Історичні паралелі

Все що колись було, повториться знов. При цьому часовий спіральний виток стає дедалі меншим — всього сім десятиліть, і чергова повномасштабна війна збирає свої криваві жнива в самому серці Європи. А все тому, що з двох країн-агресоріві була покарана лише одна (Московія не тільки отримала репарації після Другої світової, а ще й цивілізація дозволила поділити світ на сфери впливу, залишивши під її окупацією десятки-сотні народів).

Так якщо взяти початок Другої світової війни та поточний напад Московії на Україну, то можна чітко провести паралелі та методом екстраполяції (з поправкою на сучасні досягнення військових техніки та технологій) передбачити можливий подальший розвиток подій.

Світ зразка 1938 року. Аншлюс Австрії та окупація Судетів (як частини суверенної Чехословатчини) нацистською Німеччиною поставили очільників в першу чергу європейських країн перед простим вибором стратегії реагування на ці кричущі факти порушення міжнародного права: перша полягала в «умиротворенні агресора» сакральною жертвою, друга — тотальному воєнному опорі з тисячами жертв, руйнуваннями інфраструктури та падінням економіки. Для ситої Європи вибір був очевидним, тому Ліга націй відбулася «глибокою стурбованістю», як і Московія, що обіцяла країні свій захист.

Старий Світ на чолі з Чемберленом радо вітав підписані Німеччиною Мюнхенські угоди 30 вересня 1938 року під гаслом «мир на ціле покоління». А тим часом Польща і Угорщина продовжили відривати від знекровленої Чехословаччини шмати і собі, що фактично стерло цілу країну зі мапи Світу. Не пройде і року, цивілізація опиниться на порозі найкривавішої війни новітніх часів з головними злодіями у тих ж обличчах — підписаний 23 серпня 1939 року пакт Молотова-Ріббернтропа фактично став стартовою відмашкою у Другій світовій війни, яка через тиждень почалася шматуванням Німеччиною та Московією вже Польської республіки з масовим знищенням цивільного населення на окупованих територіях.

На той раз виклик прийняла лише Велика Британія (за номінальної підтримки Франції з її капітулянтом-Петеном), першою виступивши проти Німеччини згідно підписаного 25 серпня договору з Польщею про взаємодопомогу. Фактично вона більше року наодинці протистояла потужній коаліції Москва — Берлін — Рим — Токіо, поки після Перл Харбору у війну не включилась потужна військова машина США, а Радянський союз в грі на випередження «заклятих союзників» програв Німеччині, і війська Осі не марширували вже його територією. Денацифікація, концтабори, геноцид… Лише створення антигітлерівської коаліції з надпотужною економічною підтримкою ленд-лізом від Сполучених Штатів та армії Британії змогло переломити хід тієї війни.

Світ зразка 2014 року. Аншлюс Крима та окупація частини Донецької та Луганської областей суверенної України нацистською Московією. І знов світ перед простим вибором, в якому він знов обирає той самий хибний шлях: «глибока стурбованість» від Організації об’єднаних націй та пошуки головами провідних демократій «миру» в очах вбивці-Путіна (в тому числі капітулянтом-Зеленським, який три роки послаблював оброноздатність воюючої України згідно Паризьких домовленостей від 10 грудня 2019 року) призвели 24 лютого 2022 року до повномасштабних бойових дій. І знову «Вісь» (Москва – Беларусь — Іран), денацифікація, концтабори, знищені українські міста і села, сотні тисяч жертв.., безпекова конференція на німецькій авіабазі «Рамштайн» зі створення антипутінської коаліції на чолі з США та Британією. Так її величність Історія робить повтор для своїх недбалих учнів.

19-10-2022 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.