У допомозі відмовлено

Опубліковано Вікторія Шовчко 31-08-2010

У зв’язку з недбалим ставленням київської влади до своїх обов’язків зі збереження культурних пам’яток міста, ЮНЕСКО відмовив Андріївської та Кирилівської церквам в статусі пам’ятників світової культурної спадщини.

Таке рішення було прийнято фондом після того, як київська міська адміністрація поставила під загрозу існування іншого пам’ятника, включеного до реєстру фонду – Софії Київської. Нагадаємо, що цей пам’ятник архітектури почав поступово руйнуватися після просідання грунту в результаті зведення в буферній зоні собору елітних житлових будинків.

Читати далі »

Вуличні фонтани

Опубліковано Вікторія Шовчко 26-08-2010

Тисячі срібних струменів в променях сонця переливаються всіма кольорами веселки на білому піщанику – це диво, яке змушує тремтіти серце і повертає нас у дитинство, коли, скинувши взуття, ми бігали під ними.

Жителям і гостям Черкащини міська влада подарували можливість поспостерігати як білі шматки каменя перетворюються на диво під назвою фонтан. У рамках, що проводиться в місті фестивалю каменю, на очах у глядачів з 7 по 28 серпня створюються вісім фонтанів, які після закінчення будуть включені і срібні струмені будуть радувати своєю тихою музикою дітвору і дорослих.

Читати далі »

1000-річчя Софії

Опубліковано Вікторія Шовчко 10-08-2010

Софійський собор у Києві, включений до списку пам‘яток світової спадщини ЮНЕСКО, відсвяткує своє тисячолітні відповідно своєму становищу.

Для цього Президент України своїм указом постановив Кабінету Міністрів за сприяння Київської міської адміністрації та Національної академії наук провести:

  • Ремонтно-відновлювальні роботи внутрішніх і весняних фасадів собору;
  • Видати друковану продукцію про архітектуру, графіку та історії собору;
  • Організувати карбування пам‘ятної монети;
  • В навчальних закладах провести лекції про значення храму для духовного формування України.

Читати далі »

Софія врятована

Опубліковано Вікторія Шовчко 01-08-2010

Нарешті Київська мерія згадала про свої обов‘язки зберігача історичних пам‘яток столиці України. Зокрема було екстрено зупинено хаотична забудова території біля Софії Київської – пам‘ятника Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Ця знаменна подія відбулася завдяки втручанню цієї організації в варварське ставлення влади до одного з найпрекрасніших пам‘ятників архітектури України.

Читати далі »