Будинок дирекції Чернівецького житлового фонду

Історія

Будинок дирекції Чернівецького житлового фонду початку ХХ століття Будинок дирекції Чернівецького житлового фонду

Красуня-Панська (нині Ольги Кобилянської) – візитівка Буковини, з якої фактично почалася історія сучасних Чернівців. І якщо митрополитська резиденція виступала душею краю, то вона — витонченим станом з вишуканими манерами, що закріпили за містом статус однієї з сходні-європейських столиць. У зв’язку з цим її забудова, вже як головного культурно-торгівельного осередку, з початком ХХ століття дедалі пришвидшувалася з огляду на комерційні принади. Не дивно, що у вирії того будівельного буму з часом деякі факти загубилися між пожовклих сторінок офіціальних паперів.

З первинних відомостей зберігалося лише початок ХХ століття, як приблизного часу побудови, та його призначення в якості приватної резиденції представників дирекції Чернівецького житлового фонду, який з плином часу трансформувався у один з чисельних чернівецьких прибуткових будинків.

Вікно першого поверху будинку Михайла Догомилі в Чернівцях Вікно першого поверху будинку Михайла Догомилі

Ім’я колишнього селятинського судді, а під час визвольної війни 1918-1920 років – торгівельного представника надзвичайної дипломатичної місії Української народної республіки в Румунії з консульськими повноваженнями, згодом – уповноваженим місії у Чернівцях, Михайла Догомилі (1875 — 1920), який протягом виконання своїх дипломатичних функцій проживав за адресою Панська (Янку Флондора) 34а, знов повернуло його на сторінки українських літописів.

За румунської окупації, в 1930-ому, будівля колишньої дирекції використовувалася як офіс Управління міського водопроводу та каналізації з майстернею Готліба Міхеля. Решта ж приміщень орендували приватні особи та підприємці, як наприклад кооперативне «Форестієра» (за документами п’ять років по тому).

Розв’язана Москвою та Берліном Друга світова 1939 — 1945 голов на щастя здебільшого оминула старий центр Чернівців своєю руйнівною увагою, але новий радянський режим фактично вивіз з юридичної площини таке поняття, як «приватна власність», все майно на окупованих українських теренах було націоналізовано. Будівлю в самому серці престижної вулиці віддали під расселеняя прихильним до нової влади.

Декор верхнього поверху будинку дирекції Чернівецького житлового фонду Декор верхнього поверху будинку

Тільки після відновлення Україною свого суверенітету в 1991-ому у розкішних апартаментів знов з’явилися офіційні власники з числа приватних осіб та комерційних установ, хоч будинок колишньої дирекції Чернівецького житлового фонду вже отримав разом з іншими перлинами ансамблю вулиці Ольги Кобилянської статус пам’ятки архітектури, але лише на папері.

Після трагедії 22 червня 2002-го, коли внаслідок проведених неналежним чином робіт обвалився розташований ближче до центру будинок №19, прискіплива увага до збереження унікального австро-угорського спадку призвели до розробки в тому ж році інститутом «Укрзахідпроектреставрація» програми реконструкції, який протягом наступних років втілився в життя. Тоді споруда №30 теж отримала свою частку уваги влади, її зовнішні фасади були професійно відреставровані, і зараз вона виблискує всіма гранями своєї майже первинної краси.

Архітектура

Еркер та балкон чернівецького будинку №30 Еркер та балкон будинку №30 в Чернівцях

Однопід’їздний триповерховий на високому цоколі прямокутний в плані цегляний тинькований об’єм в п’ять вікон по центральному фасаду, частку асиметрії в який вносить лише зміщений праворуч центральний вхід, вздовж червоної лінії забудови пішохідної частини вулиці О. Кобилянської є одним з скромних представників архітектурного модерну, настільки модному на українських теренах початку ХХ століття.

Шати споруди №30 складають французький руст, широкі лиштви прямокутних вікон, балюстрада (першого поверху) та ширинки (другого) підвіконного простору, профільовані пояски, лобовий карниз великого виносу. Головний ж декор, що представлений масивним напівовальним еркером на масивних акантово-барокових кронштейнах з балконом за кованими ґратами на чолі, тригліфами та розетками з рослинним обрамленням другого поверху, пишними гірляндами з акцентованим замковим каменем між ними лиштв верхнього ярусу, зосереджений в трьох двоступінчастих ризалітах.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Чернівецька обл., м. Чернівці, вул. Ольги Кобилянської, 30.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) або М19 (Ратне – Луцьк – Дубно – Тернопіль – Чернівці). В місті вулицями: Руська — Кафедральна (ориєнтир Соборна площа), поруч з перехрестям останньої з вул. О. Кобилянської розташований будинок дирекції Чернівецького житлового фонду.

Громадським транспортом залізницею до Чернівців, а потім міським – до Соборної площі, в одному кварталі від якої по пішохідній Кобилянської міститься будинок №30 (колишній 34а по Панській).

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram