Будинок Надерженських в Полтаві

Історія

Центральний фасад колишнього будинку Надерженських в Полтаві Центральний фасад будинку Надерженських в Полтаві

Одна з найстаріших полтавських вулиць вже на мапах кінця XVIII століття виступає, як щільно забудована, хоча імена власників тих перших споруд, які здебільшого представляли собою одноповерхові цегляні будинки з невеликими присадибними ділянками, і загубились з плином часу через відсутність сталої топографічно-покажникової систематизації місцевого містоустрою фактично до початку ХХ століття.

На документальних сторінках полтавської історії будинок на розі Дворянської (нині Пилипа Орлика) та Приютської (Спаської) з’являється лише на початку 1880-х в якості маєтності відомої в Полтаві сім’ї титулярного радника, члена Головного управління шляхів сполучення та публічних будівель, Михайла Єлісеєвича Яновського-Надерженського. Частину кімнат він здавалися в оренду.

Сімейний спадок переходив з покоління в покоління, поки на початку ХХ століття будинок не був пристосований під один з комерційних проектів місцевого підприємців, власника «Віденської» їдальні, Химеона Юдковича Рашкова — Полтавський завод мінеральних вод, який всього кілька років проіснував в цих стінах (до 1912-ого).

Центральний вхід полтавської броварні та пивниці "Притулок друзів" Центральний вхід броварні та пивниці "Притулок друзів"

З втягуванням Московією українських земель в пекло Першої світової війни та настання періоду невизначеності деякий час колишньому будинку Надерженських по сучасній Спаській №10 діяла броварня з пивницею «Притулок друзів» при ній, але і їм недовго судилося проіснувати в якості прибуткової приватної ініціативи.

Жовтневий переворот 1917-ого на Московії подарував довгоочікуваний шанс на відновлення української незалежності, а з його втратою владу в країні захопили ділки та злочинці від пролетаріату, які конфіскували всю приватну власність до державної скарбниці — так в історії двоповерхової споруди на розі в 1919-ому відкрилася чорна сторінка, адже деякий час її використовували під свої криваві потреби московські кати з НКВС.

Врятував ситуацію високий попит на солодку продукцію Полтавської артілі з виготовлення карамелі та печива, яка через півтора десятиліття після створення реформована у кондитерську фабрику, змусивший комуністичну владу збільшити площі підприємства та приєднати двоповерхову будівлю до діючого виробництва карамельного цеху з пристосуванням під адміністративні потреби. Як частина фабричного комплексу будівля прийняла всі випробування Другої світової війни, і разом із ним ж пережила реконструкцію 1980-х.

Комплекс колишньої Полтавської кондитерської фабрики на Спаській 10 Полтави Комплекс на Спаській 10 Полтави

Після святкування відновлення українського суверенітету в 1991-ому та повернення країни в демократичне правове поле, споруда №10 ще якийсь час використовувалася приватною компанією «Домінік», якій відійшли активи полтавської кондитерки, але лише на умовах оренди. Завдяки цьому в 2016-ом Українська православна церква отримала можливість на тендерних торгах виграти купівлю історичної будівлі Надерженських для облаштування свого соціального центру допомоги ветеранам московсько-української війни та іншої благодійницької діяльності.

Архітектура

Двоповерховий фарбований по не тинькованій цегляній кладці прямокутний периметр розташований вздовж червоної лінії забудови вулиці Пилипа Орлика з більш пізніми побудовами століття з півдня та півночі середини ХХ — самобутній представник модного на межі ХІХ та ХХ століть неороманського стилю, як архітектурна данина романтиці епохи Ренесансу.

Колишній адмінкорпус Полтавської кондитерської фабрики Адмінкорпус Полтавської кондитерської фабрики

Його асиметричний центральний фасад акцентований по кутах різномасивними ризалітами, які за доволі обмеженого набору архітектурних елементів декору (широкі лиштви на імпостах (нижнього поверху з домінантою замкового каменю), профільовані міжярусний та лобовий карнизи) створюють атмосферність романського стилю завдяки стрілчастим центральному входу та вікну над ним, шипцу на чолі — південного, двоярусному дзеркалу з коробовим віконними аркам та аркатурі зі стрільчастими арками — північного. Чотири пологоаркові фризу та витягнуті гори трилопастні і прості ніші, дентикульний пояс, глухий лобовий парапет додають будівлі схожості з середньовічним замком.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Полтавська обл., м. Полтава, вул. Спаська, 10.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Е40) (Київ – Полтава – Харків). Містом вулицями: Європейська — Монастирська — Пилипа Орлика, де на розі останньої зі Спаською розташований будинок Надерженських.

Громадським транспортом до станції Полтава, а далі — міським до Сонячного парку, від якого один квартал по Соборності – Спасській до колишньої пивниці «Притулок друзів».

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram