Пам'ятник лейтенанту Шмідту в Бердянську

Історія

Бюст лейтенанта П.П. Шмідта в однойменному бердянському парку Бюст лейтенанта П.П. Шмідта

Народжений в далекій Одесі отроцтво своє майбутній ідол радянських робітників і селян провів на березі Бердянської затоки, де навіть у свій час працював на заводі Джона Грієвза при батькові градоначальнику і начальнику порту, поки після закінчення петербурзького Морського кадетського корпусу в чині мічмана не був приписаний до Балтійського флоту.

Військова морська кар’єра Петра Петровича Шмідта (1867 – 1906) у зв’язку з невживчивим характером не складалася ні на Балтиці, ні на Тихоокеанському флоті, де він тримався лише стараннями високопоставленого дядька, на плечі якого лягла турбота про недбайливого племінника після трагічної смерті батька Петра. Потім будуть перевод в торговий флот і успішна кар’єра лейтенанта. Бути може життя Шмідта і не стало б культовим, якби не російсько-японська війна 1904 – 1905 років…

Лейтенанта Шмідта в зв’язку з військовою необхідністю викликано із запасу і призначено старшим офіцером на військовий транспорт “Іртиш” 2-ї Тихоокеанської ескадри, з якого стараннями все того ж дядька Петро списується через хворобу і направляється в Ізмаїл на Чорноморський флот командиром загону з двох міноносців, що не дуже влаштовує амбіційного лейтенанта. Незабаром командир викрадає касу свого загону, в якій на той момент знаходилося близько 2,5 тисяч рублів золотом і відправляється мандрувати по півдню Росії.

Гроші незабаром скінчилися, але заступництво дядька і на цей раз врятувало недбайливого служаку від покарання – його всього лише звільнили зі служби без позбавлення чину і звання. На цій мінорній ноті почалося нове політична життя лейтенанта Шмідта як “полум’яного борця за свободу простого народу”. За активною антидержавною діяльністю із закликами до повалення самодержавства слідує арешт, а потім під тиском громадськості – звільнення з наказом покинути Севастополь.

Але вже 14 листопада 1905-го ексцентричний лейтенант, самовільно надівши погони капітана II рангу, з’являється на повсталому крейсері “Очаків”, де приймає на себе командування кількома кораблями, що підтримали заколот, і піднімає червоний прапор над Севастопольською бухтою. Були виставлені вимоги, підкріплені загрозою підриву військового транспорту “Бугу” з вантажем хв в разі атаки кораблів ескадри.

Бердянський пам'ятник лейтенанту П.П. Шмідту Пам'ятник лейтенанту Шмідту в Бердянську

В результаті при першому ж обстрілі самозваний капітан покидає “Очаків” і намагається на міноносці піти до Туреччини, але не судилося… Судно підбито, Петро замаскований під кочегара спійманий і заарештований. Революційний підприємство лейтенанта закінчилося не розпочавшись, від смерті його не зміг врятувати навіть впливовий дядько – 6 березня 1906 року спадкоємця славних морських традицій сім’ї Шмідтів розстріляли.

Однак, радянську владу, що запанувала на цих землях після комуністичного перевороту і громадянської війни 1917 – 1922 років, чорні плями в біографії ексцентричного бунтівного лейтенанта за відсутністю кращих “героїв революції” не бентежили, тому незабаром країну переможного комунізму захлеснула хвиля культу Шмідта. І, звичайно ж, Бердянськ як його малу батьківщину не оминули модні віяння часу.

Та тільки увічнити пам’ять про знаменитого співвітчизника комуністична влада міста спромоглися лише в 1973-му перейменуванням парку Пушкіна (пам’ятаючи про історію його створення батьком лейтенанта) в ім. Шмідта та пам’ятником-бюстом Петру Петровичу (синові) на місці вікових арок його центрального входу, який красується тут і донині.

Архітектура

На високому квадратному в плані облицьованому плитами рожевого граніту постаменті височіє бюст лейтенанта П.П. Шмідта, повернений в профіль до основної осі огляду. Вольове обличчя в військовому кашкеті із офіцерським плащем, що майорить за плечима – символ бунтівного духу полеглого за свою ідею в 1905-му. Загальна висота пам’ятника складає 4,72м.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Запорізька обл., м. Бердянськ, парк Шмідта.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е58 (М14) (Одеса – Миколаїв – Херсон – Нова Каховка – Мелітополь – Бердянськ – Маріуполь) до повороту на Бердянськ. У місті прямувати: пр. Східний – вул. Консульська – пр. Праці до парку ім. Шмідта.

Громадським транспортом (міжміський автобус / залізниця) до вокзалу Бердянська, а потім в центр міста до парку ім. Шмідта (сусідній квартал з Міськрадою).

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник лейтенанту Шмідту в Бердянську на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram