Буковинська торгово-промислова палата

Історія

Буковинская торгово-промислова палата в Чернівцях Буковинская торгово-промислова палата

Фактично передоднем створення буковинської торгово-промислової палати стало 18 березня 1850 року, коли підґрунтя у вигляді активізації підприємницької ініціативи та фінансових механізмів для її реалізації вже досягли того рівня, коли просто не могло залишатися на других ролях в суспільстві і вимагало свого адміністративного представництва – день цісарського указу про створення на австрійських теренах колегіальних органів бізнес-кіл.

В Чернівцях в реальну площину вирішення цього питання перейшло 1 червня того ж року, коли двадцять дев’ять перших делегатів Установчих зборів дали старт її існуванню підписанням офіційних документів. На перших порах інституція діяла в різних орендованих приміщеннях.

В коло її підтримки входили всі сфери комерційних інтересів від митниці та логістики до засобів зв’язку та третейських рішень суперечок, від фінансування всіх стадій проекту до мінімізації шкоди та налагодження партнерських міжнародних зв’язків, що перетворювало палату на одного з сильних партнерів держави з боку суспільства (юридично було оформлено двома місцями в Буковинському сеймі та одним – палаті послів Австрійської імперії).

Символи підприємницької вдачі на фронтоні колишньої Буковинської торгово-промислової палати Символи підприємницької вдачі на фронтоні торгово-промислової палати

Лише на зорі нового ХХ століття, коли світ загалом і Східна Європа з Україною зокрема, вийшли на пік свого комерційного розвитку, була сформована фінансова база для втілення амбітного проекту будівництва власної величної споруди в старому серці оновлених Чернівців – на площі поруч із театром. Споруда за проектом архітектора Фрідріха Готесмана (1879 – 1921) була закінчена в 1912-ому.

А вже за два роки сараївська куля поклала початок першому випробовуванню ХХ століття людства на стійкість – війни 1914 – 1918 років, в наслідок якого Австро-Угорська імперія припинила своє існування, а Буковина була окупована Румунією. Весь час інтербелуму тричі реформована інституція продовжувала свою діяльність із захисту комерційних інтересів бізнесменів краю вже за законами нової влади.

А тим часом в далекому, окупованому черговими московитами (на цей раз під червоними прапорами) Києві в 1931-ому був заснований Другий київський медичний інститут, який дивом пережив всі жахи розпочатої Москвою та Берліном Другої світової війни за розподіл світу на сфери впливу. Однак з відновленням радянської окупації в 1944-ому місця цьому навчальному закладу в українській столиці не знайшлося.

Буковинський державний медичний університет (колишня торгово-промислова палата) Буковинський державний медичний університет Чернівців

Саме так ці два факти стали вирішальними для того, щоб в будівлі ліквідованої буковинської торгово-промислової палати в жовтні 1944-ого оселився освітній медичний заклад, який ще чотири місяці діяв під своїм колишнім ім’ям, хоча все ж таки після отримав правильну територіально-географічну ідентифікацію. Світоч знань, вже під ім’ям Буковинського державного медичного університету, діє в будівлі на Театральній площі і донині.

Відроджена ж після повернення української незалежності з поновленням дії всіх цивілізованих нормативно-правових актів торгово-промислова палата (дата реєстрації 2 березня 1993 року) зараз виконує свої безпосередні обов’язки з підтримки бізнес-ініціатив Чернівецького краю. Хоча цим сфера її інтересів не обмежується, продовжується популяризація діяльності серед широких колах місцевого товариства: видання «Ділового вісника», відродження Петрівського ярмарку, проведення спеціалізованих вузькопрофільних виставок із залученням міжнародних учасників, що ще більше актуалізує об’єднання комерсантів на зорі третього тисячі.

Архітектура

Буковинський державний медичний університет в Чернівцях Буковинський державний медичний університет

Чотириповерхова прямокутна симетрична споруда під двосхилим, частково мансардним дахом, Буковинського медичного, що представляє собою цегляний, тинькований з центрального фасаду периметр вздовж червоної лінії забудови південної перспективи Театральної площі, виконаний в притаманному буковинській столиці початку ХХ стилі віденської сецесії.

Так загальний декор центрального фасаду складають масивний руст та профільовані ширінки пілястрів з маскаронами на чолі центрального ризаліту, перший поверх відрізняють складна форма віконних отворів, другий – профільовані архівольти, а два верхніх – пілястри (канельовані та ні) з геометричними ромбоподібними накладками. Вінчає споруду широкий фриз з поребриковим ярусом та профільованим лобовим карнизом.

Головними родзинками дизайну слугують майолікові вставки з основними символами ремесел, ліпний декор між’ярусного карнизу та величний лобовий парапет зі скульптурно-горел’єфними зображеннями символів комерції і прибутку, гербами міста та Австро-Угорської імперії.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Чернівецька обл., м. Чернівці, пл. Театральна, 2.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) або М19 (Ратне – Луцьк – Дубно – Тернопіль – Чернівці). В місті вулицями: Головною – Університетською – Степана Бандери до Театральної площі, південну частину якої замикає колишня будівля Буковинської торгово-промислової палати.

Громадським транспортом залізницею до Чернівців, а потім міським, що прямує по вул. Степана Бандери до Театральної площі, Медичний університет розташований в південній її частині.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram