Місто юності, місто печалі

Опубліковано Вікторія Шовчко 29-03-2012

Одеса, душа якої загубилася десь у підворіттях звивистих вуличок, а відчуття іскрометного гумору і тонкої іронії навіть через роки змушують посміхнуться тих, хто хоч раз побував тут. Саме їй – перлині біля моря – судилося стати колискою цілої плеяди літераторів, поетів, письменників, гумористів… з малих років уражених хворобою під назвою “Одеса”.

Звичайний “довгов’язий одеський підліток, кудлатий, в подертих штанях, вічно голодний, в худих черевиках, з чорною пов’язкою на лобі” хіба можна вгадати, що через десяток років його заарештують за “образу його величності” у видаваному їм сатиричному журналі “Сигнал”.

Читати далі »

Кому стіна, кому почесне місце під храмом

Опубліковано Вікторія Шовчко 28-03-2012

Покоїться в храмових стінах – чи це не велика честь, якої удостоювалися лише самі знатні й імениті громадяни міста, що мали незаперечні заслуги перед церквою?

У загальній складності при розкопках на території Свято-Успенського собору Полтави було виявлено дев‘яносто індивідуальних та колективних поховань, а також сім кам‘яних склепів. Згідно з дослідженнями почесні громадяни були поховані безпосередньо під храмом, а священнослужителі його – навколо своєї обителі.

Читати далі »

Народжений волею провидіння

Опубліковано Вікторія Шовчко 25-03-2012

Полювання. Азарт погоні. Запах дикого звіра, що лоскочіть нерви. Хрускіт зламаних гілок.

І раптом, од диво! Розпалені переслідуванням мисливці завмирають від пориву вітру, що охолонув їх запал. Перед братами-князями Коріатовичами розступився густий ліс і під ногами зяє прірва з блакитною стрічкою річки Смотрич, що убігає в далечінь. А олень розтанув в кришталевому повітрі, не залишивши й сліду.

Читати далі »

Краще смерть, ніж поразка

Опубліковано Вікторія Шовчко 24-03-2012

Червень 1475 – місяць, який Крим запам’ятав назавжди.

Воістину чорним став для півострова день падіння однієї з найбільш неприступних його фортець – Солдайї. Останні рубежі генуезців були здані під нещадним натиском турецьких завойовників.

Читати далі »