Стіни міських укріплень Львова

Історія

Фрагмент низькою стіни львівських міських укріплень Фрагмент низькою стіни міських укріплень Львова

Неспокійне XIII століття, коли міць Золотої Орди була як ніколи сильна і загрожувала землям вже Центральної Європи, її шляху до заповітної мрії підкорення світу перегороджували лише Галицькі землі з Карпатами та непрохідними лісами. Саме усвідомлення гострої загрози зі сходу змусило короля Русі Данила Романовича (1201 – 1264) на створення розгалуженої мережі укріплених пунктів на просторах підпорядкованих йому Богом земель. Одним з них була тоді ще нічим не примітна фортеця на березі Полтви.

Хоча, не дивлячись на всі приготування до оборони, дворічний похід татаро-монгольського війська на рубежі 1250 – 1260-х перетворив на попіл більшість західноруських укріплень і відновив контроль Орди над цими землями. Первісна фортеця Львів припинила своє існування, але місто продовжило жити…

Трохи більше століття (середина XIV ст.) потрібно було його жителям після отримання з рук Льва I (1228 – 1301) статусу столиці Галицько-Волинського князівства, щоб уздовж русла річки біля підніжжя Високого Замку з’явився справжній європейський центр з регулярним плануванням і Ринковою площею під захистом кам’яної фортечної стіни з вісімнадцятьма вежами (Висока стіна), кожна ділянка якої була закріплена за одним з міських цехів, що стежили за її справністю, забезпеченням і обороняли її в разі штурму.

Бастія мулярів львівського оборонного периметра Бастія мулярів

Однак, чим заможніше і красивіше ставало серце Галичини, тим більше була кількість бажаючих зазіхнути на його багатства з уже вогнепальною зброєю в руках, що стало причиною додаткового зміцнення оборонного периметра на початку XV століття з напільного боку ще однією (Низькою) стіною з водяним ровом і земляним валом назовні.

Львівські фортечні укріплення, що багато разів рятували місто від атак ворога (після чого їх не один раз ремонтували і модернізували) і надійно зберігали мирний сон своїх городян, у зв’язку з удосконаленням військової техніки в першій половині XVIII століття втратили своє оборонне значення і магістратом було дано дозвіл на їх розбирання для будівельних потреб. Так що на початку наступного століття від них залишилися лише незначні частини-нагадування.

Лише з розквітом заснованої на надбанні минулого епохи творення в ХХ столітті залишки оборонних стін вже в якості об’єктів державної охорони історичної спадщини поступово виступають з темряви століть (останнє відкриття і консервація ділянки мулярів були здійснені в 1977 році), щоб нагадати про славне бойове минуле міста на березі Полтви.

Архітектура

Елементи оборонного периметра Львова на вул. Підвальній Елементи оборонного периметра Львова

Раніше внутрішня лінія міських укріплень Львова (Висока стіна) представляла собою неправильний цегляно-кам’яний чотирикутний периметр довжиною близько тисяча сімсот метрів з вісімнадцятьма вежами через кожні шістдесят метрів, двома воротами (Галицькі і Краківські) і двома хвіртками на лівому березі річки біля підніжжя Замкової гори в районі нинішніх вулиць Підвальна – Братів Рогатинців – Свободи – Лесі Українки.

Зовнішній оборонний периметр (Низька стіна) оперізувала місто з трьох боків (окрім набережного західного) від Галицької до Краківської брами і мала в своєму розпорядженні п’ятнадцять напівкруглих веж-бастій, з яких дві збереглися разом з фрагментами стіни до сьогодні на вул. Братів Рогатинців та вул. Підвальній (ділянка мулярів).

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Львівська обл., м. Львів, вул. Підвальна / Братів Рогатинців.

Як дістатися

Автотранспортом по трасах М06 (Е471) (Київ – Житомир – Новоград-Волинський – Львів – Стрий) / М09 (Е372) (Рава-Руська – Жовква – Львів) / М12 (Тернопіль – Львів) / М11 (Перемишль – Городок – Львів) / М10 (Радимно – Яворів – Новояворівське – Львів). У Львові по головній пл. Соборна – вул. Володимира Винниченка – вул. Підвальна (Книжковий ринок) – вул. Братів Рогатинців (біля південної стіни Міського арсеналу), на двох останніх залишилися фрагменти міських укріплень.

Громадським транспортом до залізничного вокзалу Львова, а потім вулицями Замкова – Володимира Винниченка – Підвальна до збережених елементів оборонного периметра на вул. Братів Рогатинців 32 або на площі перед Успенською церквою.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Стіни міських укріплень Львова на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram