Річка Іква

Історія

Річка Іква (вид з тераси Дубненського замку) Річка Іква в Дубно

Її води, невблаганні як сам час, за тисячоліття існування людини забрали в своїх обіймах незліченну кількість фактів, подій, людських доль… з прикладами безпрецедентної мужності і боягузливого зрадництва, великих перемог і нищівних поразок, народження великих імперій і краху всіх надій, щоб розчинити всі радощі і печалі в глибоких водах Чорного моря.

Уже в I тисячолітті до н.е. людина почала писати на її берегах свою історію кам’яними знаряддями праці, слідами вогнищ, жіночими прикрасами, глиняними черепками посуду, які були знайдені поблизу смт Малинів і дубенському передмісті Сурмичі, яких змінили поселення черняховської культури та давньоруське городище.

Документальний же період блакитної стрічки починається в 1100 році зі згадки в Іпатіївському літописі в якості відступного за Галицький престол від великого князя київського Святополка Ізяславича (1050 – 1113) князю Давиду Ігоровичу (1055 – 1112) міста Дубен (Дубно), щоб зупинити братовбивчу війну за волинську спадщину.

Вузька частина заплави річки Ікви в Дубно Вузька частина заплави Ікви

Потім будуть руйнівний похід Батия і захоплення князівством Литовським з різницею рівно в сто років (1240, 1340), які передрекуть річці Ікві новий статус захисниці із земляними валами, кам’яними фортецями і гарячими боями, які будуть вести литовські правителі.

Одна з найбільших битв відбулася на льоду біля Дубно 4 березня 1577 року між татарами та військами Януша Острозького (1554 – 1620), в ході якого орди були змушені відступити, в помсту спаливши двісті княжих сіл і завдавши величезних матеріальних збитків.

У двохсотлітній період Речі Посполитої берега притоки Стиру побачили видатних діячів Острозької ординації, залишаючись другий її столицею, народження і придушення мощі руху волелюбного українського народу під проводом Богдана Хмельницького в період повстання 1648 – 1657, ставку московського царя Петра I під час Північної війни та торговців зі всіх куточків світу під час щорічних Дубенських контрактів…

Річка Іква Іква

Захід литовсько-польської федерації та анексія Волині в 1795 році московитами за рахунок поступового посилення державно-православного тиску на захоплені території зробили Икву свідком народного обурення (1830, 1863) при одночасному народжень прекрасних садово-паркових шедеврів (парк в урочищі Палестина), розкішних палаців (Ходкевичей) місцевої асимільованої знаті і центру народної просвіти.

Перетворення Волині на оплот релігії і освіти не врятували багатостраждальні берега волинської річки від кровопролитних воєн ХХ століття і трьох змін підданства в результаті їх військово-політичних підсумків, але під прапором Речі Посполитої чи Московії, Польського королівства або серпа і молота, українське коріння настільки міцно приросло до рідної землі, що ні репресії, ні голодомор, ні гноблення не змогли зламати волелюбного народного духу – 24 серпня 1991 року ці землі повернулися до своїх витоків, ставши частиною незалежної держави України.

Архітектура

Лівий нижчий берег Ікви в районі Дубно Лівий берег Ікви в Дубно

Площа басейну Ікви (права притока Стиру), яка протікає від села Черниця по Бродівському районі Львівської області, Кременецького – Тернопільській, Дубенська – Рівненської, де біля Трговіци знаходиться її гирло, займає 2250км², маючи для регулювання рівня води декілька штучних ставків та водосховищ.

Її 155-кілометровій довжині притаманний різний характер русла: на ділянці Комарин – Бережці в’ється вузькою стрічкою біля підніжжя карпатського відрогу, Бережці – Малинів і Торговиці є широкою заплавою, що звужується до Дубно. Нижче за течією правий берег домінує над лівим, представляючи собою горбисту пересічену височину з густим листяним лісом.

Ширина русла Ікви варіюється від 5м до 25м при глибині до 2,2м і ухилі 0,89м/км. Швидкість її течії до Дубно – 0,5 м/с, а після — 0,15м/с. Повінь і замерзання відбуваються одночасно з річкою Стир, при цьому під час повені вода піднімається до 3м над літнім рівнем, що робить її сплавною в місцях між загатами.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Львівська, Тернопільська, Рівненська області.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е40 (М19) (Доманове – Ковель – Луцьк – Дубно – Кременець – Тернопіль – Чернівці), яка кілька разів проходить уздовж Ікви, а в Дубно перетинає її.

Громадським транспортом до автовокзалу Дубно, а потім по вул. Данила Галицького до Замкової, що проходить уздовж річки і перетинає її мостами в двох місцях.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram