Міська рада Гуляйполя

Історія

Бічне крило колишнього штабу Батьки Махно (Міської ради) в Гуляйполе Бічне крило Міської ради Гуляйполя

Народжена в затишному, квітучому торгово-промисловому центрі Олександрівського повіту Катеринославської губернії на зорі неспокійного ХХ століття будівля в самому серці житлової забудови на березі річки Гайчур, їй довелося пережити падіння двох імперій і суворі роки революції, громадянської і двох світових воєн, щоб служити нагадуванням нащадкам про помилки та досягнення минулих років. Нині міська рада Гуляйполя.

Всього через кілька років його стіни стануть оплотом одного з лідерів місцевого опору Нестора Івановича Махна (1884 – 1934), ім’я якого прославить місто далеко за межами країни і стане іменним – тут перманентно перебували штаби збройних сил Батька, засідали робітничо-селянські поради і проводилися збори профспілок деревообробників і металістів з 1918 по 1921 роки.

Пам'ятна табличка Нестору Махно на будівлі міськради Гуляйполя Пам'ятна табличка Нестору Махно

Над запорізькою землею як одна мить пронесуть сім десятиліть радянської влади з несчисленною кількістю пам’ятників архітектури і історії, що розтанули в запалі комуністичного божевілля боротьби з царським спадщиною і духовною складовою суспільства, а будинку навпроти центрального скверу все так же буде засідати вершитель доль – міська рада.

Не змінить його високого статусу і нарешті здобута в 1991 році незалежність України, лише на стіні біля центрального входу з’явиться меморіальна табличка пам’яті Нестора Махна в 2000-х. Через роки тут все так само ведуть свою діяльність міська та районна ради Гуляйполе, а також безліч дрібних бюджетних організацій, що поселилися під їхнім крилом.

Архітектура

Міська рада (штаб Нестора Махно) Гуляйполя Міська рада Гуляйполя

Двоповерхова г-подібна в плані (100м х 15м) зі скошеним кутом в одне вікно історична споруда з червоної цегли в центрі міста довгою стороною свого головного фасаду звернено до площі і зеленому скверу. Її внутрішнє нічим не примітне типове для адміністративних будівель початку ХХ століття коридорне планування трішки скрашують широкі сходи центрального холу.

Витримані в класичному стилі з етно мотивами декорові елементи будівлі міської ради Гуляйполя як-то: напівкруглий сандрики, витягнута прямокутна форма віконних прорізів, складнопрофільний лобовий карниз, ризаліт центрального входу, підкарнизна аркатура виконані в техніці фігурної кладки і ліпного барельєфа (портал центрального входу).

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Запорізька обл., м. Гуляйполе, вул. Шевченко, 15.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Т0814 (Гуляйполе – Залізничне – Омельник) або Т0401 (Дніпропетровськ – Гуляйполе – Пологи – Мелітополь), які по місту проходять по вул. Шевченко, дістатися до центру – міськрада знаходиться навпроти центральної площі.

Громадським приміським транспортом з Полог до Гуляйполя, а потім від автовокзалу по вул. Героїв України до вул. Шевченко. Далі два квартали в бік центру. Колишній штаб Махно – кутовий будинок.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Міська рада Гуляйполя на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram