Гармата з корабля "Боєць"

Історія

Гармата з військового корабля "Боєць", піднята з морського дна в 1863 році Гармата з військового корабля "Боєць"

15 травня 1855 року. З досвітнього туману на рейді Бердянська, який знаходився в сотнях морських миль від театру бойових дій Кримської війни 1853 – 1856, з’явилася “легка ескадра”. Це об’єднана англо-французька флотилія в складі від 16 до 20 вимпелів під командуванням флагмана “Міранда” англійського капітана Лайонса після взяття під контроль Керчі двома днями раніше виконувала Перший рейд операції по відрізанню від постачання російської армії на півострові.

Не маючи можливості до активного опору, контр-адмірал Микола Павлович Вульф ( – 1858), загін якого з чотирьох суден прибув в порт на березі Бердянської затоки після керченського поразки, прийняв рішення про затоплення військових кораблів в повному бойовому спорядженні, що знаходилися біля причалів, на ближньому рейді, перегородивши шлях англо-французької ескадри. Затопленими героями стали лінійні кораблі російського військового флоту “Колхіда”, “Молодець”, “Борець” і шхуна “Аргонавт”; їх екіпажі вирушили в Таганрог посуху.

Перший попереджувальний залп і ультиматум жителям міста від ворожого флагмана… Превентивна жертва зіграла свою роль, не даючи ворожим судам увійти в гавань, але не перешкодила висадити десант, який в лічені години знищив чотири каботажних судна, все рибальські човни, казенні та торгівельні склади разом в сорока тисячами чвертей пшениці, не знайшовши гідного відсічі захоплених зненацька захисників міста (гарнізон з 150 козаків був відсутній).

Постамент бердянського пам'ятника "Пушка" Постамент пам'ятника "Кримській війні" в Бердянську

Протягом наступних місяців Азовської компанії Бердянськ ще не один раз буде атакований морськими військами ворогом (місто піддасться масованим обстрілам). Однак сумнівний результат Кримської війни для городян все ж запам’ятається маленькою перемогою, в пам’ять про яку в 1863 році з дна бухти піднімуть гармату з “Бійця” і встановлять в міському сквері (нині парк Шмідта) з написом “вийняти з моря місцевими обивателями” на постаменті.

Перша світова, криваві події громадянської війни 1917 – 1923, Друга світова принесуть місту імена нових героїв, а гармата в 1948-му перекочує вже в якості історичного раритету під стіни Бердянського краєзнавчого музею, щоб стати в ряд таких же як вона німих свідків історії Приазов’я.

На рубежі тисячоліть в рамках створення нового сучасного бердянського вигляду в рамках проведення кардинальної реконструкції центру, на Азовському проспекті вирішено було в тій чи іншій мірі увічнити всі значущі для міста віхи його історії і життя. Так тут з’явилися нові пам’ятники і відродилися з попелу раніше втрачені раніше свідки історії. Нагадуванням ж про трагічні події Кримської війни стала гармата з військового корабля “Боєць”, яка була в 2000 році була перенесена в серці старого міста.

Ось тільки історична цінність експоната, який перебував в далені від зберігача бердянського минулого змусила міську владу знову переглянути своє рішення в 2014 году і повернути знаряддя на своє законне місце біля музею.

Архітектура

Зброя з корабля "Боєць". Пам'ятник жертвам Кримської війни 1853 - 1856 років Зброя затопленого в 1855 році корабля "Боєць"

Гармата-пам’ятник Кримській війні, що нині знаходиться в експозиції під відкритим небом біля стін Краєзнавчого музею, представляє собою зняте з лафета жерло корабельної зброї, що підноситься на ступеневому залізо-бетонному постаменті в облицюванні сірих полірованих гранітних плит, на якому красується лаконічний напис “Гармата з військового корабля “ Боєць” піднята з дна моря в 1863 році”.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Запорізька обл., м. Бердянськ, пр. Перемоги (біля Краєзнавчого музею).

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е 58 (М 14) (Одеса – Миколаїв – Херсон – Нова Каховка – Мелітополь – Бердянськ – Маріуполь) до повороту на Бердянськ. По місту: уздовж Східного проспекту, потім – пр. Перемоги, в центральній частині якого розташований краєзнавчий музей.

Громадським транспортом (міжміські автобуси / залізниця) до Бердянська, а потім пішим ходом два квартали по Східному проспекту (північний напрямок) до повороту на пр. Перемоги, вздовж якого прямувати три квартали (напрямок – центр).

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Бердянський краєзнавчий музей на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram