “Сталінець” (Москва), що закінчилося рахунком 4:5 на користь більш досвідчених гостей.

Центральний вхід запорізької "Славутич-Арени" (колишній стадіон "Металург") Центральний вхід "Славутич-Арени" у Запоріжжі

Наступною віхою в історії майбутнього стадіону “Славутич” можна вважати реконструкцію 1973 року, коли, крім ремонту конструкцій, що вже відсвяткували своє сорокаріччя, була введена в експлуатацію західна трибуна, що збільшило кількість його посадкових місць до двадцяти семи тисяч.

Але навіть значно збільшена місткість головних запорізьких трибун не дозволила прийняти всіх бажаючих повболівати за улюблену команду в 1991 році під час чемпіонату СРСР, коли місцевий “Металург” пробився у Вищу лігу, де обіграв таких грандів вітчизняного футболу як “Спартак” (Москва), “Арарат”,” Спартак “(Владикавказ),” “Динамо” (Москва), “Дніпро”, “Динамо” (Київ), “Пахтакор”, “Динамо” (Мінськ), “Локомотив”.

А вже з наступного року стадіон “Металург” у Запоріжжі приймав ігри Вищої ліги чемпіонату України з футболу, самим великим досягненням місцевої команди в яких стало четверте місце і право виступати в кубку УЄФА сезону 2001/2002.

Центральний футбольний майдан, що перейшов на баланс міста на зорі 2000-х, пережив в 2002 — 2006 роках капітальну реконструкцію, яка зменшила його трибуни до дванадцяти тисяч, при цьому підвищивши комфортність посадкових місць і допоміжних приміщень, що дало можливість приймати матчі більш високого рівня.

Нова кар’єра ж “Славутич-Арени” почалася 29 липня 2006 року з матчу “Металург” (Запоріжжя) – “Динамо” (Київ), а через чотири роки їй випала честь приймати Суперкубок України між “Шахтар” (Донецьк) – Таврія (Сімферополь).

Нині запорізький стадіон є рідним не тільки для місцевого “Металурга”, але й для луганської “Зорі” (з липня 2014 го), яка переїхала в Запоріжжі, рятуючись від війни на схід України.

Архітектура

Вивіска "Славутич-Арени" (стадіон "Металург" Запоріжжя) Вивіска "Славутич-Арени"

Нині головна футбольна арена Запоріжжя являє собою стадіон місткістю дванадцять тисяч чоловік (6825 місць під навісом) з шістьма коментаторськими кабінами і ложею преси на шістдесят місць (Західна трибуна) та VIP-ложею розрахованою на сто чоловік.

Його шістнадцять секторів, розташованих по периметру прямокутного (105м х 68м) поля, дають прекрасний огляд і влаштовані з великим комфортом для вболівальників, чому чимало сприяє гарна організація освітлення основного місця дійства потужністю в 1400 люкс.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Запорізька обл., м. Запоріжжя, вул. Валерія Лобановського, 21.

Тел.: (061) 236-73-46.

Офіційний сайт: http://stadion.zp.ua //stadion.zp.ua

Посилання

Як дістатися

По трасах Е105 (Харків – Запоріжжя – Мелітополь – Чонгар – Сімферополь) / Н08 (Дніпропетровськ – Запоріжжя) / Н23 (Кривий Ріг – Нікополь – Запоріжжя) / р37 (Бердянськ – Запоріжжя) / Т08 03 (Маріуполь – Запоріжжя). У місті слідувати по головній (Космічна – Леніна – Гребельна – Каширське шосе) до повороту на вул. Лобановського (південна частина міста), де розташована “Славутич-Арена”.

У Запоріжжі – громадським транспортом, прямуючим уздовж пр. Леніна до колишнього стадіону “Металург”.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Стадіон "Славутич-Арена" на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram