Річка Чорна Руда

Історія

Ставок на річці Чорна Руда в Андрушівському парку Став на річці Чорна Руда

Одна з сотень тонких блакитних стрічок, яким зобов’язаний своєю життєвою силою великий Дніпро, хоча ім’я багатьох з них навряд чи згадується в будь-якої енциклопедії. Вони химерною мережею обплітають безкраї придніпровські зелені пагорби і долини, щоб ще раз довести єдність — це сила. Одна з таких невідомих перлин української землі стає частиною Гуйви і носить ім’я Чорної Руди.

І хоча родючі берега багатої рибою річки були заселені в районі Андрушівки ще в I тисячолітті до н.е. (про що залишила нагадування ранньослов’янських черняхівська культура), згідно акту від 1683 року це землі не були заселені, хоча і стояли на обліку містечка Котельня.

Справжнє життя тут з’являється з приходом господарів з польського роду Бержинських в кінці XVII сторіччя, які в середині наступного XVIII-го розгорнули тут грандіозне будівництво палацу, а Чорну Руду за допомогою дамб в районі садиби перетворили на мальовничу мережу ставків.

Андрушівська річка Чорна Руда Річка Чорна Руда

Але по-справжньому важливу роль в економічному благополуччі Андрушівки річка стала грати з будівництвом на її правому березі Святославом Йосиповичем Бержинським (1796 – 1863) навпроти родового гнізда першого на житомирській землі цукропереробного заводу в 1848 році, що став запорукою процвітання села з чисельністю вже понад тисячу осіб і отримання ним статусу містечка десять років потому.

Пройдуть століття війн, революцій і зміни правлячих режимів, поки на зорі нового третього тисячоліття Україна, нарешті, здобуде незалежність і ступить на шлях прогресивного капіталізму. У Андрушівського цукрового заводу з’явиться нові власники і напрямки діяльності крім закладених в середині XIX століття (будівельні матеріали, кормова продукція), а Чорна Руда все також буде служити надійним помічником в людських починаннях, щоб потім виконати свою велику місію і стати водами прекрасного Чорного моря.

Архітектура

Лівий берег Чорної Руди в Андрушівці Берег Чорної Руди

Річка, уздовж русла якої розтягнулася південна частина міста Андрушівка має загальну протяжність вісім кілометрів і максимальну ширину – сто метрів. Вона входить в басейн Гуйви (права притока), що є правою притокою Тетерева (дніпровський басейн). Основним напрямком її течії (ухил близько 1м/км) є південний схід. Басейн — близько 28км.

Людськими руками вздовж русла Чорної Руди при допомозі насипних дамб споруджена мережа ставків призначена для ведення господарської діяльності (колгоспів, цукрозаводу, комбікормового заводу) і естетичної досконалості ландшафту (в районі палацу Терещенко), загальна чисельність яких сягає дев’яти.

додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Житомирська обл., м. Андрушівка.

Як дістатися

Автотранспортом по трасах Р18 (Житомир – Попільня – Сквира – Володарка – Ставище), а потім повернути в районі Волиці на Андрушівку. Річка перетинає центральну частину міста.

Міжміським транспортом з Житомира до станцій Андрушівки, а потім уздовж вул. Корольова до Чорної Руди.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram