Прибутковий будинок по Кобилянській 8 Чернівців

Історія

Прибутковий будинок по вул. Ольги Кобилянської №8 в Чернівцях Прибутковий будинок по Кобилянської №8 в Чернівцях

Достеменних відомостей про нього так мало, що це робить його навіть особливим на фоні своїх сусідів, кожен історичний крок яких в холодній байдужості зафіксували хроністи минулого сторіччя. Хоча без нього унікальний сучасний вигляд австро-угорського адміністративного серця Буковини був би геть не повним.

Хоча хто і на чиє замовлення в 1880-х спроектував будівлю в першому кварталі найпрестижнішої чернівецької вулиці Панської (з 1940-ого – Ольги Кобилянської), що зараз значиться під №8, наразі невідомо, не кажучи вже про більш давні часи і перших власників цієї земельної ділянки та шляху її отримання забудовником.

Пожовклі сторінки зберігають лише спогади про те що власником був поважний чоловік, який мав власну карету та стайню – а як же без цього, адже з огляду на складний профіль споруди бездоганного смаку, її місце розташування, три поверхи та комерційне призначення він повинен був мати чималі статки, щоб все це оплатити.

Пам'ятна табличка архітектурного об'єкту по Кобилянській №8 в Чернівцях Пам'ятна табличка архітектурного об'єкту по Кобилянській №8

З орендарів першого, торгівельного поверху прибуткового будинку на початку ХХ століття (до Першої світової війни) відоме лише ім’я Жанетти Арц, яка відкрила тут жіночу перукарню для панянок, та винаймання приміщень для своєї контори та проживання на верхніх приблизно в той самий час адвокатом Готесманом.

Війна 1914 – 1918 років змінила підданство Буковини з австрійського на румунське, але не місію одного з вірних служителів бога комерції Гермеса – приміщення споруди і надалі використовувалися як торгівельні, тільки асортимент їхніх товарів дещо змінився, адже замість сфери послуг з’явилися кав’ярня з бутербродами, цукерня, галантерея, крамниця одягу…

Але все це благоденство тривало рівно до моменту, коли московський та берлінський диктатори не почали в 1939-ому поділ Європи навпіл через анексію територій та військові дії Другої світової, коли румунська окупація змінилася радянською, потім – німецькою, і знову за підсумками Ялтинської мирної конференції – радянською, яка тривала з мовчазної згоди світу більше чотирьох з половиною десятиліть.

Червоні окупанти, які одразу оголосили всю приватну власність поза комуністичним законом, прилаштували перший поверх прибуткового будинку №8 під Воєнторг з продажем своєї пропагандистської атрибутики та військової аксесуарів для тих, на чиїх штиках трималася у Україні їхня влада, допоки не пала від власної нікчемності та житенеспроможності. Після відновлення країною Незалежності в 1991 році споруда повернулася до свого первинного юридичного стану приватної власності з використанням для комерційних та житлових потреб.

Архітектура

Балкони прибуткового будинку по Кобилянській №8 Балкони прибуткового будинку

Цегляний будинок №8 вздовж червоної лінії забудови вулиці Ольги Кобилянської складнопрофільний, наближений до г-подібного периметру з несеметричним крилом в бік внутрішнього двору з центрального симетричного фасаду в п’ять вікон тинькований та прикрашений в стриманому класичному стилі: великі аркові отвори в архівольтах на імпростах з акцентованим замковим каменем рустованого першого поверху, канельовані міжвіконні пілястри іонічного ордеру на високому стилобаті з ширинками, пологими арками та трикутними сандриками – другого, коринфські пілястри та лінійні сандрики – верхного. Особливої привабливості споруді надає багатий ліпний декор кронштейнів балконів другого поверху, лобового парапету та гірлянд фризу між вузьких прямокутник віконець.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Чернівецька обл., м. Чернівці, вул. Ольги Кобилянської, 8.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) або М19 (Ратне – Луцьк – Дубно – Тернопіль – Чернівці) до вулиці Руської, якою прямувати до Центральної площі, в сусідньому кварталі з якою по парному боку вул. Ольги Кобилянської розташований колишній прибутковий будинок.

Громадським транспортом залізницею до Чернівців, а потім міським – до Центральної площі, від якої четвертий будинок по пішохідній Кобилянський має №8.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram