Голгофа на Володимирській гірці

Опубліковано Вікторія Шовчко 31-01-2011

Хочете відчути на собі швидкоплинність часу? Через рік на Володимирській гірці в Києві за проектом Юрія Лосицького буде відновлена панорама Голгофи 1902 року, де сусідити зі статуєю Володимира Великого будуть водонапірна башта, фонтан і павільйон з панорамним полотном “Голгофа”.

Реконструкція гірки буде здійснена відповідно з архівними документами, проте, на жаль, проект передбачає очищення місця реконструкції від дерев, а так само спорудження, відсутнього в архівних джерелах, ресторану.

Читати далі »

Сльози фортеці

Опубліковано Вікторія Шовчко 29-01-2011

Потужна цитадель з багатою історією на високому березі Дністра вражає своєю величчю і красою. Шпилі її високих веж немов пронизують низькі осінні хмари. І тільки мокра пляма на протилежній від річки стіні високо над землею видає її слабкість. 

Фахівці висувають багато теорій існування цієї вологої плями на стінах вікового замку, але до єдиної думки вони так і не прийшли. А можливо у них занадто прагматичний погляд на речі? 

Читати далі »

Український Монмартр

Опубліковано Вікторія Шовчко 24-01-2011

Звивиста бруківка, заставлена картинами, вишивкою, виробами з коштовних і напівкоштовних каменів і металів кустарного виробництва з невисокими будинками, обвішаними пам’ятними табличками – нинішнє обличчя Андріївського узвозу. Його мешканці – богема творці і художники, музиканти і поети.

І цей прекрасний куточок Міністерство культури України ніяк не бажає визнати пам’ятником культурної спадщини, адже тоді тут не можна буде споруджувати “скляно-бетонних монстрів”, яких так люблять нинішні бізнесмени. А земля в цьому місці так і манить українських “рокфеллерів”, яким байдужі культура та історія, головне прибуток бажано з мінімальними витратами. Тим більше що бізнесмени з владноможців …. так зручно.

Читати далі »

Чи бути палацу в Тульчині?

Опубліковано Вікторія Шовчко 21-01-2011

Тульчинський палац Потоцьких, як і більшість українських пам‘яток архітектури руйнується на очах. Грошей на реконструкцію в держави, як завжди, немає.

Про колишню велич і красу будівлі, сьогодні більше схожу на руїни з зів‘ялим гербом на фасаді, можна судити з реконструйованих будівель поруч, які строгістю і витонченістю силуетів у рожевому обрамленні стін і білому мереживі пілястрів викликають тихе захоплення урочистістю моменту.

Читати далі »

Шоколадна казка у Львові

Опубліковано Вікторія Шовчко 20-01-2011

Маленький світ, де будиночки і люди, птахи і звірі, і навіть казкові персонажі створені з такого улюбленого і такого смачного шоколаду – це чи не казка, втілена в життя?

А Ви хочете побувати на цій казці? У гості (в Палац мистецтв на Коперника 17 у Львові) міська адміністрація і організатори запрошують з 11 по 14 лютого 2011 всіх ласунів на Четвертий фестиваль шоколаду.

Читати далі »

Велитенський ялівець

Опубліковано Вікторія Шовчко 19-01-2011

Ялівець, який пережив розквіт і падіння імперій і держав, що виникали на території Криму впродовж двох тисяч років, був виявлений в самій південній точці півострова – мисі Сарич. Розміри «старця» вражають – за даними експертів Київського еколого-культурного центру його висота – 15 м, а діаметр стовбура – 4,9 м.

Проте радість фахівців від такої чудової знахідки затьмарила загроза його швидкої втрати у зв’язку з можливістю виникнення пожежі, бо приватна особа, у володінні якої знаходиться зараз дерево, використовувала його в якості опори для електрощитової.

Читати далі »

П'ятдесят років оренди Свіржа

Опубліковано Вікторія Шовчко 14-01-2011

Прекрасний і сумний образ Свірзького замку, відбитий в дзеркальній поверхні озера, навіває спогади про знайомий з дитинства Бітюнский монастир з фільму “Д’Артаньян і три мушкетери”.

Останнім часом прибуваючи в забутті, як і більшість замків, цей пам’ятник архітектури отримав надію знову придбати свій чудовий вигляд – Львівська обласна адміністрація передала його приватному інвесторові в оренду на п’ятдесят років з умовою реставрації. При цьому замок залишається у державній власності.

Читати далі »