Відділення Державного банку в Полтаві

Історія

Будівля Полтавського відділення Державного банку Відділення Державного банку в Полтаві

Світ великих фінансів, який дає необмежені можливості для розвитку та прогресу. Українські землі століттями були відрізані від нього волею московської окупаційної влади, яка у зв’язку із своєю відсталістю сповідувала політику ізоляціонізму на всіх утримуваних силою землях. Тому-то лише з вичерпанням ресурсу рабсько-кріпосницького ладу (скасований 19 лютого 1861 року), на українські терени разом з фінустановами почала повертатися цивілізація.

Так в Полтаві, як одному з найбільших українських культурно-економічних осередків, відділення Державного банку з’явилося в 1868-ому (хоч за гучною назвою тоді ховалося всього кілька людей персоналу, що тулилися в орендованих приміщеннях). Як не дивно у зв’язку з нестачею професіональних фінансистів на посаду його керівника був призначений опальний письменник Олександр Пальм (1822 — 1885).

За наявними відомостями вже в 1876 році Полтавське відділення держбанку очолював Миколай Олексійович Тимковський, а станом через шість років містилося воно в будинку Абрама Моісеєвича Варшавського (1821 – 1888) на Монастирській. І хоча вже тоді персонал його збільшився до вісімнадцять осіб, в старих приміщеннях воно квартирувало ще десятиліття.

Зовнішній кут будівлі відділення Державного банку в Полтаві Зовнішній кут полтавського відділення Державного банку

Переїзд на Олександрівську, ближче до жвавого адміністративного центру, в прибутковий будинок спадкоємця їхнього попереднього орендодавця, Марка Варшавського (1845 – ) (імовірно після звільнення площі місцевим музичним кружком, оренда якого закінчилася 1 вересня в 1892 року) став лише тимчасовим вирішенням проблеми катастрофічної нестачі приміщень відділення, адже воно ділило їх з цілою купою приватних осіб та низкою комерційних та торгівельних установ, серед яких були Товариство взаємного кредиту, букіністичний магазин з читальнею пані Богоявленської, друкарня Дохмана.

Такий солідний заклад, як представництво Державного банку, в надрах якого зберігалися гарантійні документи всіх інших фінансово-кредитних установ міста, в реаліях кінця ХІХ століття просто не міг існувати в орендованих приміщеннях, тому в другій половині 1890-х було підняте питання про будівництво власної спеціалізованої будівлі з квартирами для персоналу.

Декор верхнього ярусу ризаліту колишнього полтавського Держбанку Декор верхнього ярусу ризаліту Держбанку

Проект був замовлений полтавському земському архітектору Олександру Ширшову (1865 — 1932), його спорудження всього в двох кварталах від тимчасової резиденції (по тому ж боці Олександрівської на куті з Сретенською), тривало протягом двох років і урочисто завершилося переїздом в нові приміщення в 1899 році. В цих стінах банківська установа проіснувала до більшовицького перевороту 1918-ого, коли всі підвалини попереднього царського устрою були зруйновані до підвалин з експропріацією (відйомом) на користь нового, радянського, строю всього приватного і державного майна.

Так споруда Держбанку опинилася спочатку в руках профспілок, а після розбудови 1937-ого (коли був споруджений додатковий об’єм вздовж центральної вулиці) — місцевого кермача та наглядача за дотриманням єдиної лінії партії на теренах Полтавської області (до початку бойових Другої світової тут містився обласний виконавчий комітет комуністів).

Ризаліт центрального входу колишнього Держбанку в Полтаві Центральний ризаліт колишнього Держбанку

Може саме тому доля вирішила очистити колишній храм бога комерції від червоної скверни сцілюючим вогнем, адже станом на 1944-й від нього лишилися самі лише стіни. Повоєнне відновлення під керівництвом архітектора Миколи Онищенка, і будівля була придатна прийняти в своїх стінах готель «Театральний», який існував тут до падіння радянського окупаційного режиму в 1991-ому.

Відновлення української незалежності, реконструкція фасадів під керівництвом архітектора Миколи Карюка, і будівля тріумфально повернулася в царство великих фінансів, коли в його, від початку вибудуваних для цих цілей, стінах розмістилися відділення одразу кількох вітчизняних банків. Вони і зараз продовжують вікові традиції колишнього Державного.

Архітектура

Кутова (скошений, вдавлений) двоповерхова цегляна тинькована споруда на розі Соборності та Сретенської представляє собою г-подібний асиметричний виконаний в стилі неокласики периметр на високому цоколі зі значно подовженою (прибудова більш пізніх часів), прикрашеною великим ризалітом центрального входу частиною вздовж центральної вулиці.

Південно-східне крило банківської споруди на полтавській Соборності 19 Південно-східне крило банківської споруди на Соборності 19

За рахунок невеликого, скомпенсованому масивністю набору архітектурних прийомів (діамантовий руст першого поверху, пілястри французького русту – другого, профільовані лиштви з замковим каменем нижнього ярусу та трикутним сандриком в фільонках на консолях — верхнього, квадратні і прямокутні ширинки, профільоване підвіконня на консолях з листям аканту та тригліфами, ширинково-тригліфний фриз, дентикульний пояс, профільовані підвіконні пояски, міжярусний і лобовий великого виносу карнизи) досягнутий той вражаючий ефект масивної легкості, який виділяє цю банківську споруду серед інших представників класу.

Ризаліт акцентований арковими вікнами в профільованих архівольтах на імпостах з домінантою замкового каменю та глухим двоступінчастим парапетом з відповідним фризу декором.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Полтавська обл., м. Полтава, вул. Соборності, 19.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М03 (Е40) (Київ – Полтава – Харків). Містом: вул. Європейська — Корпусний сад — вул. Пиилипа Орлика (або вул. Небесної Сотні) — вул. Срітенська, на перетині якої з вул. Соборності розташована будівля колишнього відділення Державного банку.

Громадським транспортом до станції Полтава, а далі — міським в центр до Корпусного саду, від якого три квартали по Соборній на схід, де розташовується банківська споруда.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram