Троїцька церква в Дермані

Історія

Церква Святої Трійці в Дермані Дерманська Троїцька церква

Одна релігія, одна віра, один храм і незліченна безліч течій як приклад волі одних під прикриттям страхів і сподівань інших задля досягнення власних цілей. Невіддільні одна від одної держава і церква – вічні союзники в боротьбі за серця і уми своїх підданих.

Так храм закладений в 1805-му, а закінчений через п’ять років із самого початку зводився орденом Василя Великого для потреб монастирської братії, але при цьому не були враховані змінені після третього поділу Польщі в 1795 році реалії волинської землі, яка була анексована східною імперією двоголового орла.

У перші роки російського правління нічого не віщувало біди, і на колишніх польських землях все так же продовжували діяти католицькі костели і обителі. Через чверть століття все звінилося, коли масові народні хвилювання на захоплених територіях затихли, почався поступовий наступ на всі інші релігії і конфесії відмінні від православ’я.

Дзвіниця колишнього василіанського костелу в Дермані Дзвіниця церкви Святої Трійці

Греко-уніатський василіанський храм в Дермані став однією з його перших жертв – в 1821 році його закрили, будівлю передали під опіку православних священиків з Острога з розташованого поруч Преображенського монастиря разом з частиною майна, а сім років потому братія і зовсім була вигнана за кордон царських володінь.

У середині XIX століття винико і було вирішено позитивно питання про будівництво на гроші парафіян на місцевому кладовищі невеликого храму для ритуальних служб. Церква, освячена в 1855-му на честь святого Онуфрія у зв’язку з віддаленістю від поселення, відсутністю власної пастви і невеликого розміру була приписана до Свято-Троїцької парафії.

Не дивлячись на зміну конфесії, господарі Дермані продовжували підтримку головного оплоту її православної віри. Так при княгині Любомирській в 1880 – 1884 роках була проведена значна реконструкція Троїцького храму, в ході якої до притвору була прибудована дзвіниця, а над центральною частиною з’явився купол на дерев’яному барабані.

При цьому в розпорядженні самої парафії Святої Трійці, до якої належали близько двох з половиною тисяч чоловік, знаходилося майже п’ятдесят сім десятин землі різного призначення, що дозволяло не тільки утримувати однокласне народне чоловіче училище на шістдесят чоловік, але і проводити поступове облаштування внутрішніх інтер’єрів, встановивши новий іконостас з горним місцем в 1885 – 1887 роках.

Латинський хрест на фасаді дерманської Троїцької церкви Латинський хрест на фасаді церкви

ХХ століття не раз круто змінить долю Волині та маленького храму в її глибинці. Вони пліч о пліч пройдуть крізь дві світові війни, змінять прописку на польську, а потім радянську, переживуть атеїстичні гоніння, щоб побачити як могутня країна-гнобителем зруйнується як картковий будиночок.

На зорі 1990-х коли союз пішов у небуття і Україна через шість століть, нарешті, отримала довгоочікувану свободу, в Троїцькій церкві потроху почало жевріти православне життя, кожен день приводячи в храм Божий новонавернених. Так що вже до 2013-ому паства її була настільки міцна, що своїми силами змогла організувати ремонт своєї святині.

Так що зараз прекрасна перлина минулого блищить нехай і не всіма гранями своєї первозданної краси, але наснага і напористість членів її парафіяльного комітету дає надію, що дуже скоро вся її колишня велич зі скрупульозною точністю автентичності знову змусить завмирати віддані серця.

Архітектура

Головна брама дерманського храму Святої Трійці Головна брама дерманського храму

Тричастинний центрально-купольний храм Святої Трійці в Дермані з високою дзвіницею над бабинцем являє собою представника змішаного романсько-псевдоруського стилю застиглого в часі чіткими межами кожної складової (притвор – нава – апсида) і кожної епохи (основний обсяг – дзвіниця – масивний купол на дерев’яному барабані зі світловими вікнами).

Нашарування стилів чітко простежується в первинному силуеті будівлі: високі віконні арки, витончені надвіконні бровки, ніші в формі латинського хреста, розірвана лінія фронтону, невеликий фриз і раскреповані карнизи – романский та більш пізніх його змін (дзвіниця, купол): нашарування обсягів, трикутні щипці, напівкруглі кокошники, грановані обсяги і проста лінія карниза – псевдоруський.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Рівненська обл., с. Дермань Друга (навпроти монастиря).

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Р05 (Городище – Сарни -Рівне – Старокостянтинів) до с. Верхів або по Т1801 (Здовбиця – Мізоч – Дубно) до Мізоча, а потім повернути на Дермань. У селі прямувати головною вул. Незалежності в центр, а потім повернути від жіночого монастиря в напрямку Троїцької церкви на захід.

Громадським транспортом з Дубна до Дермані Другої (до жіночої обителі), а потім пішки один квартал до колишнього василіанського костелу.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Троїцька церква в Дермані на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram