Храм святого Володимира в Павлограді

Історія

Свято-Володимирський храм Павлограду Володимирський храм Павлограду

Підприємство хімічної галузі, народжене у соціалістичному угарі четвертої трудової п’ятирічки. Воно, починаючи з 1929 року стояло на сторожі державних інтересів, іноді виплачуючи занадто дорогу ціну за військово-економічний результат – так за час роботи Павлоградського хімічного заводу більше сотні його працівників поклали свої життя на вівтар оборонного потенціалу країни.

Хто першим виступив ініціатором спорудження пам’ятної каплиці на честь загиблих на виробництві працівників, дирекція заводу чи представники православної церкви достеменно невідомо, проте в спільній заяві навесні 1999 року мета і реалізація проекту були змальовані досить чітко.

Не відкладаючи в довгий ящик, до втілення в життя зберігача пам’яті приступили в тому ж році, коли на північній частині зеленого бульвару селища імені 18 вересня митрополитом Дніпропетровським і Павлоградським Іринеєм, був закладений наріжний камінь у фундамент майбутнього храму.

Східний фасад павлоградської каплиці святого Володимира Східний фасад каплиці святого Володимира

Заводське фінансування за підтримки матеріально-технічними засобами, включаючи розробку архітектурного проекту, забезпечили швидке спорудження нової павтоградской святині, і вже 18 вересня 1999 року, в день святкування сімдесятої річниці з дня відкриття хімічного заводу, каплиця була освячена на честь святого Володимира з пам’ятними табличками імен загиблих на хімічному підприємстві працівників.

Завдяки старанням місцевої православної громади, зареєстрованої 4 червня 1999-ого, чотири роки потому художником Анатолієм Савченко храмові стіни були прикрашені розписом, а в 2006 році він, завдяки фінансовій підтримці керівництва все того ж Павлоградського хімічного заводу, отримав власний іконостас виготовлений місцевими майстрами.

У тому ж 2003-ому при святині була відкрита недільна школа, яка зараз вже має в розпорядженні власне приміщення і сорок вдячних учнів, а також молитовна кімната на честь Луки Кримського при Спеціалізованої медико-санітарної частини №15.

Так що зараз храм є не тільки опорою і підтримкою своїх парафіян на праведному православному шляху, а й надає духовну допомогу військовослужбовцям місцевої військової частини, з якої активно співпрацює з моменту свого заснування.

Архітектура

Північний фасад Володимирського храму Павлограду Північний фасад Володимирської каплиці Павлограду

Створений відповідно до канонів грецької храмової архітектури однокупольний квадратний в плані цегляний храм святого Володимира при відносно скромних своїх розмірах служить домінантою місцевої забудови завдяки вдалому місцю розташування на широкому зеленому бульварі.

Основними декоровими елементами його оформлення служать потиньковані пілястри, розділові профільовані карнизи, декоративні трикутні фронтони, ажурний кований ганок порталу центрального входу, аркові отвори в обрамленні архівольтів та високий світловий барабан куполу.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Дніпропетровська обл., м. Павлоград, вул. Заводська, 51.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М04 (Е50) (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпро – Донецьк) або Р51 (Мерефа – Лозова – Павлоград). У місті по вулицях Полтавській – Перемоги – заводський до Володимирського храму.

Громадським транспортом до Павлограда, а міським, які прямують до селища 18 вересня (зупинка “Каплиця святого Володимира”).

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Храм святого Володимира в Павлограді на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram