Пам'ятний знак засновнику Нової Водолаги Григорію Донцю

Історія

Пам'ятна табличка і герб Нової Водолаги знака батькові-засновнику Пам'ятна табличка і герб Нової Водолаги

Бравий вояка, який не побоявся очолити неслухняне й волелюбне військо Харківського полку після повстання 1668 року проти московитів під проводом Івана Сірка (1610 – 1680), він не тільки приніс на довгі десятиліття єднання і мир в ряди своїх однополчан, саме його дбаннями в південно-західній частини харківської лінії оборони з’являється перша потужна мережа фортець для захисту Слобожанщини від нападу зі сходу. Він – Григорій Єрофійович Донець ( – 1693).

Одним з його творінь було датоване 1675 роком укріплення на Муравському шляху там, де сходяться річка Водолага з примикаючою до неї зліва балкою, – чотирикутник з валів залізистого піску на двісті сажнів з декількома залізними гарматами, всередині якого знаходився ряд адміністративних будівель, полковницька резиденція та церква Вознесіння Господнього. Будинки інших же обивателів – вихідців з Правобережної України – розташовувалися поза оборонного периметру.

Поселення з волі господаря, який був нагороджений великими земельними наділами за роки вірної служби короні та стільки ж придбав за власний кошт, отримало ім’я за назвою протікаючої тут річки Водолаги, але у зв’язку з тим, що однойменна фортеця була заснована ним же вище за течією за пару років до того, засноване в 1675-ому село набуло приставку Нова, а за колишнім закріпилася – Стара.

Пам'ятний знак засновнику Нової Водолаги Григорію Донцю Пам'ятний знак Григорію Донцю

Ось тільки ніякі фортечні укріплення не могли відлякати жадібних до легкої наживи, добре озброєні загони татар, які рік за роком поверталися в Дике Поле на свої чергові криваві жнива. Напади на слобожанські землі тривають, у зв’язку з чим в 1677 році в підпорядкування Григорія Донця переходить і Балаклійський полк. Завдяки цьому рішенню силами об’єднаного козачого полку в 1679 році під його командуванням ногаї зазнали відчутної поразки в 1679-ому, а наступного року слобідські полки знову святкували перемогу на цей раз під Золочевим.

Змінені умови української реальності змусили турецько-татарські війська внести коригування в свої дії і в 1688-му Нова Водолага в числі інших фортець Муравського шляху пала. І хоча інтереси всемогутнього полковника в той час все більше переходили з площини матеріальної в духовну – постарілий в боях воїн шукав розради в створеному ним за двадцять п’ять років до того Курязького Преображенський монастир – звичайно ж він направив всі свої сили на відновлення ввіреній йому землі, а після (в 1690-му) – здасть всі свої повноваження харківського і ізюмського полковника, щоб до кінця своїх днів перебувати в дали від мирських справ в стінах свого дітища в Подвірках під ім’ям ченця Овідія.

Через три роки творця і захисника Слобожанщини не стало, але пам’ять про нього жителі Нової Водолгі пронесуть крізь все бурі і негоди наступних століть з їх нескінченними ініційованими московитами війнами, радянськими геноцидом і репресіями всього українського, щоб на зорі нового тисячоліття (2010-ті) на головній площі свого селища спорудити пам’ятник творцю сучасний, нехитрий і вражаючий.

Архітектура

Пам'ятний знак Харківському полковнику Григорію Донцю, засновнику Нової Водолаги Пам'ятний знак полковнику Григорію Донцю

Чотири асиметрично поставлених друг на друга разнооб’емних гранітних куба під захистом двох стилізованих під старовинні залізних гармат пам’ятного знака на головній площі Нової Водолаги – данина сучасників засновнику свого родового гнізда і символ спадкоємності епох від давнини до сьогодення.

Мармурова табличка другого Куба витоків із зображенням сцени самого епіцентру спекотної битви, де на передньому плані лихий козак верхи на коні з шаблею в руці б’ється не на життя, а на смерть з ворогами рідної землі, так що навіть обов’язкова люлька вилетіла з його рук. Застигла в камені батальна сцена оживає під променями слобожанського сонця і, здається, крізь шум сучасної міської суєти чуються звуки тієї далекої битви минулого за існування, яких на віку Григорія Донця було чимало. Поруч на тому ж камені черномармуровий меч і щит з ідентифікаційної написом.

На верхньому геометричному обсязі Куба майбутнього герб міста з його рогом достатку, давньогрецьким символом примирення і основою процвітання регіону – метеликом шовкопряда в обрамленні дубового вінка переможців і колосків родючості втілюють все те, до чого століттями прагне селище на березі Ольховатки.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Харківська обл., смт Нова Водолага, пл. Кооперативна (Зелений луг).

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М29 (Е105) (Харків – Сімферополь) або М18 (Харків – Ялта) до повороту на Нову Водолагу. Далі – проспектом 40-років Перемоги до площі Кооперативної в центрі, де розташований пам’ятний знак Григорію Донцю.

Громадським транспортом з Харкова до автовокзалу Нової Водолаги, поруч з яким розташована центральна площа з пам’ятним знаком засновнику.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятний знак засновнику Нової Водолаги Григорію Донцю на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram