Шотландський тризуб

Ця історія почалася в зовсім іншому місці за сім десятиліть до того, як набула широкого розголосу і увійшла до скарбниці українських іартефактів – 1 вересня 1939 року Німеччина і Москва почали ділити Європу навпіл згідно підписаного тижнем раніше секретного пакту Ріббентропа-Молотова, запустивши маховик найкривавішої і найруйнівнішої війни в новітній історії.

Українські землі спіткала печальна доля – окупація одним режимом змінювалася іншим, а патріоти переслідувалися і вбивалися всіма. За результатами ж тієї страшної війни лицемірний «демократичний» світ погодився з повною окупацією України Московією, а більшість її захисників опинилася в кращому випадку за кордоном в якості військовополонених, а в гіршому – в’язнями радянських концтаборах чи знайшли свій останній земний притулок в безіменних могилах, розстріляні НКВСівцями.

Так якась частка вояків дивізії «Галичина» була відправлена на виконання сільськогосподарських робіт до Шотланського високогір’я. Так далеко від України, вони не забули своєї неньки, в пам’ять про неї та свою боротьбу виклавши з каменю різьблений двометровий тризуб оповитий витонченою ромбоподібною кам’яною вишиванкою з надписом «1949. The Ukraine» неподалік міста Дінгуолл.

На довгі десятиліття природа приховала цей символ української свободи від людських очей. Примхлива доля розкидала тих вояків по всій землі. Тим часом московська влада, яка украла у України і привласнила все – від стародавньої назви до історії, фальсифікувавши документи, книги, сотворивши штучну мову, щоб приховати свою рабську сутність васала ханів Золотої Орди (пізніше – Кримських ханів) – робила все, щоб світ забув про тисячолітню українські історію та культуру.

Але не так судилося, як хотілося московській окупаційній владі – її чергова імперія розвалилася на шмати в 1991-ому, і Україна нарешті повернула свою незалежність. Потім будуть московська окупація Криму 2014-ого, тривала московсько-українська війна на Донбасі, фальсифікація президентських виборів… В 2019-ому, коли патріоти почали втрачати надію на збереження українського суверенітету, небеса вирішили послати їм знак – той давній вирізаний в камені тризуб знов з’явився на світ Божий.

Ні, можливо, і раніше якісь випадкові туристи Шотландського високогір’я зустрічали цей порослий мохом закинутий символ далекої східно-європейської країни, але англійський клерк був першим, хто почав шукати інформацію про нього в інтернеті і знайшов… в розділі екстремістської символіки, завдяки все тій ж підривній роботі Московії по дискредитації та знищенню України, але вже сучасними методами третього тисячоліття.

Розголос, і небайдуже подружжя Богдана і Наталії Настюк своїми силами в 2019-ому розчистило та облагородило шотландський двометровий тризуб, який для свідомих українців Шотландії перетворився на сакральне місце паломництва, що символізує їхній незримий зв’язок з батьківщиною та незламну волю до свободи.

08-02-2021 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.