Будинок Карастоянова (Гранд готель)

Історія

ДК Софіт в Бердянську Колишній бердянський "Гранд готель"

Сплеск ділової активності, що впевнено вивів Бердянськ наприкінці XIX століття в торгово-промислові лідери регіону, породив хвилю комерційних і громадських ініціатив городян, які повірили в прекрасне майбутнє свого міста. Тим більше, що крім основних статей місцевого бюджету (морські перевезення, харчова промисловість, машинобудування, переробні та збірні цехи) завдяки унікальним природним умовам почала зароджуватися ще одна – лікувально-оздоровчий туризм.

Так одним з таких проектів став двоповерховий будинок члена земської управи купця Г.М. Карастоянова на перетині Азовського проспекту і вул. Зеленої. Не позбавлений комерційного чуття підприємець, якому багато в чому завдячувала своєю появою місцева чоловіча гімназія, перший поверх пристосовує під кінотеатр “Гігант”, літній майданчик – під відкритий театр, а на другому розміщує готель “Марсель”.

Через трохи більше ніж десятиліття (1910) успішне підприємство було перепродано голові спілки повітових кредитних товариств Юхиму Архиповичу Іванченко, який перебудовує будівлю, відкриваючи на другому поверсі новомодний установу для відпочинку під назвою “Гранд готель” з потопаючою в зелені і сріблястих струменях фонтанів оранжереєю-верандою на даху.

Ризаліт центрального входу колишнього "Гранд готелю" в Бердянську Ризаліт центрального входу ДК Софіт в Бердянську

Під час кривавих подій громадянської війни 1917 – 1922, коли радянська влада в терміновому порядку реквізувала на користь нової держави все майно громадян колишньої імперії, готель в самому центрі міста був в терміновому порядку переобладнаний під військовий шпиталь, а потім ще деякий час використовувався для різних адміністративно-господарських потреб Бердянська.

Поневірянням по хвилях радянського життя поклало відкриття в стінах колишнього “Гранд готелю” клубу металістів в 1924-му, коли для втомлених від війни і поневірянь городян з’явилася можливість творчої реалізації в численних його гуртках і секціях. У наступні передвоєнні роки у центрі міського культурного життя, перейменованого наприкінці 1930-х в клуб ім. Калініна, з’являється власний сад з літнім театром і танцювальним майданчиком.

За відновленням в післявоєнні роки спаленого німцями під час відступу в 1943-му колишнього будинку Карастоянова стоїть ім’я Д.А. Кондрашова. Десять років знадобилося на повне перетворення архітектурної перлини з затишного притулку відпочиваючих під ім’ям “Гранд готель” до Палацу культури Первомайського заводу (колишній завод Джона Грієвза) гідного цього високого народного звання: було проведено внутрішнє перепланування обох поверхів, добудовані спортивний і глядацький зали, змінено архітектурне оформлення фасадів.

На початку 2000-х, коли підприємство-власник виявилося на межі банкрутства, його соціальна інфраструктура передається на баланс міста – так поруч з центральною міською площею Бердянська з’явився ДК “Софіт”, де вже не один десяток років проводять своє культурне дозвілля сучасники, продовжуючи славні традиції колись закладені їхніми попередниками. Танцювальні та співочі, інструментальні та хорові колективи різного віку нині не дають місту на березі Бердянської затоки постаріти душею. До того ж в 2005 році в ці стіни переїхала бібліотека ім. Гайдара, що забезпечила повноцінний відпочинок ще однієї частини городян.

Архітектура

Завершення порталу центрального входу колишнього будинку купця Карастоянова в Бердянську Завершення порталу центрального входу будинку Карастоянова

Двоповерхова п-образна (50м х 45м х 60м) з внутрішнім двором будівля колишнього готелю нині є досить просторою спорудою під чьотирисхилою покрівлею, зовнішні фасади якої оформлені в стилі модному на початку 1950-х стилі еклектики (більш відомої як “сталінський ампір”): напівколони коринфського ордера ризаліта центрального фасаду, масивний трикутний фронтон з карнизом на кронштейнах, ліпні гірлянди міжярусного простору, портал центрального входу увінчаний ліпним візерунком ліри і повитий листям аканта, пілястри міжвіконного простору…

Загалом в монументальному силуеті нинішньої споруди неможливо вгадати модерновий “Гранд готель” г-подібної форми з величезними квадратними англійськими вікнами, прикрашеним геометричним малюнком аттиком, верандою-оранжерей на даху і масивними дверима центрального виходу на скошеному куті.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Запорізька обл., м. Бердянськ, пр. Азовський, 37/9 (ДК Софіт).

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е 58 (М 14) (Одеса – Миколаїв – Херсон – Нова Каховка – Мелітополь – Бердянськ – Маріуполь) до повороту на Бердянськ. По місту: пр. Східний / Мелітопольського шосе / пр. Азовський. У сусідньому кварталі з центральною міською площею у напрямку до моря знаходиться ДК “Софіт”.

Громадським транспортом до Бердянська, а потім в центр міста до Азовського проспекту, де розташований колишній будинок Карастоянова (зліва).

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Будинок Карастоянова (Гранд готель) на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram