Пам'ятник поручику Ржевському

Історія

Павлоградський пам'ятник поручику Ржевському Пам'ятник поручику Ржевському в Павлограді

Історія пам’ятнику в українській глибинці почалася задовго до його втілення в бронзове життя на світанку нового третього тисячоліття. Десь на полях битв у далекому 1812-ому, коли в російсько-французькій війні в тому числі брав участь Павлоградський гусарський генерала Боура полк, який подарував світові чимало героїв, яких майбутні генії від літератури своєю рукою впишуть на сторінки історії в якості прототипів.

Так в 1940 році, через більш ніж століття після подій війни 1812 року, була написана героїчна комедійна п’єса у віршах “Давним-давно” (перша назва “Вихованці слави”). Вона стала першим творінням молодого автора Олександра Костянтиновича Гладкова (1912 – 1976). Її головним героєм виступає лихий гусар з розв’язаними манерами і солдатською заповзятістю поручик Дмитро Ржевський.

П’єса була настільки вдалою і так вписувалася в дух часу, що не дивлячись на жорстоку радянську кінематографічну цензуру країни, що фактично перебувала в латентній стадії Другої світової війни як один з її ініціаторів, була прийнята до постановки на сцені під своєю назвою, а прем’єра відбулася 7 листопада 1941-ого в обложеному Ленінграді, коли по країні вже йшли бойові дії.

Поручик Ржевський біля заводоуправління Павлоградського хімічного заводу Поручик Ржевський в Павлограді

Оптимістично-життєствердний стиль п’єси в поєднанні з патріотичним настроєм забезпечили їй широку популярність серед театральних колективів, агітбригад та творчих колективів, що їздили по фронтах для підтримки духу радянського воїнства при бездарному командуванні. У тому числі за це в 1943-ому постановка “Давним-давно” театру Червоної армії отримала Державну премію.

Але справжню народну любов разом з широкою популярністю п’єса Гладкова отримала, коли на широкі екрани в 1962 році вийшла її екранізація Ельдара Рязанова (1927 – 2015) під назвою “Гусарська балада” з незрівнянним дуетом Юрія Яковлєва (1928 – 2013) в ролі відчайдушного поручика Ржевського і Лариси Іванівни Голубкиной в ролі Шурочки Азарової.

Скульптура поручика Ржевського в Павлограді Поручик Ржевський (скульптура в Павлограді)

Колоритний персонаж лихого гусара, в якому поєднуються риси відважного героя, гульвіси і ловеласа, на стільки полюбився публіці, що міцно увійшов в радянський фольклор дотепними анекдотами, крилатими фразами і іронічними приказками.

Однак одне зі своїх матеріальних втілень він знайшов лише в незалежній Україні, з легкої руки дирекції Павлоградського хімічного заводу, серед якої знайшлося чимало шанувальників прославленого літературного героя, так що було виділено кошти для спорудження йому пам’ятника в бронзі.

За виготовлення пам’ятника поручику Ржевському взявся білоруський скульптор Володимир Жбанів, причому завдяки майстерності автора і виконавця скульптура виявилася настільки вдалою, що після офіційного відкриття в 2006 році пам’ятник став візитною карткою головного адміністративного корпусу Павлоградського хімічного заводу і однією з широко відомих міських визначних пам’яток.

Архітектура

Ковані ажурна лавка на спинці якої в недбало-хвацькій позі сидить фольклорний герой фільму “Гусарська балада” розташована в південній частині скверу перед заводоуправління ВО “ПХЗ” на території селища ім. 18 вересня Павлограда.

Пам'ятник поручику Ржевському з фільму "Гусарська балада" в Павлограді Пам'ятник Ржевському з фільму "Гусарська балада"

Центральна фігура композиції пам’ятника, який досить важко назвати таким через невимушеність пози фігури поручика Ржевського при повному гусарському обмундируванні з високим султаном над ківері, котра лівою рукою спирається на спинку лави, а правою – хвацько підкручує вус. Всі елементи від мімічних складок, що передають хитрувато-відчайдушний вираз обличчя, до останньої деталі портупеї настільки майстерно виконані, що пам’ятник нікого не залишає байдужим і потік охочих сфотографуватися в гусарської компанії зростає в кожним роком.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Дніпропетровська обл., м. Павлоград, вул. Заводська (управління Павлоградського хімічного заводу).

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М04 (Е50) (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпро – Донецьк) або Р51 (Мерефа – Лозова – Павлоград). У місті по вулицях Полтавській – Перемоги – Заводський до головної контори Павлоградського хімічного заводу, поруч з якою розташований пам’ятник літературному герою п’єси “Давним-давно”.

Громадським транспортом до Павлограда, а потім – міським, що проходитимуть у селище 18 вересня до зупинки “Заводоуправління”, в сквері якого розташований пам’ятник поручику Ржевському.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник поручику Ржевському на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram