Будинок-музей Шмідта

Історія

Бердянський меморіальний будинок-музей Шмідтів Будинок-музей Шмідтів в Бердянську

Ще на самому початку історії Бердянська (адже тридцять років для міста не вік) в 1860-ому купецька сім’я Костянтинових побудувала бічною частиною виходячий на Митну площу двоповерховий будинок, який вподобала у зв’язку зі зручністю розташування місцева адміністрація порту. Управління порту, Російське товариство пароплавства і торгівлі, Пароплавство Азовського, Чорного морів і Дона, страхові та комерційні товариства – ось не повний перелік організацій, які взяли ліве крило нової будівлі (в правому розміщувався готель Європейськирй) в довгострокову оренду.

Звичайно ж концентрований діловий центр в безпосередній близькості від гавані в самому серці молодого міста ставав привабливим об’єктом для будівництва житлової нерухомості. Так по сусідству з управлінням потофлототу на початку 1860-х з’являється двоповерховий особняк градоначальника і начальника порту в одній особі.

За допомогою цієї будівлі в 1876-му доля на довгі роки зв’яже Бердянськ з прізвищем Шмідта, коли герой Кримської війни 1853-1856 років Петро Петрович Шмідт (1828 – 1888) в чині капітана I рангу буде призначений начальником міста і порту на березі затоки. Його сім’я разом з ним перебирається з галасливої та упорядкованої Одеси до Приазов’я, яке тільки-но почало облаштовуватися.

Тут його діти здобудуть освіту, тут він поховає першу дружину Катерину, тут він вступить у другий шлюб, від якого народяться його сини, але городяни запам’ятають Петра Шмідта як талановитого керівника, митця першого міського парку-скверу на Митній площі і вулиній бруківкці.

Експозиція Кримської війни в бердянському будинку-музеї Шмідтів Експозиція Кримської війни

Його син Петро молодший (1867 – 1906) стане другою знаменитою фігурою сім’ї Шмідтів, правда, вже в якості одного з активних учасників севастопольського повстання на Чорноморському флоті 1905 року, хоча його життя було пов’язане з Бердянському лише на початковому своєму етапі: чотири класи місцевої чоловічої гімназії (з 1876 по 1880) до вступу до Петербурзької мореходки, роки отроцтва і робота в ливарному цеху заводу Шрейдера під час відпустки після закінчення навчання в 1886-му.

Стіни колишнього особняка начальника порту на початку ХХ століття стали тимчасовим притулком парафіяльного училища, переведеного сюди з Соборної площі, а з 1910-го їхнім власником став викладач бердянського реального училища К.Ф. Королівський.

Військові дії і прихід до влади на українських землях комуністів після перевороту 1917-го зовсім змінили вигляд перлини Азовського узбережжя: там, де був приватний будинок (все майно громадян експортувалося на користь жебрцької радянської держави) в одну мить з’явилися цілі сім’ї портових працівників – колишній будинок Шмідтів був перетворений на комунальне житло.

Аж до 1980 року, коли тут вирішено було розмістити музей Шмідта (до цього існував лише його куточок в одній з місцевих шкіл), не дивлячись на багату історію в тому числі пов’язану з революційними минулим, яким так пишалася країна рад, будівля поруч з першим міським сквером не була визнана владою як пам’ятник історії.

Відселення комунальних квартир і облаштування експозиції зайняло ще три роки, так що офіційно меморіальний будинок-музей по Шмідта 8 почав свою роботу в якості філії Краєзнавчого музею лише в 1983 році. Він існує і досі, проводячи в дусі часу виставки, семінари та презентації з метою популяризації цікавості минулим міста і його історичних персон.

Експозиція

Центральний фасад будинку-музею Шмідтів в Бердянську Центральний фасад бердянського будинку Шмідтів

Перший поверх будинку-музею Шмідта в Бердянську надано експозиції присвяченій чорноморському повстанню 1905 року, коли над Севастопольською бухтою кілька охоплених бунтом кораблів підняли червоний прапор у зв’язку з тим, що одним з ватажків заколоту був Петро Петрович молодший.

На другому ж знаходиться колекція старовинних предметів інтер’єру, особистих речей і начиння, які малюють об’ємну картину життя і побуту заможних городян міста-порту на березі найбільшої північноазовської коси другої половини XIX – початку XX століть, тобто ті умови, в яких жила тут колись-то сім’я градоначальника Петра Петровича Шмідта.

Під відкритим небом на вулиці розташована виставка предметів, пов’язаних з трагічними подіями Кримської війни 1853 – 1856 років, коли Бердянськ обстріляно англійською ескадрою, а Павло Шмідт був представлений до нагород за мужність на полях її боїв.

Архітектура

Двоповерховий цегляний потинькованний квадратний в плані (сторона – 15м) будинок під чотирисхилим дахом являє собою позбавленого претензійності представника типової житлової архітектури з односкладними декоровими елементами: французький руст всієї площині стін та замкові камені віконних прорізів першого ярусу, пілястри і сандрики з лиштвами другого і складнопрофільний лобовій карниз як завершення – ось і все його оздоблення.

Невеликий обсяг будівлі обумовлює його внутрішнє планування, де в застелених паркетом витягнутих невеликих кімнатах проводили більшу частину свого життя бердянські сановники в кінці ХІХ століття.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Запорізька обл., м. Бердянськ, вул. Шмідта, 8.

Тел.: (06153) 7-09-80.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е58 (М14) (Одеса – Миколаїв – Херсон – Нова Каховка – Мелітополь – Бердянськ – Маріуполь) до повороту на Бердянськ. У місті прямувати: пр. Східний – вул. Консульська – пр. Праці до повороту за парком на вул. Шмідта.

Громадським транспортом (міжміський автобус / залізниця) до вокзалу Бердянська, а потім пішки в центр міста до парку ім. Шмідта, куди виходить фасад будинку-музею.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Будинок-музей Шмідта на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram