Уманське музичне училище

Історія

Центральний фасад уманського музичного училища Центральний фасад музичного училища в Умані

Умань початку ХХ століття – яскравий приклад зеніту розквіту благоденства завдяки активізації підприємницької ініціативи, яка вела за собою епоху просвітництва та розвитку культури. Недарма саме в той час з’явилася на світ більша частина унікальної міської забудови, в числі якої був і великий житловий будинок за адресою Садова, 27 (хоча окрім цих скупих відомостей про нього нічого не відомо за відсутності більшої частини архіву, який згорів в 1941-ому).

І саме на цій хвилі загального піднесення в 1901-ому випускник консерваторії Лев Григорович Куцин відкрив першу музичну школу в Умані, яка проіснувавши дев’ять років поступилася місцем уманському відділенню музичного товариства. Саме під егідою останнього мала статися велика подія – відкриття в місті музикального училища, але на первинному етапі почали діяти лише класи гри на музичних інструментах, та й то на платній основі.

А за чотири роки з об’єктивних причин (московська імперія загрузла в черговій війні 1914 – 1918 років) стало ясно, що скорого відкриття музичного училища в місті не варто чекати, бо перед містянами постало нагальне питання виживання і грошей на будь-яку освіту вже не вистачало.

Декор завершення центрального порталу головного фасаду будівлі Декор завершення центрального порталу головного фасаду

Після першої радянської окупації з 1920-х уманські музичні класи пережили чимало перетворень, але в рамках спеціалізації: професійна школа, технікум, дитяча школа. Причому після експропріації всієї приватної власності колишній житловий будинок по нинішній Садовій 27 вже тоді був переданий в підпорядкування цього навчального закладу, який існував в цих стінах до початку бойових дій розв’язаної Москвою та нацистським Берліном Другої світової війни 1939 – 1945 годов.

У перші повоєнні роки другої радянської окупації при вщент зруйнованій міській інфраструктурі справа до формування нового навчального закладу музичного напрямку руки у влади дійшли лише в 1963-ому, і то за наполегливого клопотання тодішньої адміністрації уманської дитячої музичної школи та місцевої адміністрації на чолі з М.Ф.Чернявським.

Розміщеному в обмежених умовах старої будівлі колишнього професійно-музичної школи, в якій до того ж вже півтора року йшли ремонтні роботи, училищу дуже швидко забракло місця для нормального навчального процесу, і тимчасові заходи у вигляді оренди окремих класів дитячої музичної школи, кімнат в наркодиспансері та Будинку вчителя справі допомагали мало. Вихід було знайдено в 1969-ому, коли розпочалося народне будівництво нового корпусу навчального закладу, яке було закінчено вже за два роки.

Завершення центрального фасаду училища Завершення центрального фасаду

Небайдужий колектив з активною громадською позицією перетворив уманський музичний навчальний заклад на осередок якісної професійної підготовки, а ініціатива керівника педагогічного колективу І.Ф.Цимбалістого подарувала нове ім’я на честь забутої легенди української музики, який повернув до життя більше семисот народних пісень, Порфирія Даниловича Демуцького (1860 – 1927), в рамках святкування чвертьвікової річниці існування училища.

Щасливо переживши радянські часи та перші непрості роки відбудови української незалежності на зараз осередок музикальної освіти Умані вже в статусі державного коледжу, продовжує виконувати свою високу місію з підготовки тих, хто розмальовує сіру буденність життя яскравими фарбами нот.

Архітектура

Простий прямокутний двоповерховий периметр будівлі по Садовій 27 представляє собою цегляну споруду з подальшим тинькуванням розташовану вздовж червоної лінії забудови вулиці та оформлену у переосмисленому на український манер стилі романської готики.

Уманське музичне училище ім. Демуцького Уманське музичне училище

Тут присутні лопатки французького русту та без з невеличкими стилізованими під бійниці нішами, що закінчуються трикутними піками і нагадують чи-то вежі, чи контрфорси, посилені підвіконня на кронштейнах, масивне обрамлення віконних отворів верхнього ярусу, парапет з прямокутними витягнутими стилізованими під бійниці нішами. Окремої уваги заслуговує портал центру з кілеподібним архівольтом та розеткою в центрі, а також високий прямокутний декоративний фронтон з прикрасою у вигляді трьох чотирилисників.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Черкаська обл., м. Умань, вул. Садова, 27.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М12 (Стрий – Тернопіль — Хмельницький — Вінниця — Кропивницький – Знам’янка) або М05 (Київ – Одеса). В місті по вулицях: Інтернаціональна – Київська – Тищенка – Європейська – Небесної Сотні – Визволителів – Соборності до повороту на вул. Садову, в третьому кварталі якої розташоване Уманське музикальне училище.

Громадським транспортом до Умані, далі – міським до площі Слави, а потім по вулиці Садовій в напрямку Софіївки до будинку №27.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Уманське музичне училище на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram