Королівський арсенал

Історія

Центральний корпус львівського Королівського арсеналу Центральний корпус Королівського арсеналу

Тінь чергової війни з Османською імперією все виразніше маячила на горизонті, так що передбачливість польського короля Владислава IV Вази (1595 – 1648) зі спорудження у Львові Королівського арсеналу (восьмий за рахунком в Речі Посполитый) для накопичення зброї і боєприпасів до неї зовсім не була зайвою.

Його будівництво між Високою (внутрішньої) і Низькою (зовнішньої) лінією міської оборони було розпочато в 1639-ому за проектом архітектора Павла Гродзицького (- 1645), причому після його закінчення сім років по тому Львів став другим після Кракова, хто мав в своєму реєстрі одночасно і Королівський та Міський арсенали. Вартість основних робіт (дві третини) по його спорудженню обійшлася скарбниці в 34 053 злотих.

До виконання своїх безпосередніх обов’язків збройове сховище приступило за довго до своєї здачі в експлуатацію – станом на 1640 рік у його засіках вже значилося сорок шість гармат. Практично з таким же арсеналом воно з комендантом Густавом Качем на чолі зустріло Першу облогу міста військами Богдана Хмельницького, а до 1650-ому його запас збільшився до п’ятдесяти дев’яти гармат.

Південний корпус львівського Королівського арсеналу Південний корпус Королівського арсеналу у Львові

В 1660-х Королівський арсенал придбав погану репутацію у зв’язку з розбійними діями свого наглядача Войцеха Радванського, який зберігав за його товстими стінами здобич своїх бандитських загонів, що грабували львівські передмістя. Причому зловмисникові перед лицем загрози арешту вдалося втекти за сприяння коменданта Високого Замку Давида Лінденрота.

Необережне поводження працівників з вибухонебезпечними речовинами призвело в тому, що в 29 серпня 1704 року тут стався вибух, жертвами якого стали чотири людини і ще кілька, включаючи головного наглядача, отримали травми різної важкості.

Починаючи з середини XVIII століття в історії Королівського арсеналу починається епоха перебудов. Найбільша з них була ініційована в XIX столітті австрійською владою, що анексувала Галичину за підсумками розвалу Речі Посполитої, та передбачала замурування лоджії на південному фасаді з тинькуванням її стіни до рівня другого поверху.

Королівський арсенал у Львові Львівський Королівський арсенал

У період інтербеллума після выдновлення 1924-ого колишній Королівський арсенал був пристосований під потреби міського архіву Львова, а з радянською окупацією його змінив Державний архів Львівської області, під егідою якого в 1954-ому була проведена реставрація будівлі для відновлення історичної автентичності (знята штукатурка південного фасаду центрального корпусу, відкрита лоджія).

Напередодні святкування 750-річного ювілею столиці Галичини південний і східний фасади головної будівлі її Королівського цейхгауза були наново пофарбовані. Так що зараз, все так же зберігаючи в своїх надрах документальні свідчення української історії, він є одним з яскравих діамантів всесвітньо відомого комплексу старого львівського міського центру, як втілення витонченого духу Середньовіччя.

Архітектура

Кам’яний прямокутний в плані (57м х 13м) будинок і два г-подібних з’єднані цегляною стіною корпуси (мають скупий декор: віконні лиштви, профільований карниз та арка входу) утворюють внутрішній двір львівського Королівського арсеналу двоповерхового з глибокими підвалами.

Внутрішній двір Королівського арсеналу у Львові Внутрішній двір Королівського арсеналу

Найбільш пишний декор головної будівлі складає південний фасад, що виходить на площу: арковий отвір центрального входу відтіняє кутовий руст, другий поверх прикрашений відкритою лоджією в обрамленні аркади доричного ордера з архівольтами на імпостами, а вінчає споруду відкреслений профільованим карнизом бароковий фронтон з балкончиком між пілястрами іонічного ордеру, витонченими завитками і вазоном на чолі. При цьому з боку двору вікна прикрашені пологим арковим сандриком на кронштейнах.

Пам’ятки

Колись портал головної будівлі з боку внутрішнього двору збройового сховища прикрашала відлита його майстрами скульптурна група “Архангел Михаїл перемагає сатану” імовірного авторства Каспара Франке, поки шведське ядро в 1704-ому не зашкодило ногу центральної фігури і вся група не впала на землю. За два роки її відреставану повернули на місце, але в 1821-ому сильний вітер знову скинув скульптурну групу з п’єдесталу. Відновлена вона в 1866 році недовго прикрашала Нижні Вали, поки хулігани знову не пошкодили її. Рішенням місцевої ради після чергової реставрація вона прикрасила львівську ратушу, потім Італійський дворик, а зараз зберігається в Музеї зброї “Арсенал”.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Львівська обл., м. Львів, вул. Підвальна, 13.

Як дістатися

Автотранспортом по трасах М06 (Е471) (Київ – Житомир – Новоград-Волинський – Львів – Стрий), М09 (Е372) (Рава-Руська – Жовква – Львів), М12 (Тернопіль – Львів), М11 (Перемишль – Городок – Львів) , М10 (Радимно – Яворів – Новояворівське – Львів) до окружної. По місту уздовж головної (Стрийська – Шота Руставелі – Зелена -Студентська – Левицького – пл. Соборна), а далі від Соборної по вулицях Винниченка – Підвальній до Королівського арсеналу.

Громадським транспортом до Львова, а потім в центр старого міста до зупинок “Книжковий ринок” / “Вулиця Руська”.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Королівський арсенал на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram