Красиве соло однієї афери

Найрозкішніший ювелірний салон Одеси на розі Ланжеронівської та Рішельєвської на завжди увійшов в аннали місцевої криміналістики як одна з найкрасивіших афер королеви злодійського світу Європи кінця XIX століття. Правда сумнівно, щоб її жертва, Карл фон Мель, гідно оцінив всю геніальність плану і майстерність втілення його в життя…

Коли в один прекрасний весняний ранок 1882 року перед різьбленими дверима його ювелірного магазину зупинився фаетон, від досвідченого ока фон Меля не вислизнула принадність його пасажирки та елегантність її дорогого вбрання. У передчутті хорошого прибутку сам господар з розпростертими обіймами кинувся зустрічати багатообіцяльну купувальницю.

Дама, що представилася дружиною відомо одеського психіатра з власною дорогою клінікою в анамнезі, з властивою розпещеним улюбленицям Фортуни пихою відповіла на всі люб’язності ювеліра, повідомивши, що підбирає щось з діамантової колекції в якості подарунка чоловіка – чуття не підвело пана фон Меля.

Після довгого перебирання прекрасна незнайомка вибрала ювелірних прикрас на нечувану на ті часи суму в тридцять тисяч рублів. Тремтячою рукою господар простягнув їй чек на вищезазначену суму, отримавши натомість візитну картку з адресою того самого психіатра з проханням прибути з обраною колекцією для остаточного розрахунку завтра.

Трохи пізніше в той же день дама у всьому чорному і сльозах з’явилася на порозі кабінету того самого доктора з нервових хвороб, представившись дружиною відомого одеського ювеліра Карла фон Меля. Вона з надривом у голосі розповіла жахливу історію про те, що її чоловік одержимий манією переслідування і обману, а також ідеєю діамантових розсипів, які не дають йому спокою навіть уночі. Юна особа благала вилікувати її обожнюваного супутника життя, заплативши за майбутній сеанс наперед.

На наступний день в назначену годину ювелір прибув зі своїм товаром за вказаною адресою. У холі його зустріла та сама елегантна дама, попросивши дозволу одягнути коштовності відразу, щоб постати перед чоловіком у всій красі. Звичайно ж фон Мель погодився – діаманти одягнені на шию красуні і в передчутті щедрої нагороди він поспішає до кабінету психіатра, а уявна дружина лікаря не затримуючись виходить по парадних сходах з дому і розчиняється в шумі метушливої Одеси.

В той же час в кабінеті лікаря розігрується театр абсурду, що почався з мирного чаювання: фон Мель вимагає у психіатра величезні гроші за якісь діаманти куплені його дружиною, а той в свою чергу намагається втихомирити буйного пацієнта. Вся справа скінчилася для ювеліра комфортабельною палатою в клініці, де він утримувався до моменту поки його погляду не постала справжня мадам доктор – огрядна жінка не першої молодості. Лише тоді обманутому весь задум зіграної як по нотах афери постав у всій красі.

Заява в поліцію, кримінальна справа, так і не знайдені діаманти… і сумнівна честь бути однією з жертв тієї, кого розшукували сищики двох континентів, про кого будуть написані понад чверть сотні романів і знято півтора десятка кінострічок – знаменитої Соньки-Золотої ручки.

11-11-2018 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.