Пам'ятник Андрію Первозванному в Запоріжжі

Історія

Апостол Андрій Первозванний в Запоріжжі Апостол Андрій в Запоріжжі

Його першого Ісус покликав за собою, щоб передати послання небес. Він став одним із стовпів християнського світу. Той, чий життєвий жереб був кинутий у підніжжя юдейських гір. Слову Божому їм сказаному били зобов’язані своїм кроком з темряви на світло жителі українських земель від Чорного моря до Дунаю. Ім’я його Петро на прізвисько Первозванний.

Доля простого рибалки змінилася в одну мить на березі Генісаретського озера зі словами: “Ідіть за мною, я зроблю вас ловцями людських душ”, – коли Спаситель в сліпучому сяйві постав над водою перед поглядами двох братів і першим повів Андрія за собою, щоб скіфи і елліни, ахейці і перси, греки і вірмени увірували в Христа і прозріли у світлі Божому, а Україна отримала свого небесного покровителя.

Десятки великих чудес, самопожертву, праведне життя і… шлях свого небесного Вчителя – мученицька смерть на хресті в місті Патри (77 рік) в ім’я віри і надії на воскресіння, щоб стати безсмертним в століттях завдяки своїм діянням і силі духу, як доказу переваги над мирськими пристрастями з їх низинними мотивами.

Пам'ятник апостолу Андрію Первозванному запорізького парку ім. Шевченко Пам'ятник апостолу Андрію Первозванному в Запоріжжі

Як одна мить над Землею пролетять дві тисячі років, і на українській землі через сімдесят років безбожництва атеїстичної комуністичної влади знову засвітиться лампадка хрестовий віри, щоб запалити людські серця. А плодом їх благочинних діянь на місці, де колись звучала хвацька пісня і лився гучний сміх з дерев’яної естради парку ім. Шевченко в Запоріжжі, в 2003 році з’явився пам’ятник апостола Андрія.

Відкриття величного монумента, освячене предстоятелем Української православної церкви митрополитом Володимиром 24 грудня того ж року, стало можливим лише завдяки підтримці підприємства “Мотор Січ”, адже він міг залишитися лише ескізом на папері – його автор Микола Сергійович Соболь (1937 – 2002) не дожив до стадії втілення його в життя.

Лише завдяки його синові Миколі, який закінчив всі підготовчі роботи перед відправкою моделі в харківську майстерню художнього лиття, а потім контролював остаточну збірку вже тут – на Мотор “Січ”, щоб пам’ятник став символом духовного відродження міста, яке йде по стопах першого апостола.

Архітектура

Особа скульптури апостола Андрія в Запоріжжі Особа запорізької скульптури апостола Андрія

Фігура розташованого на восьмигранному гранітному п’єдесталі п’ятиметрового гіганта, що вінчає вершину пагорба запорізького парку ім. Т.Г. Шевченко поруч зі Свято-Андріївським храмом, звернена на схід до однієї з центральних вулиць промислового району міста.

Простота скульптурного оформлення Андрія Первозванного в нехитрому одязі-хітони і сандалях на босих ногах лише сильніше підкреслюють виразність сильного, вольового обличчя старця з густою бородою, а Євангелії в лівій руці на перевагу і благословляючий посох-хрест дарують надію і віру всім стражденним.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Запорізька обл., м. Запорожье, ул. 8-го березня, парк ім. Т.Г. Шевченко.

Посилання

Як дістатися

По трасах Е105 (Харків – Запоріжжя – Мелітополь – Чонгар – Сімферополь) / Н08 (Дніпропетровськ – Запоріжжя) / Н23 (Кривий Ріг – Нікополь – Запоріжжя) / р37 (Бердянськ – Запоріжжя) / Т08 03 (Маріуполь – Запоріжжя). По місту: Космічна – Леніна – Гребельна – Каширське шосе до вул. Жовтневої – вул.8 березня, де в парку Шевченка знаходиться пам’ятник Андрію Первозванному.

У Запоріжжі – громадським транспортом, які прямують у Шевченківський район до зупинки “Прохідна заводу Мотор Січ”.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник Андрію Первозванному на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram