Комплекс компанії Ельворті в Умані

Історія

Філія компанії Ельворті в Умані Уманська філія компанії Ельворті

Передісторія побудови комплексу за сучасною уманською адресою Незалежності 27 починається в далекому тоді ще Єлізаветграді (нині Кропивницький) зразка 1874 року із заснування британськими переселенцями, братами Ельворті, власної майстерні з виготовлення сільськогосподарської техніки, що в аграрній Україні віщувало чималі прибутки.

В повітовому місті Київської губернії Умані філіал акціонерного товариства “Ельворті Роберт і Томас” з’явився десь на рубежі ХІХ – ХХ століть, і справи пішли на стільки вдало, що для його офісу був зведений цілий комплекс споруд по вулиці, що прямувала з центру на Вінницький шлях (в 1904-ому, як свідчить надпис на фронтоні).

В якості підтвердження далекосяжних планів на плідну взаємовигідну співпрацю в будинок компанії Ельворті було вкладено чимало коштів, але існувати йому в своїй комерційній іпостасі Хронос відміряв лише лічені роки – Москва-окупант розпочала нову війну у божевіллі своїх імперських амбіцій, в якій як завжди українській землі відвела роль жертви.

В'їзд до внутрішнього двору уманського комплексу Ельворті В'їзд до внутрішнього двору комплексу Ельворті

Зручний спеціалізований комплекс акціонерного товариства, який використовувався для виготовлення та ремонту техніки, царська влада відібрала для потреб своєї армії, швидко пристосувавши його під автомобільні майстерні 8-ї російської армії Південно-Західного фронту Першої світової війни 1914 – 1918 років.

А із захопленням влади в Україні червоним люмпеном та встановленням диктатури пролетаріату в 1920-ому материнський завод в Кропивницькому і всі його українські пасиви в рамках націоналізації приватної власності було експропрійовано. В одній з будівель уманського філіалу з 1921-ого містився спортивний клуб “Спартак” (пізніше перейменований на “Олімп”).

Фактично і раніше використовуваний за призначенням комплекс в 1932-ому отримав офіційний статус бази місцевої машино-тракторної станції, яка діяла в цих стінах до 1953 року з перервою на активну фазу протистояння на уманській землі двох вчорашніх союзників – Москви та нацистського Берліна під час Другої світової війни 1939 – 1945 років.

Центральний фасад філії компанії Ельворті в Умані Центральний фасад компанії Ельворті в Умані

В середині 1950-х зручні приміщення облаштували під уманську школу механізаторів, яка стала основою сільськогосподарського професійно-технічного училища №36, яке після свого переїзду до сучасної, відповідної освітно-практичним цілям будівлі в 1988-ому звільнило їх під адміністративно-господарські потреби міста.

Після здобуття Україною незалежності в 1991-ому комплекс переходив з одних рук до інших, повністю потрапивши під панування бога комерції Гермеса, якому він вірно служить і донині.

Архітектура

Фактично на зараз колишній комплекс компанії Ельворті представлений двома з’єднаними прямокутними будівлями (частина розібрана з плином часу), двоповерхова центральна з яких є адміністрацією, а одноповерховий північно-східний корпус використовується в якості майстерень та складів.

Південний фасад комплекс компанії Ельворті в Умані Південний фасад компанії Ельворті в Умані

Загалом цегляний з подальшим тинькуванням він витриманий в класичному стилі: кутові лопатки та пілястри доричного ордеру без стілобатів з вертикальними ширинками, профільовані карнизи, верхні лиштви з домінантою замкового каменю на імпостах та без, геометричний малюнок лобового карнизу, великий складнопрофільний центральний декоративний фронтон та стилізовані кутові тумби-вежки центральної будівлі.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Черкаська обл., м. Умань, вул. Незалежності, 27.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М12 (Стрий – Тернопіль — Хмельницький — Вінниця — Кропивницький – Знам’янка) або М05 (Київ – Одеса). В місті по вулицях: Інтернаціональна – Київська – Тищенка – Європейська – Небесної Сотні – Визволителів до площі Свободи. Далі – повернути на Незалежності, вздовж якої розташовується колишній комплекс компанії Ельворті.

Громадським транспортом до Умані, а потім – міським до головної Соборної площі. В двох кварталах від Центрального парку по вулиці Незалежності знаходяться колишні майстерні сільськогосподарської техніки.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Комплекс компанії Ельворті в Умані на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram