Садиба скульптора Голованя в Луцьку

Історія

Садиба скульптора Н. Голованя в Луцьку Садиба скульптора Голованя

Історія життя однієї родини в камені, в яку талановита рука майстра кожен день продовжує вписувати нові сторінки, щоб відобразити кожну мить, кожен подих, кожен удар серця цієї прекрасної волинської землі. Він і його садиба – жива легенда Луцька на ряду з древнім замком і маленьким будиночком Петра. Ім’я його Микола Микитович Головань.

А почалося все ще в старій батьківській хаті, де минули перші творчі роки, відбулася перша персональна виставка, пройшли перші подружні роки і народився улюблений син… Потім будуть довгі роки учнівства, визнання і два десятка років служіння рідному місту, в нагороду за що скульптор отримає квартиру в багатоповерхівці… Але творча натура вимагала широти просторів для творчого втілення польоту натхнення.

Західний фасад луцької садиби скульптора Голованя Західний фасад садиби скульптора в Луцьку

Нею стала невелика заболочена ділянка на березі річки Стир на околиці Старого міста, отриманий Миколою Микитовичем в 1980-му за рішенням міськвиконкому. Пройдуть десятиліття, перш ніж тут з’явиться будівля, що увійшла в десятку найоригінальніших творінь України.

Але в країні рад про втілення мрії Голованя про створення вілли-вернісажу не можна було говорити в слух, та й кошти на втілення в життя архітектурного проекту, розробленого спеціально для цих цілей головним архітектором Волинського Облпроекту Ростиславом Григоровичем Метільніцкім (1929 – 2007), автору довелося заробляти самому. Тому сама будівля зводилася більше десятиліття.

Родзинкою ж її стало архітектурна форма, а декоративне оздоблення з колекції більш ніж п’яти сотен скульптур копітко створюваної майстром протягом півстолітньої історії творчості, щоб і на зорі нового третього тисячоліття в незалежній Україні луцька садиба-музей під відкритим небом продовжила поповнюватися новими шедеврами, створеними натхненням моменту як реакції на знакові для країни події самим Миколою Микитовичем та його послідовником – сином Миколою.

Центральний вхід вілли скульптора Голованя Центральний вхід вілли

А в 2010-х будинок, що в народі отримав за аналогією з київським шедевром Владислава Городецького (1863 – 1930) ім’я “з химерами”, офіційно увійшов до реєстру міських визначних пам’яток серця волинських земель і зайняв гідне місце в одному ряду з його розташованими по сусідству стародавніми архітектурними шедеврами.

Архітектура

Розташована на південно-західній околиці Старого міста на лівому березі петлі Стиру вілла Городецького в Луцьку являє собою трикутну ділянку землі неправильної форми площею п’ятсот квадратних метрів з домінантою двоповерхового будинку з білої силікатної цегли в центрі і двома прибудовами в південній і східній частинах за високим парканом з дикого каменю.

Західна стіна будинку скульптора на Лютеранській в Луцьку Західна стіна будинку скульптора в Луцьку

Архітектурну приналежність декорового оформлення асиметричної основної будівлі з виступаючою центральною частиною на другому поверсі прикрашеною витонченим балконом важко визначити. Тут класика і мавританський стиль, бароко і конструктивізм, готика і модерн сплетені в єдиний унікальний симбіоз натхненної творчості. Грифони, пілястри, розетки, балясини, віконні лиштви, парапети, німфи різні за стилями і манерою виконання в комплексі підпорядковані одному ритму, одному творінню, яке, не дивлячись на деяку хаотичність, унікальне й неповторне.

Пам’ятки

Скульптурна колекція луцької садиби скульптора Голованя, що налічує понад півтисячі експонатів, що рівномірно покриває весь двір, прилеглу територію і домашні приміщення, різна як за технікою виконання, так і за тематикою (релігія, міфи, реалізм…) і при цьому представлена в самостійних фігурах і скульптурних групах, в барельєфах і великих архітектурних формах, а матеріали для виконання варіюються від благородного білого мармуру до повсякденної глини.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Волинська обл., м. Луцьк, вул. Лютеранська, 9.

Як дістатися

Автотранспортом по трасах М19 (Доманове – Ковель – Луцьк – Дубно – Збараж – Тернопіль – Чернівці – Тереблече) / Н17 (Львів – Радехів – Луцьк) / Н22 (Устилуг – Луцьк – Рівне). По місту вулицями Глушець / Ковельській – Данила Галицького – Кафедральній – Караїмській – Лютеранській до берега річки, де знаходиться будинок Голованя.

Громадським транспортом до луцьких вокзалів, а потім міським – в Старе місто до зупинки “Вул. Данила Галицького”, а потім по вул. Кафедральній – вул. Караїмській – вул. Лютеранській два квартали на захід до садиби скульптора (вулиця поруч з лютеранською кірхою).

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Садиба скульптора Голованя на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram