Шлях до серця улюбленої тещі

З давніх-давен одеський Приморський і західна частина міста були далекі один від одного як дві планети, адже не дивлячись на фізичну близькість їх розділяла глибока балка, економічний ефект від будівництва моста через яку не витримував ніякої критики в порівнянні з витратами. Тому цей проект так і не був реалізований протягом усієї півтора столітньої історії міста.

Однак такі дрібниці, як економічні витрати, мало цікавили партократичну верхівку країни червоних рад, на догоду амбіціям і бажанням якої приносилися набагато більші жертви, ніж якась частина державної скарбниці.

А почався відлік існування моста з історії однієї сім’ї, в якій зять був першим секретарем Одеського обласного комітету комуністичної партії вже вдруге призначений на цю посаду, а мама його дружина за легендою була відмінним кулінаром з особливо смачним рецептом млинців власного винаходу. Але на найкоротшому шляху між кулінарними шедеврами тещі і шлунком зятя була одна перешкода – та сама балка.

Володіючи практично необмеженою владою в місті Михайло Софронович Синиця, як звали ненажеру, згідно з місцевими переказами вирішив скоротити відстань між своєю резиденцією на привілейованому Приморському бульварі і мамою дружини на тому боці балки засобами будівництва моста. Проект був реалізований практично за рік з невеликим і урочисто відкритий, отримавши за свою передісторію ім’я Тещин міст, що стало зараз фактично офіційним.

Хоча в місті існують ще кілька теорій зі своїми прихильниками трактування етимології назви сполучної ланки між одеським центром і західною частиною міста, одна з яких наділяє її негативним розголосом в якості моста зятів-самогубців, доведених до останньої межі мамами своїх благовірних. До речі подейкують, що саме ця слава змусила владу поставити перила доволі високо.

А ще дотепні одесити помітили, що в сильний вітер міст сильно розгойдується і крутиться з боку в бік прямо як тріпається язик без кісток розбитної тещі при вишукуванні недоліків і промахів свого “улюбленого” зятя.

Так що якій версії походження самобутньої назви пішохідної магістралі Одеси віддати перевагу (містичну, прагматичну або гумористичну) кожен обирає сам для себе.

02-09-2018 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.