Костел Яна Непомуки в Дубно

Історія

Дубенський костел святого Яна Непомуки Костел Яна Непомуки в Дубно

Як і історія самого міста своїм виникненням його католицька святиня зобов’язана видатному багатющого роду меценатів та будівничих Острозьких. Початок її існуванню приписують засновнику “острозького майората” князю Янушу (1554 – 1620) з приблизним датуванням 1612 роком. Ось тільки в неспокійному пізньому середньовіччі серед стихій природних і людських вижити дерев’яному храму було практично неможливо.

Тільки за останнє сторіччя існування в дерев’яному вигляді спопеляюче полум’я тричі (1725, 1749, 1811) поглинало фарний костел святого Яна Непомуки цілком, не дивлячись на заступництво всіх власників Дубно Острозьких, Заславських, Любомирських і активну підтримку місцевої пастви. Після останньої пожежі все його майно було перенесено в бернардинську обитель, яка стала тимчасовим притулком парафії.

Кам’яна ж твердиня віри, що дійшла до наших днів, почала будуватися в 1816-ому з закладки глибшого фундаменту на попелищі попередників як гідна продовжувачка традицій Святого Риму. Офіційною датою закінчення її зведення став 1830 рік, коли храм був освячений. Причому кошти на будівництво збирали всім світом, включаючи щедрі пожертви від єврейської кагали Луцька та Дубно.

Східний неф дубенського костелу Яна Непомуцького Східний неф костелу св. Яна

Протягом XIX століття костел Яна Непомуки не тільки повернув свою колишню славу релігійного оплоту католицизму Дубенської землі (в його парафію входила не тільки міська громада, а й віряни з тридцяти сіл повіту), але і перетворився на центр милосердя та освіти: при ньому діяла школа, в якій викладалися ази письма, читання і християнства, а також під його егідою діяв шпиталь з притулком для немічних.

Благополучно переживши на відміну від більшості своїх співтоваришів анексію Російською імперією і Першу світову війну фарний храм Дубно продовжив свою діяльність, ставши, не дивлячись на наполегливе бажання нової польської влади розділити і послабити національну українську ідею, одним з мультикультурних оплотів міста з очоленням приходу в 1927 році Станіславом Кузьмінським.

Хрест на честь 400-річчя приходу святого Яна Непомуки в Дубно (дар сім'ї Шегерів, 2012) Хрест на честь 400-річчя приходу святого Яна Непомуки

Саме цьому настоятелеві костьолу святого Яна Непомуки зобов’язані були своїм порятунком новонароджені єврейські діти Дубно, бо в страшні роки Другої світової війни ХХ століття багатьох з них він вберіг від німецького геноциду виданим свідоцтвом про хрещення.

Країна червоного терору, що добилася визнання своєї влади над Волинню за підсумками кровопролиття, в кращих традиціях своєї попередниці під скіпетром роду Романових відразу ж почала репресії і гоніння невгодних, в числі перших з яких виявилися католицькі святині як впливаючи на уми і серця українського народу. Не став винятком і дубенський храм – його на довгі роки закрили, перетворивши на дитячу спортивну школу.

Блюзнірське “перетворення” на оплот здоров’я та спорту призвело до повного знищення унікально внутрішнього оздоблення святині, коли за одну ніч з її стін були вивезені всі цінності, а крокуюча за цим перебудова назавжди поховала під своїми уламками центральний фасад будівлі та прекрасний настінний живопис.

Комплекс храму святого Яна в Дубно Комплекс храму святого Яна

Лише з ослабленням радянського тоталітаризму напередодні його розпаду, коли антирелігійна політика комуністичної партії в 1980-х почала слабшати, паства почала виснажливу боротьбу за свою святиню, яка увінчалася успіхом лише під крилом незалежної України в 1991 році.

З тих самих пір по крупинках костел Яна Непомуки в Дубно відновлюється стараннями католицької церкви за підтримки відданих парафіян, які повернули своєму палацу віри його колишню велич, щоб разом відсвяткувати в 2012 році 400-річний ювілей існування парафії.

Архітектура

Аскетичний суворий облік тринавової базиліки католицької святині, складеної з каменю і цегли з подальшим потинькуванням, являє собою самобутнього представника романської архітектури з невеликими вкрапленнями ренесансних елементів: аркова ніша з фігурою святого Яна Непомуки, ризаліт центрального входу з ламаною лінією фронтону, колонний портал центрального входу доричного ордеру, широкий фриз в обрамленні профільованих карнизів, високі арки віконних прорізів, лопатки бічних фасадів, який доповнює трипілонна дзвіниця в південно-східному кутку комплексу.

Дзвіниця дубенського костелу святого Яна Непомуцького Дзвіниця костелу св. Яна в Дубно

Внутрішній інтер’єр костелу витриманий в такому ж стриманому стилі відрізняють два ряди колонад доричного ордера, що розділяють нави, дерев’яні гвинтові сходи на хори, хрестові завершення бічних і напівциркульне на распалубках центральної нав, пілястри тосканського ордеру, раскреповані карнизи, шліфовані кам’яні плити підлоги.

Трипілонна аркова дзвіниця на високому цоколі комплексу з розірваним трикутним фронтоном, центральну частину якого прикрашає квадратна надбудова на два дзвони під чотирисхилою покрівлею з вінчаючим хрестом. З декоративних елементів її можна виділити об’ємний геометричний малюнок нижній частині і профільований карниз.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Рівненська обл., м. Дубно, вул. Князя Острозького, 18.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е40 (М19) (Доманове – Ковель – Луцьк – Дубно – Кременець – Тернопіль – Чернівці), яка проходить через місто вздовж вул. Замковій до перетину з вул. Князя Острозького, через квартал від якого розташовано католицький фарний храм.

Громадським транспортом до автостанції Дубно, а потім по вул. Д. Галицького – вул. Кирила і Мефодія, на перетині якої з вул. Князя Острозького розташований костел святого Яна Непомуки.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Костел Яна Непомуки на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram