Церква Косми і Даміана в Корці

Історія

Корецька церква святих Косми і Даміана Церква Косми і Даміана в Корці

Є храмові пам’ятники архітектури, історія яких задокументована від моменту задуму і аж до останньої коми нашого часу. Їх любили, їм протегували, про них дбали сильні світу цього у всій гордості своєї величі на всі часи зафіксувавши це на папері.

А є дітища громади, в літописі яких лише три дати і чисті аркуші замість біографії, але від цього їхня сила тяжіння і віра в їх чудодійність анітрохи не зменшується в очах їх творця на ім’я “народ”. Ось якраз до останніх і відноситься дерев’яна перлина невідомо ким і коли створена, що безстрашно спочиває на гребені розлому Волинського титанічного щита.

Перша згадка про дерев’яну церкву святих безсрібників Косми та Даміана в Корці пов’язана з трагічними подіями середини XVIII століття, коли частина міської дерев’яної забудови на правому березі річки Корчик, а разом з нею і православний храм, зникла в запалі руйнівної пожежі.

Дзвіниця храму Косьми і Даміана в Корці Дзвіниця храму в Корці

Однак в 1766-ому святиня стараннями своєї громади була повернена до життя в колишньому вигляді з дерев’яною ж дзвіницею. Достатне забезпечене 51 десятиною землі (з них 94% орної) матеріальне становище забезпечили їй статус парафії 5 класу.

Через сто років під крилом багатої корецької православної громади чисельністю понад півтори тисячі осіб (200 дворів) не тільки перебували розташовані неподалік храм святої Параскеви П’ятниці та цвинтарна церква пророка Іллі, а й церковно-парафіяльна школа в селі Бабин, під опікою якої знаходилося двадцять два учня і виділялося загальна сума утримування в тридцять п’ять рублів на рік.

Наступного разу на сторінках історії Космодаміанська церква з’являється в 1896 році як новозбудована на кошти парафіян в псевдоруському стилі з дзвіницею над бабинцем, хоча ще за десятиліття до того її опис свідчить про задовільний стан (“міцна”). Освячення нової будівлі провів архієпископ Волинський і Житомирський Модест (1823 – 1902) 30 грудня 1897 року.

Східний фасад Космодаміанского храму в Корці Східний фасад Космодаміанского храму

Не дивлячись на крихкість своїх дерев’яних стін, православна святиня в ХХ столітті переживе і бойові дії Першої світової, і католицьке польське підданство, і згарище Другої світової, і закриття при червоних атеїстичних радах, щоб неушкодженою зустріти світанок новий для України час свободи і незалежності в 1991-ому, коли її повноцінній пастирській діяльності вже нічого не загрожуватиме.

Храм безсрібників Косми та Даміана і зараз продовжує нести розумне, добре, вічне тим, хто знайшов розраду і спокій в православ’ї, як і на момент свого створення будучи однією з самобутніх перлин Корця вже включених до реєстру пам’яток архітектури.

Архітектура

Розташована на правому березі річки Корчик навпроти старовинного замку православна святиня являє собою хрестовокупольну дерев’яну храмову споруду з одноярусною дзвіницею (восьмерик на четверику) та центральним шатровим куполом на високому світловому барабані над средохрестям в оточенні чотирьох декоративних главок по кутах основного обсягу.

Центральний купол корецької Космодаміанської церкви Центральний купол церкви Косьми і Даміана

Витримане в псевдоруському стилі зовнішнє його оформлення, де домінуючим акцентом виступають щипці, а доповнюють різьблені лиштви прямокутних віконних прорізів, кутові лопатки, профільований карниз, люкарни, позолочені маківки, трикутні фронтони, як не можна чіткіше візуально втілюють його православну сутність в архітектурні форми, що є вищою похвалою для зодчого-творця.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Рівненська обл., с. Новий Корець.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е40 (Львів – Дубно – Рівне – Житомир – Київ – Лубни – Полтава – Харків – Ізюм – Слов’янськ – Луганськ). Далі повернути на вул. Незалежності села Новий Корець, а потім – вул. Костьольну. Споруда знаходиться на березі річки на паралельній вулиці.

Громадським транспортом з Рівного / Житомира / Новоград-Волинського до зупинки “Новий Корець”, а в бік річки Корчик до церкви святих Косми і Даміана.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Церква Косми і Даміана в Корці на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram