Пожежна частина Умані

Історія

Уманська пожежна частина Пожежна частина в Умані

Започаткована ще на початку 1880-х років уманська пожежна служба на початковому етапі свого існування представляла собою змішану професійно-громадське об’єднання, яке окрім окремої пожежної команди в три десятки працівників включала до свого складу також всіх міських водовозів, які залучалися за потреби та добровільних помічників. На той час частина містилася на території міської думи, у дворі якої височила каланча, і мала в своєму розпорядженні всього три діжки (пізніше їхня кількість зросла до п’яти) та півтора десятки коней.

Фактично в такому стані частина існувала до 1914 року, коли голова уманської думи звернувся до Міністра освіти окупаційної московської влади з проханням про передачу частини ділянки великої садиби жіночого училища, як не використовуваної, для потреб пожежної команди, якій катастрофічно не вистачало наявного місця. Як було вирішене питання достеменно не відомо.

Сторожка  частини МНС України в Умані Сторожка уманської частини МНС України

Після радянської озброєної окупації на початку 1920-х від команди лишився лише керівник, тому була сформована нова пожежна бригада із збільшенням її чисельності в два з половиною рази від попередньої, що відкрило новий етап історії існування служби з її поступовим осучасненням засобами механізації.

Розв’язана Москвою та фашистською Німеччиною Друга світова війна 1939 – 1945 років зруйнувала вщент інфраструктуру всіх українських населених пунктів, в числі яких Умань не була виключенням. Але в процесі відбудови такій важливій складовій нормального функціонування міста як пожежна частина нарешті було надано належної уваги – в 1954 році вона отримала власну будівлю за нинішньою адресою Андрія Кизила 8.

А 26 вересня 1983 року уманська пожежна частина зі статусом професійної (з 1965) була ліквідована, натомість створена самостійна воєнізована пожежна одиниця, яка після здобуття Україною незалежності в 1991-ому в рамках реформування галузі перетворилася на пожежно-рятувальну в підпорядкуванні міністерства надзвичайних ситуацій країни.

Архітектура

Гаражі пожежної частини в Умані Гаражі уманської пожежної частини

Розташованний декілька в глибині кварталу забудови на розі Андрія Кизила та Анатолія Слонського комплекс представляє собою прямокутну двоповерхову споруду під чотирисхилим дахом з чотирма гаражами в центральній частині першого поверху та квадратною в плані чатувальною вежею з півночі дворового фасаду.

Збудований в стриманому класичному стилі його декором слугують бокові ризаліти центрального фасаду в три вікна, прості лопатки членуючи центральну частину на секції в три вікна та одні ворота, профільований лобовий карниз та барельєф гербу служби в профільованому архівольті із замковим каменем. П’ятиярусну каланчу відрізняють профільований між’ярусний карниз, фільонки та оперезуючий обхідний балкон четвертого ярусу, спостережний пункт з високими арковими віконними отворами в обрамлені архівольтів під двоярусним дахом великого виносу на різбених кронштейнах з щоглою на чолі.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Черкаська обл., м. Умань, вул. Андрія Кизила, 8/2.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М12 (Стрий – Тернопіль — Хмельницький — Вінниця — Кропивницький – Знам’янка) або М05 (Київ – Одеса). В місті по вулицях: Інтернаціональна – Київська – Тищенка – Європейська – Небесної Сотні – Визволителів до площі Свободи, а далі по вул. Андрія Кизила до пожежної частини, яка розташовується на куту із Центральним сквером.

Громадським транспортом до Умані, а потім – міським до головної Соборної площі (західний кут скверу), поруч із якою розташована будівля частини МНС України.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пожежна частина Умані на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram