Пам'ятник А.С. Пушкіну в Бердянську

Історія

Бердянський пам'ятник А.С. Пушкіну Пам'ятник А.С. Пушкіну в Бердянську

Коли перед двадцятирічним поетом-бунтарем Олександром Сергійовичем Пушкіним (1899 – 1937) за літературну діяльність, не сумісну з “високим статусом державного чиновника Російської імперії” замаячила примара сибірського заслання і Соловецького монастиря, світ ще не знав, що його чотирирічне вигнання в Кишинів, яке виклопотали друзі, подарує світові шедеври світової літератури.

Сильні емоції, нові враження і підтримка однодумців в поїздці 1920-х по півдню (Дніпр, Кавказ, Крим, Молдавія) знайдуть своє відображення в безсмертних поемах і віршах, наклавши свій відбиток на весь недовгий життєвий шлях поета. А міста, де зупинявся Пушкін через століття впишуть його ім’я золотими літерами в свою історію, перетворивши його тимчасові резиденції на музеї-реліквії для мільйонів шанувальників великого таланту.

Будучи причетною до тої давньої подорожі (адже Таганрог, де зупинявся Олександр Сергійович всього в якихось двісті кілометрів), бердянська влада вважала своїм обов’язком увічнити ім’я генія від поезії – в післявоєнні роки на честь нього назвали старий міський парк, на центральній алеї якого в 1967 році було встановлено творіння тандему майстрів: скульптора Юрія Юрійовича Нерода і архітектора Еміля Михайловича Юрчука – пам’ятник Пушкіну.

Монумент Пушкіну в однойменному сквері на головній вулиці Бердянська Бердянський монумент Пушкіну в однойменному сквері

Ось тільки знаходження в перейменованому в 1972 році з ідеологічних міркувань парку імені Петра Шмідта знаходження пам’ятника поетові визнали недоречним, тому силует перекочував на центральний проспект (нині Азовський) з сквер названий на його честь.

Він знаходиться там і донині серед густої зелені і срібних струменів фонтану, мощених доріжок і яскравих квіткових клумб, які з’явилися навколо після масштабної реконструкції старої частини міста початку 2000-х (була проведена під керівництвом мера Бердянська Валерія Олександровича Баранова).

Архітектура

Обличча пам'ятника О.С. Пушкіну в Бердянську Обличча пам'ятника Пушкіну

Основною домінантою скверу ім. О.С. Пушкіна на центральному міському проспекті є виконана в повний зріст чавунна скульптура поета на високому залізо-бетонному облицьованому гранітними плитами постаменті (загальна висота пам’ятника – чотири метри) з лаконічним написом імені творця.

Невимушено-мрійлива поза силуету, що спирається на тумбу лівим ліктем автора безсмертних віршів, сувій в правій руці і одухотворене обличчя – все видає в ньому улюбленця муз і посланця богів. При цьому фігура згідно моді початку XIX століття одягнена у франтуватий фрак, вузькі штани, сорочку з мереживними манжетами та шийну хустку. Плащ недбало перекинутий через ліву руку скульптури памятника.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Запорізька обл., м. Бердянськ, сквер Пушкіна.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е 58 (М 14) (Одеса – Миколаїв – Херсон – Нова Каховка – Мелітополь – Бердянськ – Маріуполь) до повороту на Бердянськ, потім Східним проспектом / Мелітопольським шосе, що переходять в пр. Азовський, в південній частині якого знаходиться парк з пам’ятником Пушкіну.

Міжміським транспортом до бердянських вокзалів, а потім пішки чотири квартали вздовж вул. Лютеранській, на перетині якої з центральної міської алеєю розташований сквер Пушкіна з пам’ятником видатному поетові.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник А.С. Пушкіну в Бердянську на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram